Maxima lietas pirmais izrāviens • IR.lv

Maxima lietas pirmais izrāviens

4
Andris Gulbis pēc apcietināšanas Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā 13.janvārī.
Zane Mače

«Baltā darba» darītāji – arhitekts, konstruktors un eksperts – ir pirmie aizdomās turamie sabrukušā Maxima lielveikala kriminālprocesā, taču ģenerālprokurors brīdina neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus, vai šie ir «galvenie vainīgie»

Kad 2013.gada 21.novembrī zem lielveikala Maxima drupām Zolitūdē dzīvību zaudēja 54 cilvēki, likumsargi solīja: izmeklēšana būs ātra, efektīva un mērķtiecīga. 14 mēnešus pēc traģēdijas lietā beidzot ir pavērsiens – joprojām neviens nav apsūdzēts, bet policija ir atklājusi sabiedrībai pirmos trīs aizdomās turamos, un divi no viņiem pašlaik atrodas aiz restēm, jo tiesa ir piemērojusi šādu drošības līdzekli. Arestēti arī divu uzņēmumu konti.

Izmeklētāji pirms Ziemassvētkiem saņēma ilgi gaidīto ekspertīzes atzinumu, kurš būs galvenais pierādījums, meklējot un vēlāk arī tiesājot traģēdijā vainīgos. Izmeklēšanas virzītāji neslēpj – rupjas kļūdas pieļautas būvkonstrukciju projektēšanā un būvdarbu uzraudzīšanā. Tomēr sīkāk netiek ziņots par ekspertīzes secinājumiem, kas, pēc Ir rīcībā esošajām ziņām, ietverti piecos lietas sējumos.

Pašlaik aizdomās turamo skaitā ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu