Asinīm rakstīti noteikumi • IR.lv

Asinīm rakstīti noteikumi

8
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Tikai avantūrists varētu solīt, ka Maximas traģēdija vairs neatkārtosies, taču jaunais būvniecības kontrolieris Pēteris Druķis apņēmies – būvnieku lobija priekšā nelocīsies

Būvniecības kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis paļaujas uz pārbaudītām vērtībām – pusdienām izvēlējies restorānu Trīs pavāri Jēkaba kazarmās iepretim savai pirmajai darbavietai, vēl 90.gados izveidotajai Izstrādājumu bīstamības novērtēšanas aģentūrai, un pasūta zivju zupu. «Nāku no nozares, kur bija tāds jēdziens: viss tehniskais regulējums tiek rakstīts ar asinīm. Katram punktam noteikumos aizmugurē ir līķis,» stāsta Druķis, kurš pēdējos desmit gadus strādājis testēšanas, inspicēšanas un sertificēšanas uzņēmumā Inspecta Latvia. Par veģetārieti pats kļuvis, jo aizrāvies ar skriešanu un orientēšanos, bet «garās distances ar gaļu nesavietojas». Toties neiebilst pret manu pielāgošanos pusdienu tēmai – asins desu.

Padziļināti būvniecības jautājumiem Druķis pievērsies pērn, kad sācis apzināt jaunus izaicinājumus, arī valsts pārvaldē. «Kad tavs virzītājs ir tikai biznesā esošie mērķi – nauda, tas vairs nevelk. Tas patiešām kļūst garlaicīgi, tāpēc es pēc 20 gadu darbības šajā vienā jomā – vērtēšanā – pats biju nolēmis paņemt pauzi un skatīties uz jauniem izaicinājumiem,» saka Druķis. Pērn augustā pievērsies «zaļās būvniecības» idejām – «ar ārkārtīgi lielu entuziasmu iesaistījos ilgspējīgas būvniecības padomē». Druķis stāsta, cik svarīgi, lai sabiedrība domātu par nākotni, kādu mantojumu nodosim saviem pēctečiem, un secina, ka «Latvijā šobrīd no tā nekā nav». Tāpēc aizrāvies ar šiem jautājumiem.

«Ja tu gribi mainīt pasauli, mainīt kaut ko šajā vidē, tad ej valsts sektorā un dari,» saka jaunveidojamā biroja vadītājs. Amatā gan nonācis tikai ar otro piegājienu. Iepriekšējā ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska (Vienotība) laikā izveidotā komisija jaunās iestādes vadītāja atlasei viņa kandidatūru izbrāķējusi, bet viņš konkursam pieteicies otrreiz. «Līdz pēdējam brīdim domāju, ka nestartēšu,» saka Druķis, taču pārdomājis, jo patīkot jaunā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). «Viņa iedvesmo cilvēkus,» Druķis neslēpj. Tikpat atklāti atzīst, ka īsi pēc tam, kad darbu sākusi jaunā ministre, abi tikušies un vispār arī iepriekš bijuši pazīstami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu