Latvijā ar dažādiem pasākumiem atcerēsies 1991.gada barikādes • IR.lv

Latvijā ar dažādiem pasākumiem atcerēsies 1991.gada barikādes

27
Piemiņas zīme 1991.gada barikāžu laikam pie Saeimas. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu

Gan Rīgā, gan arī citviet Latvijā otrdien notiks dažādi pasākumi 1991.gada barikāžu atcerei.

Plkst.10 Rīgā, Doma laukumā, tiks iedegts barikāžu atcerei veltīts piemiņas ugunskurs, kura iedegšanā piedalīsies arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (LV-TB/LNNK). Ugunskurs Doma laukumā degs līdz plkst.20. Savukārt laikā no plkst.11 līdz 17 blakus ugunskuram interesentiem būs pieejama 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde, kas būs apskatāma muzeobusā, ziņo LETA.

Plkst.11 parlamenta spīkere svinīgā pasākumā Saeimā pasniegs Pateicības rakstus barikāžu dalībniekiem. Apbalvojums par parādīto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, kā arī ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā piešķirts 30 barikāžu aizstāvjiem no Cēsīm, Jelgavas novada Platones un Vircavas pagasta, Jūrmalas, Tukuma un Tukuma novada Tumes pagasta.

Godinot bojāgājušo barikāžu aizstāvju piemiņu, plkst.14 Saeimas deputāti un citas valsts augstākās amatpersonas piedalīsies ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa un kritušo barikāžu aizstāvju piemiņas vietās Bastejkalnā.

Plkst.16.30 Rīgas domes Rātsnamā notiks svinīgs pasākums, kurā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), barikāžu notikumos bojāgājušo tuvinieki un tā laika vadošie Iekšlietu ministrijas un Rīgas milicijas darbinieki, kā arī Barikāžu fonda locekļi un Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji.

1991.gada barikāžu atcerei veltīti pasākumi šodien norisināsies arī citviet Latvijā. Piemēram, Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā plkst.17.30 tiks iedegti piemiņas ugunskuri, kā arī notiks barikāžu atceres dienai veltīta patriotiski muzikāla dzejas programma.

Atceres ugunskuri tiks iedegti arī citās Latvijas vietās, arī Kocēnos un Liepājā. Plkst.17 Liepājas muzeja nodaļas “Liepāja okupācijas režīmos” pagalmā klātesošos uzrunās Liepājas pilsētas domes vadība un barikāžu dalībnieki.

Savukārt Jelgavas pašvaldība organizēs autobusu uz Rīgu, lai aizvestu un atvestu cilvēkus, kuri vēlas piedalīties barikāžu piemiņas pasākumos galvaspilsētā.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Tieši 20.janvārī risinājās asiņainākie barikāžu notikumi – OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki – Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko – un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Vairāk par barikāžu laiku varat lasīt internetā Barikadopēdijā šeit.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu