ASV un Latvija plāno kopīgas militārās mācības 2015. un 2016.gadā • IR.lv

ASV un Latvija plāno kopīgas militārās mācības 2015. un 2016.gadā

26
ASV Armijas 2.kavalērijas pulka karavīri, kuri operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros ir ieradušies Ādažu bāzē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pirmdien Ādažu bāzē ierodas ASV armijas 2.kavalērijas pulka karavīri

ASV un Latvija plāno kopīgas militārās mācības 2015. un 2016.gadā, šodien svinīgā ceremonijā Ādažu bāzē, kurā sagaidīja Vācijā izvietotā ASV Armijas 2.kavalērijas pulka karavīrus, paziņoja ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs.

“Alianse tagad ir stiprāka nekā jebkad agrāk, un ASV karavīri šodien šeit ieradušies kā NATO karavīri, lai apliecinātu visiem ASV apņēmību ieguldīt sabiedroto drošībā. Kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas pagājušajā gadā mūsu alianses karavīri ir sadarbojušies ciešāk nekā agrāk. Un ASV apņēmība stiprināt šo sadarbību ir mūsu karavīru ierašanās Latvijā pagājušajā gadā un tā tiek attīstīta un stiprināta, plānojot kopīgas militārās mācības 2015.gadā un arī 2016.gadā,” sacīja Hodžs.

Savukārt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube uzsvēra, ka Latviju un ASV saista ilgstoša draudzība un šī sadarbība aizsākta jau 90.gados. “Un šodien jūs esat šeit, jo situācija pēc Krievijas agresijas Ukrainā ir mainījusi reģionālo situāciju un pasauli. Tieši šādā brīdī mums ir nepieciešama spēcīga alianse, uzticami partneri un draugi. Un operācija “Atlantic Resolve” nav tikai politisks lēmums, tā ir arī iespēja augt profesionāli un nodibināt draudzību,” sacīja Graube.

Pēc ceremonijas Hodžs norādīja, ka ASV klātbūtne Latvijā nav pastāvīga, tā ir rotācijas kārtībā un tās mērķis ir kopīgi treniņi un dalība kopīgās militārās mācībās. Viņš pateicās Latvijai par laipno ASV karavīru uzņemšanu, nodrošināto iespēju karavīriem dzīvot Ādažu bāzē un trenēties.

“Mūsu apņemšanās sniegt ieguldījumu reģionālās drošības uzlabošanā un NATO vērtību īstenošanā ir nemainīga – mūsu karavīru atrašanās Latvijā ir tam pierādījums. Tā turpināsies nākamgad un aiznākamgad,” uzsvēra Hodžs.

Viņš atgādināja, ka ASV armija pirms vairākiem gadiem izlēma, ka izvietos Eiropā mehanizētu brigādi, kas varētu rotēt visā Eiropā divreiz gadā. Pagājušogad tika pieņemts lēmums, ka bruņutehnikai jāpaliek Eiropā, nevis jārotē kopā ar vienībām. Šobrīd vēl nav pieņemts lēmums, kurā valstī tiks izvietoti vairāk nekā 200 bruņutehnikas vienību – tanku un kaujas mašīnu.

“Daļa bruņutehnikas tiks izvietota ASV bāzēs Vācijā, daļa, iespējams, atradīsies Latvijā, Lietuvā, Igaunijā vai Polijā, mēs nākamo nedēļu laikā veiksim izpēti, un tad es sniegšu rekomendācijas ģenerālim Brīdlovam (NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs) par konkrētu tehnikas izvietošanas vietu. Pirmkārt, valstij jāvēlas uzņemt šeit ASV karavīrus un bruņutehniku – ja valsts to nevēlētos, mūsu te nebūtu. Otrkārt, ASV vēstniecībai jāatbalsta šis lēmums. Treškārt, ir svarīgi, vai atrašanās konkrētā valstī ir noderīga karavīru treniņiem un mācībām,” norādīja Hodžs.

Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā pirmdien sagaidīs ASV Armijas 2.kavalērijas pulka karavīrus, kuri ieradušies Latvijā, lai stiprinātu Baltijas valstu drošību. Šī ir jau trešā ASV vienību rotācija, kura, turpinot pastiprinātu alianses spēku klātbūtni reģionā, tiek izvietota Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

170 ASV karavīri Latvijā uzturēsies līdz marta beigām, kad viņus nomainīs 3.kājnieku divīzijas karavīri. Līdz ar karavīriem ieradušās vairāk nekā 50 militārās tehnikas vienības, tostarp 17 dažādas modifikācijas bruņotas kaujas mašīnas “Stryker”, un cita veida krava.

Pirmā ASV vienība – 150 gaisa desanta karavīru no Itālijā izvietotās ASV armijas 173.kājnieku brigādes kaujas vienības – Latvijā ierādās pērn aprīlī. Savukārt oktobrī viņus nomainīja ASV Teksasas pavalstī izvietotā 1.kavalērijas divīzijas 1.brigādes kaujas vienība “Ironhorse”.

No septembra vidus līdz novembra beigām Latvijā bija izvietota arī Norvēģijas bruņoto spēku Telemarkas bataljona rotas kaujas grupa 170 karavīru sastāvā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērn pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi operāciju “Atlantic Resolve” – tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu