Saeima noraida opozīcijas ierosinājumu par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu • IR.lv

Saeima noraida opozīcijas ierosinājumu par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu

100
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Tas ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā

Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu iesniegtus likumprojektus, ar kuriem piedāvāta atklāta Valsts prezidenta ievēlēšana.

Par to balsoja tikai 29 deputāti no “Vienotības” un Latvijas Reģionu apvienības frakcijām, bet vairākums atturējās un bija pret.

LRA rosināja Satversmē noteikt arī papildu prasības prezidenta amata kandidātiem, proti, paredzēt, ka par prezidentu var ievēlēt pilsoni ar augstāko izglītību un augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam, ziņo LETA.

LRA uzsver, ka balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā, tāpēc būtu jānodrošina, lai tas nebūtu izņēmumus. Deputātu darba procesa caurredzamība veicinātu lielāku sabiedrības uzticēšanos Saeimai, uzskata LRA deputāti.

Deputāti noraidīja LRA piedāvātos grozījumus Satversmē un arī Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. LRA piedāvāja noteikt, ka balsojumam jābūt atklātam.

Decembrī deputāti nodeva izskatīšanai komisijās citus likumprojektus, kas saistīti ar prezidenta ievēlēšanu, – Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu. Grozījumi paredz noteikt, ka prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu. Šo likumprojektu iesniedza “No sirds Latvijai” deputāti.

Toreiz arī LRA iesniedza līdzīgu likumprojektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu, bet tas tika noraidīts.

 

Komentāri (100)

dzeris49 15.01.2015. 10.58

Šis bija tests, kas ir kas.

Tātad, tikai V un RP gatavas atklāti atbildēt par savu balsojumu un skaidrot, kāpēc tā vai citādi.

Pārējo partiju balsošanas motīvi var būt, diplomatiski pasakot, “dažādi”, un ne jau vienmēr valsts intersēs, ja jau tik lielas bailes no atklātības.

NA, protams, kā vienmēr, vienā kompānijā ar SC un ZZS, pie pērkamajiem, blēdīgamajiem un ietekmējamiem.

+21
-4
Atbildēt

18

    v_rostins > dzeris49 15.01.2015. 13.19

    dzeris49

    Tātad, tikai V un RP gatavas atklāti atbildēt par savu balsojumu un skaidrot, kāpēc tā vai citādi.

    _________________

    Kādas “V un RP”? Vienotības lētās mauķeles jau sen ir kļuvušas par Putina kuces varzas, ZRP, spitālīgiem.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.01.2015. 16.14

    DikembeSakamoto

    Vai maz apjēdz, kā ministrus liek amatos? Būtu izvirzījuši cienījamo Cilinska kungu, vai kādu citu, čekas Kukulītis automātiski tam liegtu pieeju valsts noslēpumiem. Es arī esmu pret to, ka kremļa padlas NA vārdā bīda savas rebes, tāpēc NA it kā prātīgāk būtu bijis neiet koalīcijā, no otras puses iespējas izdarīt ko labu tieslietās un kultūrā, arī nav zemē metamas.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 15.01.2015. 12.19

    Dzeri.NA, protams, kā vienmēr, vienā kompānijā ar SC un ZZS, pie pērkamajiem, blēdīgamajiem un ietekmējamiem.+++ Kā Tev patīk visu absolutizēt :) Vienotība un NA LR politikā ir kā dvīņu māsas, kurai katrai savs tikums, bet ir arī netikums:) Ja šo abu partiju pareizi pieņemtos lēmumus apkopotu, vienā un visus netikumus tā pat apkopotu vienā un kaut kur nogremdētu, tad rezultāts būtu spožs :)

    Gan Vienotība, gan NA ik pa brīdim pieņem lēmumus par kuriem atliek tikai noraustīt plecus. Piemēram, pēdējā laika Rinkeviča aizbildināšanās ar LR prezidentūru, brīžos, kad LR ir jāpieņem atbildīgi lēmumi, tā ir Vienotības atbildība :) Tas, ka izgāza likumprojektu par atklātām prezidenta vēlēšanām Saeimā, tā ir NA atbildība un tādā garā viss notiek, un tā arī vajag spēt vērtēt notiekošo Latvijā

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.01.2015. 15.26

    zanE …

    ….tāpēc nesalīdzini NA ar Vienotību – tas būtu pazemojoši jebkurai partijai

    _______________

    Protams, nē. 16. marts un 9. maijs ir novilcis robežu starp latviešu tautu un prokremliskiem izdzimteņiem, čekas ar visām parpalām nopirktām un sakompromitētām kremļa maukām, ZRP(v). Kolorado lenteņi, latviešu varoņu piemiņas nīdēji: Pabriks, Zatļers, Dombrovskis, Rinkēvičs, Kozlovskis un Straujuma ir nostādāmi tai pašā rindā, kur Kononovs, Budanovs, Girkins un mazāki šušāras: Ždanoka, Lindermans, Girs, Korens, Osipovs, Kjeza, Bekmans.

    Žeņka Osipovs: “Nevaru cienīt šo nāvīgi slimo valsti”

    Vovka Zatļers: “Mazā fašistu valstele”

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 15.01.2015. 12.48

    Dzeris – Nu, NA elektorāta, diemžēl, ieskaitot arī tevi, absolūti nekritiskā attieksme pret NA..+++ mans šī rīta komentārs, kuru rakstīju izgāztā likumprojekta sakarā, attiecībā pret NA taču ir pietiekami kritisks :) Protams, ja neskaitas manu attieksmi pret SC, tad citos gadījumos es, atšķirībā no Tevis, izvairos komentāros lietot absolutizētus terminus, bet tā laikam tomēr ir stila izjūta un gaumes lieta, nevis pārliecības demonstrējums :)

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 15.01.2015. 12.23

    riņķī apkārt. Vienotība un NA LR politikā ir kā dvīņu māsas, kurai tomēr katrai savs tikums un bet ir arī netikums

    ______________

    Tā tas diemžēl ir. Publikai pirmajā vietā mīļotā partija, par kaitējumu valstij nospļauties, pat ja tiek apdraudēta tās drošība.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 15.01.2015. 12.56

    Dzeris Nu, NA elektorāta, diemžēl, ieskaitot arī tevi, absolūti nekritiskā attieksme pret NA sen zināma, meklēsiet tai attaisnojumu līdz pēdējam…

    _____________

    Lai gan labākie gadi aiz muguras, jūsmu un sašutumu esi saglabājis kā 13 gadīgai skuķei, negribi pat saprast RA kritisko attieksmi pret NA “atturību”?:)

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > dzeris49 15.01.2015. 15.06

    zanE….ne tikai izrādīties saviem vēlētājiem….

    _______________

    Vai tad no NA arī kāds/a izrādījušies kā Aboltiņa un Circene, dejojot ar zvaigzni? Jūties tāpat kā tavas favorītes – pirmā svaiguma?:):):)

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 15.01.2015. 17.48

    zanE…tad esi tik korekts un sameklē tos komentārus..++ nu man jāsāk tā kā bērnu dārzā strīdēties :) Tu pirmā sāki…utt :) Ok, beidzam šito :)

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 15.01.2015. 15.41

    zanE. Tā tad Tu apgalvo, ka Vienotība strādā pilnīgi bez kļūdām, jebkurā situācijā V rīcība un pieņemtie lēmumi ir absolūti pareizi un … vārdu sakot – aksioma, kuru neapspriež, kurai iebilst nedrīkst :) Nu, tad saturies – drīz no Delfiem šeit tiks pārpublicēts Ozoliņa raksts par Vienotības ārlietu ministru un ES prezidentūras blaknēm, iesaku jau izlasīt iepriekš, un sagatavoties Rinkeviča aizstāvībai :)

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 15.01.2015. 16.18

    zanE ..Es vnk neesmu lasījis nevienu Tavu komentāru, kur varētu pārliecināties par pretējo. Atšķirībā no manis, piemēram… :)

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 15.01.2015. 14.46

    …Riņķī apkārt raksta: – “Vienotība un NA LR politikā ir kā dvīņu māsas…”

    ….un kārtējo reizi smagi kļūdās….NA spoguļattēls ir Saskaņas centrs vai tagad būtu jāsaka “Saskaņa”, Siāmas dvīņi, kurus nedrīkst atdalīt, jo tas apdraud viņu dzīvotspēju…lozungi un elki, pielūgsme un nacionālā retorika – abām partijām vienāda – tikai vieni uzdodas par visu krievu aizstāvjiem, otri – par visu latviešu aizstāvjiem….arī vadoņa kults abām partijām vienāds….utt…

    ….tāpēc nesalīdzini NA ar Vienotību – tas būtu pazemojoši jebkurai partijai, pielīdzināt bērnudārza līmeņa taurētājus – politiskam spēkam, kurš cenšas atbildīgi rīkoties, domājot par valsti un tās iedzīvotājiem, ne tikai izrādīties saviem vēlētājiem….

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 15.01.2015. 16.13

    ….Riņķī apkārt….Tu kļūsti arvien līdzīgāks savas dievinātās partijas biedriem, kauls no viņu kaula…. :)

    …..saki, kurā vietā esmu rakstījusi par Vienotības nekļūdīgumu, ja atļaujies rakstīt – “Tā tad Tu apgalvo, ka Vienotība strādā pilnīgi bez kļūdām, jebkurā situācijā V rīcība un pieņemtie lēmumi ir absolūti pareizi”….

    ….nez, kāpēc tieši NA atbalstītājiem viņu fantāzijas lidojums ir tik ļoti deformēts?….

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 15.01.2015. 17.39

    ….R.A. ….tad esi tik korekts un sameklē tos komentārus – kuros esmu slavinājusi Vienotību….citādi, jāpieņem – esi viens no tukšrunātājiem un nespēj par saviem vārdiem atbildēt….

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.01.2015. 13.03

    Nē, R.A. kritisko attieksmi konkrēti pret šo NA lēmumu un ne tikai sapratu, nesaprotu viņa nekritisko attieksmi pret NA darbošanos kopumā, kā jau augstāk uzrakstīju.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.01.2015. 12.54

    Jā, vairākums tavu komentāru ir absolūti kritiski, arī pret NA.

    Tāpēc, vēl jo vairāk, izbrīna nevēlēšanās apkopot visus plusus un mīnusus, savilkt galus kopā, izdarīt secinājumus, un nonākt līdz slēdzienam, kas par partiju ir NA.

    Manuprāt, vienīgais, ko, kaut nosacīti, varētu nosaukt par NA plusiem, ir tā viņu “nacionāli orientētā” retorika, viss pārējais ir mīnusos.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > dzeris49 15.01.2015. 16.07

    NA ir pērkami un ietekmējami, par ko man liels kauns, jo ministrs Gerhards no Kalvīša valdības ir apliecinājums politiskajai prostitūcijai. Nākošajās vēlēšanās par antiglobālistiem!

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.01.2015. 12.41

    R.A. – šis bija absolūti principāls jautājums, protams, mums neviena partija nav ideāla, bet, V to plusu, tomēr, vairāk, nekā mīnusu, un tās rīcības motīvus var izskadrot.

    NA rīcības motīvus, visbiežāk, var izskaidrot tikai ar šīs partijas totālo korumpētību, ko pavada liekulīgā vāvuļošana par NA kā “vienīgo” Latvijas interešu un latviešu interešu sargu, kas ir vēl jo pretīgāk.

    Nu, NA elektorāta, diemžēl, ieskaitot arī tevi, absolūti nekritiskā attieksme pret NA sen zināma, meklēsiet tai attaisnojumu līdz pēdējam, ja nē, līdzīgu kā tu tagad, teiksiet, tipa, citi arī dara to pašu, utt., pat, ja V ir tikpat slikta, kā tas attaisno NA?

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 15.01.2015. 11.08

Par ZZS ir skaidrs, bet, kā NA tagad spēs attaisnot šādu savu soli, nav skaidrs. Ar nepacietību gaidu no NA puses pārliecinošus argumentus jautājumā par to, kādēļ LR Saeima nedrīkst ievēlēt prezidentu atklāti :)

+19
-2
Atbildēt

4

    v_rostins > rinķī apkārt 15.01.2015. 13.57

    rinķī apkārt

    Par ZZS ir skaidrs, bet, kā NA tagad spēs attaisnot šādu savu soli, nav skaidrs.

    ________________

    O-pāāāa. Nu jau aizgāja pļūtīšana zanEs stilā. Kāpēc kādam vispār būtu kas jāattaisno, kamēr nelietīgie četrači, kolorado lenteņi, čekas un bandītu kājslauķi, voldiņi, vēl nebaro tārpus?

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 15.01.2015. 11.21

    riņķī apkārt. Varu pateikt priekšā – NA nav atteikusies no “tautas vēlēta prezidenta” idejas:)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > rinķī apkārt 15.01.2015. 13.43

    pievienojos, cerams NA atteiksies no tautas vēlēta prezidenta “idejas”

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 15.01.2015. 13.20

    NA nav atteikusies

    ______________

    Bet vajadzētu gan. Šī ir nodeva populismam un K.Ulmanim. Tikai Ulmaņa vietā būs jāizšķiras starp ušaku un sūduradziņu.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.01.2015. 11.41

Vismaz, tagad skaidrs, kuras frakcijas atkārtoti balsos par Bēeziņu.

+19
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu