Bērnu un Stradiņa slimnīcas apvienojas, apvienību grib arī RSU • IR.lv

Bērnu un Stradiņa slimnīcas apvienojas, apvienību grib arī RSU

31
Ātrās palīdzības mašīnas Stradiņa slimnīcā pie uzņemšanas nodaļas. Foto: lita Krone, LETA
Gunita Nagle

Apvienības galvenais nolūks būtu pelnīt ar ārzemju studentu maksāto naudu un zinātnes pētījumiem

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir sākusi administratīvo funkciju apvienošanu, izveidojot kopīgu iepirkumu nodaļu, kas jau no 8.decembra rīko abām slimnīcām kopīgus iepirkumus. Abu slimnīcu vadītājiem ir iecere izveidot arī vienotu medicīnas tehnoloģiju parku.

Šie apvienošanās darbi ir tikai maza daļa no daudz lielāka Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) vadības plāna izveidot RSU un abu slimnīcu apvienību, kuras galvenais nolūks būtu pelnīt ar ārzemju studentu maksāto naudu un zinātnes pētījumiem, noskaidrojis žurnāls “Ir”.

Kopīgu iepirkumu nodaļu Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētaja Anda Čakša, kura vienlaikus ir arī Stradiņa slimnīcas valdes locekle, un Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits nolēma veidot pērn. Rīkojot iepirkumus kopā, ir cerības uz apjoma atlaidēm un labākiem piegādes nosacījumiem. Slimnīcu izmantotie līdzekļi iepirkumiem mērāmi miljonos eiro. Bērnu slimnīca 2012.gadā organizēja iepirkumus par 22,7 miljoniem eiro, bet Stradiņa slimnīcā 2013.gadā iepirkumu summa bija divreiz lielāka – 50 miljoni eiro.

Lai gan vēl oktobrī bija mēģinājums Stradiņa slimnīcas dzemdību nodaļu pārcelt uz Bērnu slimnīcas telpām, tagad abu slimnīcu vadītāji uzsver, ka ārstniecības procesi abās slimnīcās notiks atsevišķi. Čakša uzsver, ka arī kopīga finanšu sistēma abām slimnīcām nav iespējama, jo «organismi» ir pārlieku sarežģīti.

Stradiņa slimnīca ilgstoši strādā ar milzīgiem zaudējumiem un pašlaik tai ir grūtības atrast naudu, lai atmaksātu 2007.gadā ņemto 66 miljonus eiro lielo kredītu modernizācijai. Šogad kredītmaksājumiem vajadzīgi 3,5 miljoni eiro, bet slimnīcai tādas naudas nav.

Šmits uzskata, ka Stradiņa slimnīca, iesaistoties apvienībā ar RSU, varētu piedalīties projektos, kas saņem ES fondu naudu zinātnei, kas nākamajiem septiņiem gadiem Latvijā pārsniegs 300 miljonus eiro. Ideja izveidot RSU un abu slimnīcu apvienību pieder RSU vadībai, kuru bez pētniecībai paredzētās naudas interesē arī klīniskā bāze ārvalstu studentu izglītošanai. RSU pašlaik 18% jeb 1300 studentu ir ārzemnieki, studiju maksa katram ir no 10 līdz 14 tūkstošiem eiro gadā.

Taču augstskolas un divu slimnīcu veidošana pārvērtusies ķīviņā. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) divas reizes aicinājusi uz valdības māju RSU, Latvijas Universitātes (LU), kas arī izglīto mediķus, un abu slimnīcu vadītājus vienoties par sadarbību, tomēr RSU vadība nepiekrīt apvienības paplašināšanai. Pagājušā gada 25.novembrī Ministru kabinets «pieņēmis zināšanai», bet faktiski nolēmis, ka topošajā apvienībā jāiekļauj arī LU.

RSU to ignorēja tāpat kā veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) vēstuli, kurā apvienību aicināts paplašināt, neaizmirstot par Austrumu slimnīcu. Tā vietā RSU Izglītības un zinātnes ministrijā vadība iesniegusi dokumentus, lai pretendētu uz zinātnisko institūciju konsolidācijai paredzēto naudu un par to izstrādātu sadarbības modeli tikai ar vienu partneri – Stradiņa slimnīcu.

Visu rakstu “Lielā sakrustošana” lasiet žurnālā “Ir” šeit.

 

Komentāri (31)

Pūce 10.01.2015. 17.28

ļoti labs raksts,nebija informācijas, ka šie procesi ir tik tālu jau attīstījušies ingorējot VM un MK un sabiedrības viedokli. Ne velti D. Šmits tika virzīts uz Stradiņu slimnīvas valdes locekļa amatu. tad ši bija viņa galvenais uzdevums!Tagad Šmits ir iestājies maģistratūrā un veic ļoti “zinātnisku” maģistra darba izstrādi. Ja to visu sauc par zinātni, tad skaidrs kā tiks šāda naudiņa izlietota. Jau tagad RSU maģistra darbu vadītāji saņem naudu no ES projektiem, bet dažu darbu tēmas un zinātniskā nozīme ir zem katras kritikas. Ja tie ir zinātniski pētījumi, tad es esmu žirafe.

T. Baumanis, kurš deleģēts kā runas vīrs RSU interesēs ir vispārzināms kā transatlantisks mākoņu stūmējs. Ir jāapcērt saknē šis biznesa projekts

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu