AT lēmumu par Čalovska izdošanu ASV nepārskatīs • IR.lv

AT lēmumu par Čalovska izdošanu ASV nepārskatīs

23
Deniss Čalovskis 2013.gadā pēc atbrīvošanas no Centrālcietuma. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts policija sākusi konsultācijas ar ASV par Čalovska izdošanas procedūru

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments trešdien nosūtījis atpakaļ kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska aizstāvei zvērinātai advokātei Ilonai Bulgakovai lūgumu pārskatīt nolēmumu par Čalovska izdošanu ASV, jo tā izskatīšana nav pakļauta AT.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT nosūtījusi atpakaļ iesniedzējai pieteikumu par AT Krimināllietu tiesu palātas 2013.gada 31.janvāra lēmuma jaunu izskatīšanu saistībā ar materiālo vai procesuālo likuma normu būtisku pārkāpumu, jo pieteikuma izskatīšana nav pakļauta AT. Atbildes vēstulē AT paskaidrojusi, ka atbilstoši Kriminālprocesa likuma 662.panta pirmajai daļai spēkā stājušos tiesas nolēmumu var izskatīt no jauna, ja tas nav skatīts kasācijas kārtībā.

No likuma izriet, ka no jauna var izskatīt tādus nolēmumus, kuriem ir paredzēta pārsūdzēšana kasācijas kārtībā. Personas izdošanu ārvalstij reglamentē Kriminālprocesa likuma 66.nodaļa, un šajās likuma nodaļas normās noteikts, ka Ģenerālprokuratūras lēmumu par izdošanas pieļaujamību var pārsūdzēt AT un tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Atbildot uz aizstāves lūgumu atlikt vai apturēt lēmuma izpildi, AT norādījusi, ka atbilstoši Kriminālprocesa likuma 669.pantam AT var atlikt vai apturēt lēmuma izpildi, ja tā pieņem izskatīšanai pieteikumu, kas šajā gadījumā nenotiek.

Pieteikums un tam pievienotie materiāli 28 lapu apjomā tika iesniegti AT 5.janvārī.

Jau ziņots, ka aizstāvība pieteikumā lūdza pārskatīt spēkā stājušos nolēmumu, proti, 2013.gada 31.janvāra AT lēmumu, ar kuru atzīta par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV. Pieteikumā lūgts pārskatīt šo lēmumu un līdz galīgā lēmuma pieņemšanai apturēt izdošanas procedūru. Šāds pieteikums iesniegts “saistībā ar jaunatklāto apstākli”, proti, Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, kurā esot konstatēti vairāki pārkāpumi.

Bulgakova aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka, “ņemot vērā ECT konstatētos secinājumus un pārkāpumus saistībā ar Čalovska apcietinājumu”, turpmāk pielietot kādus procesuālos piespiedu līdzekļus, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, pret Čalovski “būtu nepamatoti un nepareizi”. “Klients pavadīja desmit mēnešus apcietinājumā izdošanas nolūkā, taču viņš tika palaists brīvībā un tagad ir spēkā ECT spriedums, līdz ar to jebkāda veida represīvas metodes, kā rezultātā viņam būtu atņemta brīvība, es uzskatu, būtu nepamatotas,” uzsvēra Bulgakova.

Viņa stāstīja, ka aizstāvība ir iesniegusi Eiropas Komisijā pieteikumu par divu līgumu savstarpēju atbilstību saistībā ar personu izdošanu. “Klienta izdošana bija pieprasīta uz divpusējā starpvaldību līguma pamata starp Latviju un ASV, taču pastāv vēl līgums starp Eiropas Savienību un ASV. Šis līgums paredz lielākas garantijas cilvēkam, ja viņš būtu pakļauts izdošanai. Pieteikumā lūdzam izvērtēt un sniegt viedokli, jo tiesības izvērtēt šos jautājumus EK ir radušās no pagājušā gada 1.decembra,” norādīja advokāte.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Sigita Pildava apliecināja, ka VP ir sākusi konsultācijas ar ASV par Čalovska izdošanas procedūru.

 

Komentāri (23)

Krisjanis 08.01.2015. 00.19

Iedos lai paspīdzina

0
0
Atbildēt

0

locus 08.01.2015. 12.13

Manuprāt – tas ir nožēlojami, ka Latvijas valsts – ierēdņi, LU par valsts un nevalsts naudu izstudētie juristu bari – necīnās par savu pilsoni. Tad nu tiešām es nebrīnos, ka tauta vienkārši laižas lapās.

0
-1
Atbildēt

0

heinrihs 07.01.2015. 19.46

Lieliski. Ivans varēs sēdēt Amerikas tuptūzī un vaimanāt par apspiešanu

+1
-6
Atbildēt

2

    v_rostins > heinrihs 07.01.2015. 20.48

    Pateicoties ZRP(v) kremļjagām, kleptokrātiem un pederastiem, Ifans sēdēs čekas vasarnīcā Piemaskavā un rīkos hakera uzbrukumus civilizētai pasaulei. Būtu es azartisks, uzliktu totalizatorā 10:1. Arī par Milušu, Lasmani un Vaškēviču man nebija ne mazāko ilūziju, ka tie izdzimteņi tiks Temīdai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Krix > heinrihs 07.01.2015. 21.03

    Tev ir ļoti atbilstoša profila bilde, jo ar tik idiotisku domāšanu tiešām varētu būt apveltīti neandertālieši !:)

    Nekādā ķurķī viņš nesēdēs, bet gan kādā kibervienībā pie kompja un lokanu muguru dēļ tas nebūs šeit bet gan ASV – nezinītim vai idiotam ir jābūt lai to nesaprastu !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Krix > Krix 07.01.2015. 21.03

Tev ir ļoti atbilstoša profila bilde, jo ar tik idiotisku domāšanu tiešām varētu būt apveltīti neandertālieši !:)

Nekādā ķurķī viņš nesēdēs, bet gan kādā kibervienībā pie kompja un lokanu muguru dēļ tas nebūs šeit bet gan ASV – nezinītim vai idiotam ir jābūt lai to nesaprastu !

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu