Degvielas tirgotāji samazina degvielas cenu par diviem centiem litrā (papild.) • IR.lv

Degvielas tirgotāji samazina degvielas cenu par diviem centiem litrā (papild.)

20
Foto: Evija Trifanova, LETA

Naftas cenas nokrītas līdz piecarpus gados zemākajam līmenim

Degvielas tirgotāji “Statoil Fuel&Retail Latvia” un “Neste Latvija” samazinājuši benzīna un dīzeļdegvielas cenas par diviem centiem litrā, aģentūru LETA informēja uzņēmumos.

“Statoil Fuel&Retail Latvia” degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis norāda, ka, sekojot tālākam naftas produktu (benzīna un dīzeļdegvielas) cenu samazinājumam pasaules biržās, degvielas cenas uzņēmuma staciju tīklā šodien ir samazinātas par diviem centiem gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai.

Vidējā 95.benzīna un dīzeļdegvielas cena “Statoil” tīklā patlaban maksā 1,074 eiro litrā.

Arī “Neste” skaidro, ka, sekojot līdzi naftas produktu cenu kritumam pasaulē, cena samazināta “Neste Futura” benzīnam un “Neste Futura” dīzeļdegvielai par diviem centiem.

Zemākās cenas “Neste Oil” DUS tīklā benzīnam ir 1,027 eiro litrā, bet dīzeļdegvielai – 1,029 eiro litrā.

Degvielas tirgotāji jau norādījuši, ka 2014.gadā piedzīvots viens no straujākajiem degvielas cenu kritumiem pēdējo piecu gadu laikā. Piemēram, saskaņā ar “Virši-A” datiem degvielas cenu kritums mēnesī no jūlija līdz decembrim bija vidēji trīs līdz četri eiro centi, kas pusgada griezumā summējās degvielas cenas kritumā par vidēji 0,24 eiro litrā. Būtiskākās nozares izmaiņas, ko veicinājušas cenu svārstības, ir degvielas cenu izlīdzināšanās – dīzeļdegviela un 95E benzīns patlaban ir līdzīgās cenu robežās, bet 98E benzīns ir tikai par 0,04 eiro centiem dārgāks.

Pēdējo reizi degvielas cenas par četriem, pieciem centriem tika samazinātas pirms Ziemassvētkiem.

Naftas cenas nokrītas līdz piecarpus gados zemākajam līmenim

Naftas cenas pasaules tirgū otrdien nokritušās līdz jaunam zemākajam līmenim pēdējos vairāk nekā piecarpus gados saistībā ar pārmērīgām enerģijas piegādēm, bažām par pieprasījuma kritumu un ASV dolāra vērtības pieaugumu, vēsta LETA/AFP.

ASV vieglās jēlnaftas cena “West Texas Intermediate” (WTI) februāra piegādēm otrdien dienas vidus tirdzniecības sesijā uz brīdi samazinājusies līdz 48,49 dolāriem (40,60 eiro) par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš 2009.gada aprīļa beigām.

Savukārt Londonas “Brent” jēlnaftas cena sarukusi līdz 51,23 dolāriem (42,99 eiro) par barelu, reģistrējot zemāko līmeni kopš 2009.gada maija sākuma.

Tirdzniecības sesijas turpinājumā WTI cena pieaugusi līdz 49,06 dolāriem (41,17 eiro) par barelu, kas ir par 0,98 dolāriem mazāk nekā biržas slēgšanas brīdī pirmdien, bet “Brent” jēlnaftas cenas palielinājusies līdz 52,06 dolāriem (43,69 eiro) par barelu, salīdzinājumā ar pirmdienu fiksējot 1,05 dolāru kritumu.

Naftas cenas kopš jūnija samazinājušās par aptuveni 50%, ņemot vērā pārmērīgās enerģijas piegādes pasaulē, ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos Ķīnā un attīstības tirgos, kā arī recesiju Japānā un stagnāciju eirozonā.

Šonedēļ naftas cenu kritumu arī veicina ziņas, ka Krievija un Irāka palielina jēlnaftas ieguves apjomu, lai arī prognozētāji samazinājuši pieprasījuma aplēses vājās pasaules ekonomikas izaugsmes dēļ.

(papildināta sadaļa ar naftas cenām)

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu