Straujuma veidos Streļčenoka ikgadējo darbības novērtēšanas komisiju • IR.lv

Straujuma veidos Streļčenoka ikgadējo darbības novērtēšanas komisiju

35
Laimdota Straujuma. Foto: Edijs Pālens, LETA

Kalnmeiers atzinis, ka savas pamatfunkcijas birojs izpilda, tomēr gribētos redzēt efektīvāku iestādes darbību

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) veidos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka ikgadējo darbības novērtēšanas komisiju, ziņo LETA.

Straujuma pirmdien pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru atzina, ka KNAB iesaistīšanos vairākos tiesvedības procesos neuzskata par labas pārvaldības praksi. Turklāt ir pagājis jau vairāk nekā gads kopš iepriekšējās komisijas darba, un jaunajai komisijai būs jāvērtē, kā KNAB ir ieviesti iepriekšējās komisijas izteiktās rekomendācijas.

Vienlaikus netiek izslēgta iespēja, ka pēc tam var tikt veidota arī Streļčenoka atbilstības amatam izvērtēšanas komisija. Tas tiks darīts, ja komisija sniegs negatīvu vērtējumu. “Ja komisija sniegs pozitīvu vērtējumu, tad nav pamata veidot jaunu komisiju,” uzsvēra premjerministre.

Komentējot līdzšinējo KNAB darbību, Kalnmeiers atzina, ka savas pamatfunkcijas birojs izpilda, tomēr gribētos redzēt efektīvāku iestādes darbību.

Straujuma uzskata, ka vērtēšanas komisijai, izvērtējot Streļčenoka darbu, būtu jāņem vērā tiesvedības procesi. Arī Kalnmeiers pauda, ka komisijai ir jāvērtē, cik liela ir amatpersonas atbildība.

Patlaban vēl nav zināms, ar kuru datumu komisija sāks darbu, bet tas notiks janvārī. Komisijai darbs būšot jāpabeidz mēneša laikā.

Kā ziņots, Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā par bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes atjaunošanu amatā, līdz ar to stājies spēkā spriedums par viņas atjaunošanu amatā.

Apelācijas instances tiesa par labu Strīķei noteica vidējo izpeļņu un tiesāšanās izdevumus aptuveni 7000 eiro apmērā.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa apmierināja bijušās KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājas Ilzes Dravenieces prasību un lika viņu atjaunot amatā. Tāpat apgabaltiesa nolēma par labu Draveniecei piedzīt vidējo izpeļņu 24 050 eiro apmērā. Tiesa noteica nekavējošu sprieduma izpildi daļā par Dravenieces atjaunošanu amatā un darba algas 1000 eiro apmērā piedziņu.

Apgabaltiesa arī apmierināja Dravenieces prasību par disciplinārsoda – algas samazinājuma – atcelšanu. Tiesa nolēma par labu Draveniecei piedzīt ieturēto darba algu 141,11 eiro apmērā.

Pilns spriedums lietā būs pieejams 12.janvārī, kad to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

 

Komentāri (35)

Rasma Kârkliòa 05.01.2015. 12.53

KNAB pamatuzdevums ir veicināt tiesiskumu mūsu valstī, bet daudzie Streļčenoka zaudētie tiesu procesi parāda tieši pretējo, ka viņš nodarbojās ar birokrātisku patvaļu. Papildus KNAB jāizšķērdē nopietnas naudas lai izmaksātu kompensācijas nepamatoti atlaistām darbiniecēm. Vēl nopietnāks Streļčonoka kaitējums tiesiskumam ir tas, ka iedzīvotāji arvien mazāk uzticas KNAB darbam. Atbildīgs iestādes vadītājs pēc tādiem savas darbības rezultātiem pats atkāptos un negaidītu ka uz to viņu aicina izvērtēšanas komisijas.

+14
-2
Atbildēt

4

    DikembeSakamoto > Rasma Kârkliòa 05.01.2015. 22.10

    Kad atkāpsies Strīķe? Jeb ar viņu viss kārtībā?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Rasma Kârkliòa 05.01.2015. 14.14

    ——

    Kalnmeiers atzinis, ka savas pamatfunkcijas birojs izpilda, tomēr gribētos redzēt efektīvāku iestādes darbību.

    ===============================================================================

    Uzaiciniet speciālistu no miglainās Albionas, kurš spēj pat defektus efektos pārvērst!

    http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Mr-Bean-mr–bean-166155_598_328.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Bolero_10 > Rasma Kârkliòa 05.01.2015. 22.19

    DikembeSakamoto Kad atkāpsies Strīķe? Jeb ar viņu viss kārtībā?

    ===

    Kāpēc viņai tas būtu jādara? Vai ir kādi pamatoti iemesli?

    Tiesas lēmums taču ir kā “fakts uz ģīmja” – iemeslu nav. Tu taču nedomā, ka Streļčenoks nenopūlājās tos piemeklēt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > Rasma Kârkliòa 05.01.2015. 14.01

    ir jau kaads kas to zaabaku maacaun stumj vajadziigaa virzienaa.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 05.01.2015. 13.03

Jā, dārgi mums izmaksā Streļčenoka patvaļa- pie 40000 eiro kompensācijām klāt vēl varēsim skaitīt atalgojumu divām komisijām. Komisijai interesants nosaukums- ikgadējā- it kā paredzot, ka no šī kundziņa mēs nekad netiksim vaļā :)

+12
0
Atbildēt

1

LoveLove 05.01.2015. 13.32

Streļčenoka darba vērtējumā jāņem vērā KNAB devīzes “Gods pār varu” skaidrojums: “Gods pār varu – ar šo ir pateikts, ka gods ir augstāks par visu; atbildīga rīcība, taisnīgums, caurspīdīgums un viens likums visiem, tā ir goda lieta.” Par kādu Streļčenoka atbildīgu rīcību labas pārvaldības kontekstā var runāt, ņemot vērā zaudētās tiesvedības pret paša darbiniecēm, kas nozīmē ne vien budžeta līdzekļu izmaksu tiesas piespriestajā apmērā, bet arī kaitējumu iestādes godam? Šīs tiesvedības Streļčenoka darbību noteikti neraksturo kā goda lietu, bet gluži pretēji, ļauj apšaubīt viņa vadības prasmes. Gods pār varu tiešām vispirms ir rīcība, attieksme un izturēšanās, ko var saukt par goda lietu, tādēļ komisijai jāizvērtē, vai Streļčenoka gadījumā tas tā ir.

+10
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > LoveLove 05.01.2015. 14.39

    ———

    Bez komisijas izvērtēšanas jau Streļčenoks par Knab priekšnieku nebūtu kļuvis. Taču, ak, vai – neviena komisija jau objektīvi pastāvošos sociālos likumus (“Jūrmalgeitas princips”) nekad nespēs novērst esošās sistēmas ietvaros.Vispār vajag pašus komisārus (komisijas locekļus) sākotnēji ar melu detektoru pārbaudīt – citādi atkal kārtējo “nasing spešalu” par priekšnieku ieliks!

    http://spi1uk.itvnet.lv/upload2/articles/58/587242/images/Vai-Nasing-spesal-klus-1.jpg

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu