Liepājā avārijā gājis bojā pazīstamais pilots Bubiers (papild.) • IR.lv

Liepājā avārijā gājis bojā pazīstamais pilots Bubiers (papild.)

23
Foto: Raitis Plauks, F64

Lidaparāts negadījuma laikā veicis akrobātiskus trikus, lidmašīna zemē ietriekusies vertikāli ar priekšgalu

Gaisa akrobātikas treniņa laikā Liepājā gājis bojā pazīstamais Latvijas pilots Gints Bubiers, vēsta Latvijas televīzija. Viņš bija vienīgais Latvijas pārstāvis, kurš startēja aerobātikas sacensību augstākajā kategorijā.

Gints Bubiers dzimis 1966. gadā, pērn Rīgas avioparādes laikā pirmo reizi uzstājās aerobātikas augstākās kategorijas “unlimited” kategorijā.

Liepājā ceturtdien avarējusī lidmašīna vertikāli ar priekšgalu ietriekusies zemē, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Visvaldis Trūbs.

Viņš skaidroja, ka dzinējs zemē bija ietriecies 70 centimetru dziļumā.

Pirms traģiskā negadījuma pilots Gints Bubiers veicis akrobātiskos manevrus – lidmašīna vertikāli ar priekšgalu krīt lejā un pēc tam izlīdzina gaitu. Šādus trikus pilots veicis kādas trīs reizes, un pēdējais manevrs bijis liktenīgais.

Kāds somu pilots ir uzfilmējis pēdējos Bubiera manevrus, vienīgi nav fiksēta pati lidmašīnas ietriekšanās zemē, jo, visticamāk, redzot, ka lidmašīna ar priekšgalu jau pārāk pietuvojusies zemei, un saprotot, ka neizdosies lidmašīnas gaitu izlīdzināt, filmēšanu bija pārtraucis un devies ar ugunsdzēšamo aparātu pie avarējošās lidmašīnas. Kā skaidroja birojā, šodien paredzēta saruna ar somu pilotu, lai iegūtu nepieciešamās liecības.

Trūbs vēlreiz apliecināja, ka Bubiers pirms liktenīgā lidojuma kā instruktors ar skolniekiem veicis mācību lidojumus. Pēc tam vēl apspriesti lidojuma laikā veiktie manevri.

Vēlāk Bubiers nezināmu iemeslu dēļ atkal devies uz angāru un sācis manevrus viens pats. Kā skaidro Trūbs, visas atļaujas Bubieram ir bijušas, arī lidmašīnai ir vajadzīgie sertifikāti. Tagad esot jāpēta, vai veikta atbilstoša tehniskā aprūpe un kā darbojušies lidmašīnas vadības mehānismi.

Trūbs atteicās komentēt, vai šeit kā galveno nelaimes iemelsu varētu uzskatīt cilvēcisko faktoru vai tomēr lidmašīnas tehniskās problēmas. To noskaidrošot izmeklēšanā, kuru pēc likuma varot veikt 12 mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka Liepājas lidostā avarējusi civilā lidmašīna un negadījumā gājis bojā tās pilots, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Signe Šteinberga.

Policijā par notikušo sākts kriminālprocess, lai noskaidrotu visus negadījuma apstākļus. Par notikušo paziņots Civilās aviācijas aģentūrai.

Kā novēroja portāls “liepajniekiem.lv”, uz notikuma vietu devās vairākas ugunsdzēsēju automašīnas, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības transports.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vetere, bojā gājušais pilots bija vienīgā persona, kas atradās lidmašīnā avārijas brīdī.

VUGD uz notikuma vietu tika izsaukts plkst.15.43. Pēc ierašanās Liepājas lidostā, Grobiņas novada Cimdeniekos, glābēji pilotu no lidmašīnas atlūzām atbrīvoja, izmantojot hidrauliskos instrumentus.

Pēc notikuma vietā strādājušo dienestu pārstāvju teiktā, avarējušais lidaparāts ir neliels.

Kā “Rietumu radio” pastāstīja kāds aculiecinieks, negadījums noticis brīdī, kad pilots ar lidmašīnu gaisā veicis kaskadieru trikus. Aculiecinieks dzirdējis, ka lidmašīnai apstājies dzinējs, kas vairs nav ieslēdzies, līdz lidaparāts nokritis.

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Civilās aviācijas aģentūras vadītājs Māris Gorodcovs, avarējusī ir akrobātiskā lidmašīna, kas arī šodien gaisā veikusi akrobātiskus manevrus. Pilots bijis lidojumu instruktors. Pirms negadījuma viņš veicis lidojumus ar kādu pasažieri, kuru vēlāk lidostā izlaidis, un pats turpinājis veikt manevrus, kuru laikā arī lidmašīna nogāzusies.

Gorodcovs atturējās izteikt versijas, kāpēc negadījums noticis, jo vēl esot pāragri to spriest, taču viņš atzina, ka, veicot akrobātiskus manevrus, visādi var gadīties.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (23)

Pēterītis 09.05.2014. 10.50

Izcili talantīgs cilvēks, kurš bija atradis un realizēja savu patieso aicinājumu šajā pasaulē. Līdzinieks Ibsena Pēram Gintam, kura valdzinājumam nespēja pretoties ne kungi, ne, it sevišķi, dāmas. Kad Spēlmaņu naktī tika pasniegta balva, satikās divi izcili režisori, viens uz skatuves, otrs realitātē. Pateicoties Ginta organizatora talantam un azartam pārkāpt robežas, mēs visi Rīgas svētkos vairākus gadus varējām vērot aizraujošās sporta aviācijas izrādes. Tagad tā visa mums pietrūks. Līdzjūtība ģimenei.

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 08.05.2014. 20.31

šis ir tas nelaimiigais , lai Dievs mielo viņa dveeseli… http://www.youtube.com/watch?v=eBbwM9Nt9NM

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu