Pagājušais gads • IR.lv

Pagājušais gads

12
Foto: Edijs Pālens, LETA
Gunārs Nāgels

2014.gads tikpat kā beidzies. Kas ir mainījies šajā laikā?

Varbūt interesantākais politikā bija 12.Saeimas vēlēšanas, kurās kārtējo reizi parādījās un tika ievēlētas jaunas partijas, bet valdība tomēr palika tā pati kā pirms vēlēšanām. Rietumu demokrātijās valdība mēdz mainīties starp lielām partijām ar atšķirīgiem viedokļiem, bet Latvijā sametušās kopā trīs lielākās partijas (katra ar atšķirīgu politiku) un opozīcijā palikusi viena liela partija un divas jaunās, mazās partijas.

Opozīcijā palikusī lielpartija izceļas ar to, ka tai vēl arvien ir sadarbības līgums ar Krievijas prezidenta Putina partiju.

Lielākā maiņa starptautiskā politikā ir pasaules attieksme pret Krieviju. Ja vēl nesen pasaule uzskatīja mūsu bailes no Krievijas pārstāvju bieži izteiktajiem un izrādītiem draudiem pret Latviju par nepamatotām tukšām runām, tad šā gada laikā notikumi Ukrainā un Krievijas turpinošā līgumu un vienošanos laušana un savas karadarbības noliegšana ir likuši pasaulei ieraudzīt patiesību. Beidzot Latvijā sāk arī ierasties militārie papildspēki. Bet par spīti mūsu pamatotām bažām par austrumu kaimiņu Latvija pati neveltī ne tuvu pietiekoši aizsardzībai. Pie aizsardzības jāsaprot arī informācijas karš, ko Krievija ir izvērsusi pret visiem Rietumiem.

Kā mēms atgādinājums, ko nozīmē bezierunu pakļaušanās lielā lāča “draudzībai”, Rīgas kā Eiropas galvaspilsētas programmas “Rīga 2014” ietvaros tika atvērta Stūra māja. Visi varēja nākt apskatīties, kādas šausmas slēpās aiz šīs kādreiz greznās ēkas fasādes un kā izskatījās telpa, kur šāva Latvijas patriotus. Saprotams, ka daudziem vēl ir bail ieiet šajā ēkā, bet mēs nebūsim tikuši ārā no okupācijas ēnas, kamēr nevarēsim šo ēku un visu, kas tur notika, uzskatīt par nepatīkamu vēstures posmu, kurš nekad neatkārtosies.

Latvijas Okupācijas muzejs 2015.gadā atkal atvērs Stūra māju čekas izstādes apskatei un ekskursijai pirmajā stāvā un pagrabos.

Neapstrīdami labās ziņas bija Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atvēršana. Kurš var saskaitīt gadus, kad runāts par jaunās ēkas vajadzību, vai gadus, kopš bija gatavs Amerikas latviešu arhitekta Gunāra Birkerta projekts? Ēka ir patiešām iespaidīga – gan no ārpuses, gan no iekšpuses.

Ko mums nesīs 2015.gads? Pirmais pusgads iezīmēsies ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. Austrumu kaimiņš traucēs normālai attīstībai, bet mēs tik un tā turpināsim savu progresu un nosargāsim savu neatkarību.

Novēlu visiem lasītājiem laimīgu Jauno gadu!

Autors ir laikraksta “Latvietis” Austrālijā redaktors

 

Komentāri (12)

lno 30.12.2014. 12.54

Labu, panākumiem bagātu Jauno gadu autoram!

+8
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 30.12.2014. 21.19

paldies par noveeleejumu , jums to pašu , bet valstii paarmaiņas nebuus , jo zirgaa atkal lembe , kuram sen bij ruume uz naaraam Matiisaa.

+4
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > 31.12.2014. 14.49

    Ebenemezers

    kuram sen bij ruume uz naaraam Matiisaa.

    _________________

    Būtu nu vairāk satraucies par Šļesera ieliktnīti, Matīsu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 31.12.2014. 09.28

No Putina vienas nelaimes vien! Šorīt ceļu aizPutināja!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu