ASV papildina "Magņitska sarakstu" ar vēl četru Krievijas amatpersonu vārdiem • IR.lv

ASV papildina “Magņitska sarakstu” ar vēl četru Krievijas amatpersonu vārdiem

21
Krievijas ģenerālprokurora vietnieks Viktors Griņa. Foto: ITAR-TASS/LETA

Šiem cilvēkiem liegta ieceļošana ASV, iesaldēti personu īpašumi ASV jurisdikcijā

ASV pirmdien iekļāvusi tā dēvētajā Magņitska sarakstā vēl vairākas Krievijas amatpersonas, ziņo LETA/DPA.

To Maskavas amatpersonu sarakstā, kam liegta ieceļošana ASV, iekļauts viens no Krievijas iekšlietu ministra vietniekiem, kāds Čečenijas administrācijas pārstāvis, kā arī vēl divas amatpersonas, kuru amati nav atklāti.

Vienlaikus tiek iesaldēti arī šo personu īpašumi, kas atrodas ASV jurisdikcijā.

Magņitska sarakstā iekļautās Krievijas amatpersonas ir Krievijas ģenerālprokurora vietnieks Viktors Griņa, Izmeklēšanas komitejas izmeklētājs Andrejs Strižovs, Čečenijas iekšlietu ministra vietnieks Apti Alaudinovs un Čečenijas valdības vadītāja administrācijas vadītājs Magomeds Daudovs, vēsta portāls „Meduza.io”.

Pēc ASV Valsts departamenta teiktā, Griņs un Strižovs tieši vainojami Magņitska nāvē izmeklēšanas izolatorā 2009.gadā, kā arī par masu nekārtībām Bolotnajas laukumā 2012.gadā. Griņs arī tiek vainots uzņēmēju Mihaila Hodorkovska un Platona Ļebedeva apsūdzības lietā.

Savukārt Alaudinovs un Daudovs Magņitska sarakstā iekļauti kā līdzvainīgie apsūdzības lietā pret čečenu aktīvistu Ruslanu Kutajevu, kuru 2014.gada jūlijā apsūdzēja par narkotiku glabāšanu. Šo apsūdzību Kutajevs nosauca par safabricētu un vainoja policiju spīdzināšanā.

Tādējādi ASV Valsts departamenta “melnajā sarakstā”, kas sastādīts, pamatojoties uz pirms diviem gadiem pieņemto “Magņitska likumu”, kopumā ir 34 Krievijas amatpersonu vārdi. 16 no tiem sarakstā iekļauti pēdējā gada laikā, pavēstīja Valsts departamenta pārstāvis Džefrijs Ratke.

Šajā “melnajā sarakstā” tiek iekļauti Krievijas pilsoņi, kas bijuši saistīti ar fonda “Hermitage Capital” jurista un korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska nāvi cietumā.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advikāts bija apsūdzēja vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu