Latvijas Žurnālistu asociācija aicina atbrīvot Pēteri Gresti • IR.lv

Latvijas Žurnālistu asociācija aicina atbrīvot Pēteri Gresti

32
Pēteris Greste šovasar tiesā aiz restēm. Foto: AFP/LETA

LŽA: Latvijas iedzīvotāji var apliecināt savu preses brīvības izpratni, boikotējot Ēģiptes kūrortus

Atbrīvot no apcietinājuma Ēģiptē Austrālijas žurnālistu Pēteri Gresti, kurš ir arī Latvijas pilsonis, pirmdien paziņojumā aicina Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA).

29.decembrī aprit tieši gads kopš Greste kopā ar saviem kolēģiem no “Al Jazeera” angļu kanāla Mohamedu Fadelu Fami un Baheru Mohamedu atrodas apcietinājumā cietumā Kairā.

LŽA atgādina, ka 2015.gada 1.janvārī Ēģiptē notiks tiesa, kurā atkārtoti tiks skatīta žurnālista Grestes lieta. LŽA aicina pievērst šim notikumam uzmanību, lai panāktu Grestes atzīšanu par nevainīgu un atbrīvot no apcietinājuma.

“Pēteris Greste ir nepatiesi apsūdzēts un notiesāts. Viņš ir darījis tikai savu žurnālista darbu, nepārkāpjot profesionālās ētikas principus. Pirms gada Greste nokļuva Ēģiptē nejauši – viņš turp devās, lai aizvietotu savu kolēģi, kurš bija devies atvaļinājumā,” teikts paziņojumā, kuru parakstījusi LŽA valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Greste atrodas cietumā, jo ir notiesāts ar septiņu gadu cietumsodu par valsts drošības un stabilitātes apdraudējumu, nepatiesiem ziņojumiem par stāvokli Ēģiptē, sadarbību ar Musulmaņu brālību.

“Saskaņā ar žurnālista tēva Jura Grestes sniegto informāciju, gaidot 1.janvāra tiesu, Pētera Grestes lietā, kurā iesniegts apelācijas lūgums, ir iespējami trīs scenāriji: iepriekšējo tiesas lēmumu pilnībā noraidīt un Pēteri Gresti atbrīvot, pašlaik spēkā esošo tiešas lēmumu atzīt un apstiprināt, nodot viņa lietu pārskatīšanai,” raksta LŽA.

Lai arī šogad Latvijas Ārlietu ministrija, starptautiskās žurnālistu organizācijas, mediji, amatpersonas un daudzi Pētera Grestes atbalstītāji ir centušies panākt viņa atbrīvošanu, tas nav izdevies.

Pirms izšķirošās tiesas dienas, tāpat kā pirms gada, LŽA aicina Latvijas Ārlietu ministriju un citas amatpersonas izmantot savas iespējas un veicināt Pētera Grestes atzīšanu par nevainīgu, panākot viņa atbrīvošanu.

LŽA uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji var apliecināt savu preses brīvības izpratni, boikotējot Ēģiptes kūrortus un nedodoties tūrisma braucienos uz šo valsti, kamēr žurnālists Pēteris Greste nav atzīts par nevainīgu un atbrīvots no apcietinājuma.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu