Latvijas ekonomika – vai ar vienu kāju jau viduvēju ienākumu slazdā? • IR.lv

Latvijas ekonomika – vai ar vienu kāju jau viduvēju ienākumu slazdā?

81
Foto: Gedimins Savickis, F64/BFL
igors_kasjanovs

Mums jādomā, kā panākt produktivitātes turpmāku kāpumu

Raugoties uz to, kā pēdējā laikā pakāpeniski mazinās Latvijas ekonomikas izaugsmes temps (lai arī liela daļa no tā ir skaidrojama ar ārējām norisēm, kas nav šā raksta fokusa tēma), arvien vairāk domās atgriežos pie tiem jautājumiem, kas man personīgi bija aktuāli pirmskrīzes periodā. Tad pirmo reizi iepazinos ar konceptu middle income trap (turpmāk tekstā – MIT) jeb latviskojot – vidēju ienākumu slazds.

Domāju, ka ekonomistiem šis koncepts ir labi zināms, tomēr pēdējā laikā nedaudz piemirsts, jo kādu laiku īsti nebija aktuāls. Kas tad īsti ir MIT? 

Ar šo jēdzienu tiek saprasta situācija, kad tautsaimniecība reālās konverģences procesa gaitā iestrēgst vidēju ienākumu līmenī un nespēj pārlēkt nākamajā, augstu ienākumu līmenī.

Šim fenomenam ir veltīts liels apjoms ekonomiskās literatūras, bet interesanti ir tas, ka 100% skaidrojuma un/vai risinājuma tā pārvarēšanai īsti nav. Savulaik, kad tikai sāku savu ekonomista karjeru un Latvijas tautsaimniecība ļoti straujiem tempiem konverģēja uz Eiropas Savienības (ES) vidējo līmeni, aizdomājos par to, cik lielas iespējas Latvijai ir tikt šīm valstīm līdzi. To pēta dažādas ekonomikas augsmes teorijas, bet par to citreiz.

Pēc “Eurostat” datiem, Latvija 2013.gadā ir sasniegusi 67% no ES vidējā iekšzemes kopprodukta uz vienu iedzīvotāju, kas izteikts pēc pirktspējas paritātes principa (iekšzemes kopprodukts (IKP) tiek koriģēts, ņemot vērā dažādos cenu līmeņus dalībvalstīs, kas tādējādi labāk raksturo ekonomikas attīstību, iedzīvotāju pirktspēju un labklājību). Protams, vienmēr var spriest par to, vai šāds rādītājs pilnībā atspoguļo reālās konverģences procesu, kā arī apstrīdēt metodoloģiskās rādītāja nianses, bet tas būtu vieglākais ceļš, jo īsti alternatīvu šim rādītājam nav. Kādu laiku atpakaļ, īpaši straujās izaugsmes gados, bija populāri ar lineāra trenda palīdzību rēķināt, pēc cik gadiem Latvija sasniegs ES vidējo līmeni. Šāda pieeja, protams, ir ļoti vienkāršota un vairāk noderīga politiķiem, bet ekonomiskā teorija paredz dažas problēmas. Viena no tām – MIT.

Kas ir middle income trap?

Valstīm, atrodoties reālās konverģences ceļa sākumā, pirmie soļi parasti padodas visai raiti. Pirmais tautsaimniecības attīstības posms ir saistīts ar savu dabisko priekšrocību izmantošanu – dabas resursu un lauksaimniecības zemju utilizāciju.

Nākamajā posmā ārējās tirdzniecības un kapitāla plūsmu barjeru mazināšana salīdzinoši ātri dod būtisku pienesumu reālajai konverģencei – pakāpeniski sāk attīstīties darbaspēka intensīvā rūpniecība (piemēram, apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošana, pārtikas ražošana, vienkāršākā kokrūpniecība utt.).

Nākamajā posmā ārvalstu tiešās investīcijas (un to spill-over efekti), eksports (kas visbiežāk balstās uz salīdzinoši lētu darbaspēku un mazu apstrādes apjomu) un imports (tajā skaitā pārņemtās tehnoloģijas un know-how) ātri turpina veicināt reālās konverģences procesu. Pamazām aug eksportētāju ienākumi, attīstās vietējā rūpniecība, kā arī pakalpojumi, kas nepieciešami šo sektoru apkalpošanai. Tāpat turpina pieaugt darbaspēka ienākumi, tādējādi padarot ražoto produkciju dārgāku un tādējādi mazāk konkurētspējīgu ārējos tirgos. Pieaugot tirgojamo nozaru atalgojumam, pakāpeniski sāk pieaugt arī pieprasījums pēc pakalpojumu nozaru sniegtajiem pakalpojumiem un pakāpeniski kāpj algas arī tajās. Investīcijas ražošanas līdzekļos – efektīvākās iekārtās un/vai tādas inovācijas, kas pavirza ražotājus tālāk pievienotās vērtības radīšanas ķēdē, – ļauj tautsaimniecībai attīstīties un konverģēt vēl tālāk.

Pieaugot darbaspēka ienākumiem vēl tālāk un mazinoties starpībai ar konverģences mērķa grupām, vēl vairāk sarūk konkurētspējas priekšrocības (galvenokārt tās, kas saistītas ar cenu faktoriem). Līdz pienāk mirklis, kad, balstoties uz esošajiem tautsaimniecības resursiem, tālāka attīstība ir ierobežota.

Tautsaimniecības reālās konverģences procesu var salīdzināt ar sportistu, kas sāk treniņus, piemēram, tāllēkšanā. Lai iemācītos aizlēkt viena metra attālumā liela piepūle nav jāizdara, tas pats attiecas uz diviem un trim metriem – atliek paskatīties, kā to dara citi. Četru metru lēcienam nāksies patrenēties un dabūt dažus nobrāzumus. Pie pieciem metriem būs jāstrādā ar treneri pie lēciena tehniskajām niansēm, un katrs nākamais centimetrs nāks ar lielām grūtībām.

Līdzīgi ir arī ar tautsaimniecību – sasniedzot kādu reālās konverģences robežu, tautsaimniecības izaugsmes fundamentālie faktori (visbiežāk ģeogrāfiskās priekšrocības, darbaspēka prasmes, derīgie izrakteņi utt.) tiek izsmelti. Atalgojuma starpība starp valsti un ārējās tirdzniecības partnervalstīm sarūk un nesniedz vairs priekšrocības apstrādes rūpniecības un eksporta konkurētspējas uzturēšanā. Un gadās, ka šajā brīdī tautsaimniecība savā veidā “iestrēgst” vidēju ienākumu līmenī, bez iespējas pārlēkt nākamajā, augsto ienākumu līmenī. Tajā mirklī, tāpat kā sportistam, ir jāstrādā un jāslīpē nianses, lai panāktu nākamo uzlabojumu.

Iestrēgšana MIT nozīmē to, ka, visticamāk, cenu konkurētspējas sniegtās priekšrocības ir kļuvušas mazākas nekā reālās konverģences sākumposmā. Arvien lielāku lomu sāk spēlēt necenu faktori – preču un pakalpojumu kvalitatīvie aspekti un patērētāju preferences (par Latvijas necenu konkurētspēju nesen rakstīja kolēģis K.Beņkovskis).

Attiecībā uz MIT pēdējos gados ir saradušies neskaitāmi raksti, publikācijas, pētījumi. Vieni ir vairāk aprakstoši, citi – empīriski. Pētot literatūru, nākas secināt, ka joprojām nav panākts vienots kopsaucējs par to, kas ir MIT un kādas pazīmes liecina par tā esamību. Pēc savas būtības MIT nav nekas neparasts – tas ir vienkārši ekonomistu izdomāts nosaukums vienam no tautsaimniecības reālās konverģences procesa posmiem. Diezgan daudz uz MIT koncentrējas Pasaules Bankas ekonomisti un pētnieki – ir vairākas publikācijas (sk. ieteicamās literatūras sarakstu raksta beigās), kas skaidro gan MIT būtību, gan empīriskos rezultātus par cēloņiem un iespējamos risinājumus. 

Personīgi man patīk Bruegel domnīcas pētnieka A.Egavas (A.Egawa) MIT rašanās faktoru klasifikācija (4.lpp.). Viņš savā pētījumā par ienākumu nevienlīdzības saistību ar MIT definē MIT rašanās iemeslus un atdala tos no ekonomiskā palēninājuma faktoriem (jo daudzi no faktoriem var neliecināt par MIT eksistenci, bet gan vienkāršu ekonomiskā cikla lejupslīdi). Galvenie faktori, kas izraisa valsts nokļūšanu MIT, viņaprāt, ir atalgojuma kāpums (ko no savas puses varētu nedaudz pārfrāzēt kā “ar produktivitātes kāpuma tempu nesamērojams atalgojuma kāpums”); pārlieku lielas publiskās investīcijas (tas kavē privāto investīciju attīstību); liela atkarība no eksporta (vai drīzāk mazs iekšējais tirgus); reģionālā ienākumu nevienlīdzība; mājsaimniecību ienākumu nevienlīdzība; sabiedrības novecošana.

Lai arī daļa no Egavas minētajiem faktoriem ir minama arī vienkārša ekonomikas cikla lejupslīdes fāzē, tomēr, manuprāt, minēto faktoru kopums labi apraksta tieši vārda “slazds” būtību. T.i., šajā faktoru kopumā hipotētiskajai valstij, kas ir atvērta ārējai tirdzniecībai, atalgojuma kāpums ir novedis pie cenu konkurētspējas ierobežojuma, bet sabiedrības novecošana, vāja pārvaldība un strukturālo politiku ieviešana (ko ierobežo gan politiskā griba, gan ekonomiskie principi – ierobežotas valsts budžeta iespējas) neļauj veikt lēcienu nākamajā ienākumu pakāpē. Tādējādi sanāk, ka valsts tiek savā ziņā ierauta slazdā, no kura bez nopietniem “cirtieniem” nav iespējams izkļūt.

Kāda ir situācija Eiropā ar MIT?

Kā jau rakstīju iepriekš, ir grūti viennozīmīgi vērtēt to, vai tautsaimniecība atrodas MIT. Tomēr intereses pēc paraudzījos, kā izskatās reālās konverģences process ES-28 dalībvalstu vidū. Īpaši interesanti ir pievērst uzmanību tām valstīm, kas vienlaicīgi ar Latviju 2004.gadā pievienojās ES dalībvalstu pulkam. 1. attēlā esmu izveidojis diagrammu, kur uz horizontālās ass valstu IKP uz vienu iedzīvotāju ir izteikts pēc pirktspējas paritātes 2003.gadā (tātad pirms “lielās” ES paplašināšanās), bet uz vertikālās ass šo pašu valstu rādītājs pēc dekādes – 2013.gadā. Tās valstis, kuras atrodas virs 45° līnijas, šajā laika posmā ir paaugstinājušas savu relatīvo labklājību, tās, kuras zem, – samazinājušas. Jo tālāk valsts atrodas no 45° līnijas, jo lielākas pārmaiņas šo 10 gadu laikā ir notikušas.

1. attēls. ES-28 dalībvalstu IKP attīstība laika posmā no 2003. līdz 2013. gadam


Datu avots: Eurostat, grafika pārskatāmības dēļ nav iekļauta Luksemburga, kuras rādītāji atrodas ārpus skalas

Attēlā redzams, ka valstis visai izteikti ir sadalījušas grupās – lielākā daļa ES-15 (tā saukto veco dalībvalstu) ir sarindojušās augsto ienākumu grupā. Vienīgie izņēmumi ir Grieķija un Portugāle – valstis, kuras šajā dekādē ir zaudējušas savu relatīvo labklājības līmeni. Tad seko valstu grupa, kas 2004. gadā pievienojās ES, un Horvātija, kas ES pievienojās vien 2013.gadā. No tām augstākais labklājības līmenis ir Maltā un Čehijā, tomēr salīdzinājumā ar 2003.gadu lielākais pieaugums labklājības līmenī Lietuvai, Latvijai, Polijai, Igaunijai un Slovākijai. Tikmēr Horvātija, Ungārija, Kipra, Čehija un Slovēnija desmitgades laikā ir panākušas salīdzinoši mazu progresu (vai pat regresu). Iespējams, šo valstu gadījumā varam runāt par MIT, tomēr, protams, katrai no tām var būt savi specifiski iemesli. Piemēram, Kipras gadījumā tā ir krīze, ko tā piedzīvoja 2013.gada sākumā. Vēl vienu grupu veido Rumānija un Bulgārija, valstis, kas pievienojās ES 2007.gadā.

MIT attiecības ar Portugāli un Īriju

ES kontekstā, runājot par reālo konverģenci un MIT, parasti tiek pieminētas Portugāle un Īrija. Tās ir divas valstis, kas ir pietiekami līdzīgas, lai varētu tapt salīdzinātas. Tomēr abu valstu pēdējo desmitgažu sniegums ir bijis krasi atšķirīgs. Vēl dažas desmitgades atpakaļ Īrija un Portugāle atradās aptuveni vienā labklājības līmenī, bet 2013. gadā Īrija ir viena no valstīm ar augstāko labklājības līmeni ES valstu vidū, bet Portugāle iestrēgusi līmenī ap 75% no ES vidējā rādītāja. Portugāli labklājības ziņā jau faktiski ir panākušas Slovākija, Lietuva un Igaunija. Tieši Portugāle parasti tiek minēta, kā ES klasiskākais MIT piemērs, kad valsts nav spējīga veikt nākamo lēcienu attīstībā. Portugāles attīstību laika gaitā ir ietekmējusi vāja politiskā griba, nespēja veikt efektīvas un laicīgas strukturālās reformas. Tikmēr Īrija ir bijusi politiski izlēmīga un īsteno uz strukturālām reformām balstītu tautsaimniecības attīstību.

Šo valstu krasās atšķirības labi varēja redzēt arī nesenajā parādu krīzē, kad abas bija spiestas vērsties pie starptautiskajām institūcijām pēc palīdzības. Īrijas rīcība palīdzības programmas ietvaros bija ātra un izlēmīga, kas vainagojās ar ātru palīdzības programmas noslēgšanu un Īrijas atgriešanos starptautisko finanšu tirgu apritē. Tikmēr Portugāles palīdzības programma ir bijusi būtiski sarežģītāka, un šobrīd nav skaidrs, vai Portugālei nebūs nepieciešama vēl viena palīdzības programma.

Globālā līmenī, runājot par MIT, parasti tiek pretnostatīt divi kontrasti – panākumi, ko spējušas gūt Dienvidaustrumāzijas valstis, un problēmas, ar kurām saskārušās Dienvidamerikas valstis. Galvenās debates ir par to, kādēļ vairākām Dienvidaustrumāzijas valstīm ir izdevies pārvarēt MIT, bet Dienvidamerikas valstīm – nē. Starp citu, ja pētīsiet pēdējā laika rakstus/pētījumus par šo tēmu, tad nenovēršami sastapsieties ar rakstiem, kur tiek diskutēts par Ķīnas iespējamo nokļūšanu MIT…

Vai Latvija jau ir sasniegusi middle income-trap?

Kā jau vienmēr ekonomikā – viss nav melns vai balts. Attiecīgi arī šis jautājums ir ļoti grūti atbildams. Kopējais Latvijas reālās konverģences līdzšinējais ceļš atgādina procesu, kas raksturo MIT. Reālās konverģences vēsturisko procesu viennozīmīgi vērtēt traucē daudzie ekonomiskie šoki, kas laiku pa laikam apturēja konverģences procesu (banku krīze, Āzijas-Krievijas krīze, 2008.gada krīze). Tomēr neapšaubāmi, ka neatkarīgas valsts pastāvēšanas laikā Latvija ir sasniegusi būtisku konverģenci. Tā vēl 1995. gadā Latvijas IKP pēc pirktspējas paritātes veidoja vien aptuveni 31% no ES vidējā līmeņa, kamēr 2013. gadā rādītājs bija pieaudzis jau līdz 67% (rādītāji gan nav pilnvērtīgi salīdzināmi, jo arī ES dalībvalstu skaits ir būtiski audzis, vidējo labklājības līmeni mazinot).

Sava ceļa sākumā Latvija, tāpat kā vairums jaunattīstības ekonomiku, sāka ar tirgus liberalizāciju, dažādu ārējās tirdzniecības barjeru mazināšanu un strukturālu reformu veikšanu. Minētie pasākumi ātri vien veicināja reālās konverģences procesu. Laika posmā no 1996. līdz 2003.gadam Latvijas reālais IKP auga vidēji par 6.0%, kas, neskatoties uz dažādiem ekonomikas satricinājumiem, bija būtisks konverģences process. Nākamajos četros gados reālās izaugsmes temps pieauga līdz 10.1%, kas nodrošināja ārkārtīgi strauju reālās konverģences procesu, bet vienlaikus arī radīja virkni tautsaimniecības nesabalansētību, kas uz trīs gadiem apturēja līdzšinējo reālās konverģences panākumu ceļu. Savukārt laika posmā no 2011. līdz 2013.gadam Latvijas tautsaimniecību atguvusi izaugsmi (vidēji 4.6%) un turpina pakāpeniski konverģēt pret ES vidējo līmeni.

Īsā atbilde uz jautājumu par to, vai Latvija jau tagad atrodas MIT, ir – nē! Ir vairākas pazīmes, kas, manuprāt, par to liecina:

1) Latvijas eksporta daļas pasaules importā turpina pieaugt. Latvijas eksportētāji arvien spēj iekarot jaunus tirgus, kas liecina par Latvijas eksporta konkurētspēju. Īpaši pozitīvi MIT kontekstā ir uzsverams apstāklis, ka Latvijas konkurētspējas uzlabošanos virza galvenokārt necenu faktori, kas ir viens no galvenajiem MIT pārvarēšanas priekšnosacījumiem.

2) Latvijas uzņēmumu rentabilitātes rādītāji (izteikti kā peļņa vai zaudējumi pēc nodokļu nomaksas pret neto apgrozījumu) neuzrāda jebkādas pasliktinājuma pazīmes. T.i., uzņēmēji, neskatoties uz salīdzinoši straujo vidējā atalgojuma pieaugumu, ir spējīgi vismaz saglabāt iepriekšējos rentabilitātes rādītājus. 2013. gadā saistībā ar šo apstrādes rūpniecības nozarē gan iezīmējās negatīva tendence, par ko nedaudz rakstu savā ikmēneša nozares rādītāju komentārā.

3) Atalgojuma līmeņu starpība ar eiro zonu saglabājas augsta. Lai arī Latvijā vidējais atalgojuma kāpums apsteidz algu kāpumu ES, tomēr atšķirības saglabājas visai būtiskas (sk. 2.attēlu), kas norāda, ka Latvijai joprojām ir cenu konkurētspējas potenciāls (ko palīdz nodrošināt arī salīdzinoši straujš produktivitātes kāpums). Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka, atalgojuma līmeņu starpībai sarūkot, mazināsies arī Latvijas cenu konkurētspējas pārsvars. Ja raugās, piemēram, uz Latvijas un Vācijas vienības darbaspēka izmaksu dinamiku apstrādes rūpniecības sektorā (Vāciju izvēlējos kā vienu no ES pamatkodola valstīm; diemžēl nav pieejama agregēta informācija par ES vidējo), tad Latvija pakāpeniski tuvojas Vācijas līmenim, tomēr starpības ir pietiekami lielas, lai vēl kādu laiku par šo jautājumu īsti nebūtu jāuztraucas.

2. attēls. Latvijas un Vācijas vienības darbaspēka izmaksas


Datu avots: Eurostat, autora aprēķini. Vienības darbaspēka izmaksas – nepieciešamās izmaksas, lai saražotu vienu nosacītu produkcijas vienību. Pievienotā vērtība koriģēta ar pirktspējas paritātes standarta laika rindu, lai labāk atspoguļotu cenu līmeņa atšķirību abās valstīs

Tajā paša laikā nevar noliegt, ka Latvijas tautsaimniecībai piemīt raksturīgas pazīmes tam, ka vidējā termiņā tā varētu nokļūt MIT. Latvijai ir izteikta mājsaimniecību ienākumu un reģionālā nevienlīdzība, kā arī vērojama sabiedrības novecošanās. Tāpat pie raksturojošajiem lielumiem varētu minēt arī inovāciju/pētniecības un attīstības trūkumu, vāju pārvaldību un cilvēkkapitāla attīstību, kā arī reformu vājumu izglītības un veselības sektoros. Līdz šim Latvijas fundamentālo izaugsmes faktoru izmantošana un lielā darbaspēka izmaksu starpība ar ES ļāva veiksmīgi konverģēt, tomēr kādā punktā (nezinu, vai tie ir 70% no ES vai vairāk) ar to vien nepietiks – turpmākajai izaugsmei būs nepieciešama sakārtotība pārējos, t.sk. institucionālajos faktoros. 

Pašlaik man nerodas pārliecība, ka valsts ilgtermiņa plānošana ir vērsta tajā virzienā, lai MIT mums nebūtu problēma. Galvenokārt tiek dzēsti esošie ugunsgrēki, bet maz tiek darīts ilgtermiņa attīstības vārdā. Arī valsts ilgtermiņa plānošanas dokumentos reālās konverģences process visbiežāk tiek uztverts un attēlots kā lineārs process, t.i., trenda izaugsme. Nevarētu teikt, ka lineāra reāla konverģence nav iespējama, bet līdz šim veiktie pasākumi tās nodrošināšanai nepārliecina. Kurš ir tas mirklis, kad Latvijas iekļūs MIT? Grūti viennozīmīgi atbildēt – intuitīvi šķiet, ka mums priekšā ir vēl vismaz 5-7 procentpunkti reālās konverģences (izteikti kā IKP uz iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes pret ES vidējo), tātad vismaz daži gadi. Tādā gadījumā Latvija būtu sasniegusi aptuveni 75% no ES vidējā rādītāja.

Savā ziņā līdzīgs koncepts, kas pasaka priekšā mirkli, kad Latvija var iekļūt MIT, ir potenciālā IKP aprēķini. Lai arī ļoti teoretizēti, tie sniedz labu ieskatu tautsaimniecības ilgtermiņa potenciālā. Potenciālā IKP aprēķini visbiežāk balstās uz Cobb-Douglas ražošanas funkciju, kas ņem vērā uzkrātā kapitāla apjomu (investīcijas), darbaspēka un demogrāfisko devumu, kā arī kopējo faktoru produktivitāti (KFP), kura savukārt apraksta tiešā veidā nenovērtējamus faktorus – tehnoloģisko progresu, know-how, cilvēkkapitāla attīstību, institucionālo faktoru attīstību utt.

Kā jau iepriekš rakstīju, potenciālais IKP ir tehniski sarežģīti aprēķināms rādītājs un pakļauts būtiskām vēsturiskām revīzijām. Tomēr neapstrīdami ir tas, ka potenciālā IKP pieauguma novērtējums nākamajā desmitgadē Latvijas tautsaimniecībai mazināsies neatkarīgi no institūcijas, kas rēķina/prognozē šo rādītāju. Tas notiek galvenokārt negatīvo demogrāfisko tendenču dēļ.

Savukārt uzkrātā kapitāla pieaugumu ierobežo vājā investīciju izaugsme. No pēdējo gadu dinamikas redzam, ka investīciju aktivitāte Latvijā patlaban ir zema. Potenciālā IKP izaugsmes līmeņa noturēšanai 3-4% robežās būs nepieciešama straujāka investīciju izaugsme par to, ko pašlaik redzam datos. Savukārt kopējā faktoru produktivitāte var augt tikai pie nosacījuma, ja šīs investīcijas ir strukturāli labākas – t.i., tehnoloģiski pilnīgākas, precīzāk mērķētas utt. Tāpat kopējai faktoru produktivitātei būtu jāaug uz sekmīgi realizēto strukturālo reformu rēķina.

No potenciālā IKP koncepta viedokļa nosacīti no trim mainīgajiem (darbaspēka, kapitāla un KFP) – salīdzinoši operatīvi (gan joprojām runājam par gadiem) vidējā termiņā ir ietekmējami vien divi – kapitāls (investīcijas) un KFP (strukturālas reformas). Demogrāfijas tendences ir ietekmējamas, tomēr to efekti ir mērāmi desmitgadēs. Arī uzkrāto kapitāla apjomu strauji uzaudzēt ir gandrīz neiespējami – tas ir vairāku gadu ar augstu investīciju aktivitāti rezultāts.

Tādējādi vienīgais mainīgais, ko var ietekmēt, ir KPF, kas pēc būtības norāda uz tautsaimniecības spēju efektīvi salikt kopā iepriekš minētos divus faktorus – darbaspēku un kapitālu, izmantojot tehnoloģisko progresu, izglītību, veselību u.c. tautsaimniecības izaugsmei svarīgus faktorus. KPF var ietekmēt virkne faktoru, tomēr galvenie ir institucionālie (tiesiskās vides sakārtotība, birokrātiskās barjeras, uzņēmējdarbības uzsākšanas un izbeigšanas barjeras utt.) un tehnoloģiskie (tehnoloģiskais progress, rūpniecības sektora sadarbība ar pētniecības centriem utt.). Tādējādi katra paša spēkos ir spriest par to, cik lielas izredzes ir neieslīgt MIT.

Ko darīt, lai izvairītos/pārvarētu MIT?

Manuprāt, galvenais faktors, no kā būs atkarīga Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīga izaugsme, ir produktivitātes kāpums (Latvijas Bankā nesen par vienu no produktivitātes dimensijām notika Ekspertu sarunas). Izskatās, ka tuvākajā laikā demogrāfisko norišu devums tautsaimniecības izaugsmē labākajā gadījumā būs neitrāls. Pēc būtības tas nozīmē to, ka turpmākā tautsaimniecības izaugsme ir iespējama vien uz produktivitātes kāpuma rēķina. Kā panākt produktivitātes kāpumu? Nākamie trīs minētie faktori daļēji atbild uz šo jautājumu. Darāmā ir daudz, tomēr, manuprāt, šīs ir prioritātes:

1) Viens no līdz šim īsti nenovērtētiem potenciāliem ir nopietnāka pievēršanās enerģētikas jautājumiem. Enerģētiskās atkarības un tarifu jautājumi tiek apskatīti un diskutēti pietiekami. Agri vai vēlu rūpnieku spiediena rezultātā ekonomiskās politikas veidotāji gan jau lems par šī sloga mazināšanu uz energointensīvo nozaru darbību. Tomēr ir aspekts, kam ir pievērsta mazāka uzmanība, – energoefektivitāte. Un te es nerunāju tik daudz par mājsaimniecībām, cik par apstrādes rūpniecību un komerciālo sektoru, kur joprojām slēpjas milzīgs potenciāls. Par to liecina ieguvumi, ko panākuši uzņēmumi, kas veikuši energoefektivitātes palielināšanas pasākumus. Domāju, ka sākums attīstībai šajā jomā ir energoaudita pieejamības veicināšana (gan pieejamības nodrošināšanas ziņā, gan no informatīvā viedokļa). Nedomāju, ka rūpniecības uzņēmumi pilnībā apzinās energoefektivitātes celšanas potenciālu.

2) Tas, ka jāveic reformas izglītības sektorā, nav liels jaunums. Tomēr no sevis vēlos pievienot nedaudz citu šī jautājuma šķautni. Sarunās ar uzņēmējiem un uzņēmēju organizācijām izkristalizējās secinājums, ka ir ļoti nepieciešams veicināt profesionālās izglītības prestižu. Ne tik daudz normatīvajos aktos un plānošanas dokumentos, cik sabiedrībā kopumā. Šķiet, Latvijas sabiedrībā joprojām iesakņojies viedoklis, ka profesionālā izglītība – profesionālās vidusskolas, arodskolas un tehnikumi – ir domāti vien tiem, kam nav veicies mācībās. Pašlaik ir pienākuši laiki, kad atsevišķos apstrādes rūpniecības nozares uzņēmumos augsta līmeņa speciālisti var saņemt atalgojumu, kas ir tuvs ražošanas vadītāja atalgojumam.

3) Latvija joprojām ir viena no tām valstīm, kas Eiropas līmenī grēko attiecībā uz zinātni, pētniecību un inovācijām. Vērtīgu analīzi ir veikusi mana kolēģe Agnese Rutkovska, savā rakstā apskatot šo jomu no daudziem skatupunktiem.

Rakstot šo rakstu, galvu nepameta uzbāzīga doma – vai nav par vēlu? Vienkāršā atbilde ir, ka nekad nav par vēlu. Tomēr nepamet sajūta, ka Latvijas tautsaimniecības kurss uz MIT jau ir uzņemts un, ja nekas steidzami netiks darīts, tad būs grūti sekot noturīgas reālās konverģences scenārijam.

Nav vienotas receptes, kā pārvarēt MIT, tomēr skaidrs ir tas, ka pirmais jautājums, par ko noteikti jādomā, ir – kā panākt produktivitātes turpmāku kāpumu? Skaidrs, ka agri vai vēlu cenu konkurētspēja mazināsies, bet, ja paliksim tur, kur esam pašlaik – zemas vai vidējas pievienotās vērtības eksportā, tad tādi būs arī mūsu ienākumi.

Lai panāktu to, ka reālā konverģence turpinās ilgtermiņā, ir jāpanāk kvalitatīvs lēciens mūsu tirgojamo sektoru izlaides un eksporta struktūrā. Tomēr pats galvenais ir apzināties kalna lielumu, kurā jākāpj. Ekonomikas politikas veidotājiem jāsaprot, ka lineārās izaugsmes periods agri vai vēlu beigsies un gaišākas nākotnes vārdā dažreiz ir nepieciešami izlēmīgi un nepopulāri lēmumi.

Autors ir Latvijas Bankas ekonomists

Ieteicamā literatūra ieskatam par MIT:

Pasaules Bankas pētījums “Middle Income Traps: a Conceptual and Empirical Survey“, 2013

Pasaules Bankas biļetens: “Avoiding Middle-Income Growth Traps“, 2012

Bruegel domnīcas pētījums: “Will Income Inequality Cause a Middle-Income Trap in Asia?“, 2013

 

Komentāri (81)

Ebenemezers-3 29.12.2014. 16.21

pirmais kas jaadara ir krasi jaasamazina eenu ekonomika , tad šie cipari izmainiitos liidz nepaziišanai , lai to panaaktu veicamas milzu reformas tieslietaas ,kuras galiigaa graavii ievilkušas muusu likumdeveeja orgaana iereedņu peerkamiiba , jo bez pareizas tiesiibsargaataaju sisteemas , mees no mafiozi izveidotajaam struktuuraam vaļaa netiksim, patreizeejaa situaacijaa visa sprideleešana par ekonomisko situaaciju ir tikai skolas maaciibu literatuuras liimenii, luudzu neuzbrukt , tas ir tikai mans personiigs viedoklis.

+10
-1
Atbildēt

30

    edge_indran > 29.12.2014. 20.55

    ——–

    AS „Putnu fabrika Ķekava” savu darbību uzsāka 1967. gada 21.novembrī, un jau vairāk kā 40 gadus ir lielākais putnu gaļas ražotājs Latvijā. Fabrikas celtniecības un labiekārtošanas darbi turpinājās līdz pat 1974. gadam. No pasaulē vadošajiem ražotājiem tika iegādāts un uzstādīts modernākais aprīkojums. Sadarbībā ar atzītākajām Eiropas putnu fabrikām nepārtraukti pilnveidots un uzlabots putnu vaislas materiāls. Kopš putnu novietnēs izmitināja pirmos cāļus, līdz pirmajai augstas kvalitātes vistas gaļas piegādei veikaliem aizritēja pus gads.

    http://www.vistas.lv/node/349/par-putnu-fabrika-kekava/par-putnu-fabrika-kekava

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 20.55

    ——–

    AS „Putnu fabrika Ķekava” savu darbību uzsāka 1967. gada 21.novembrī, un jau vairāk kā 40 gadus ir lielākais putnu gaļas ražotājs Latvijā. Fabrikas celtniecības un labiekārtošanas darbi turpinājās līdz pat 1974. gadam. No pasaulē vadošajiem ražotājiem tika iegādāts un uzstādīts modernākais aprīkojums. Sadarbībā ar atzītākajām Eiropas putnu fabrikām nepārtraukti pilnveidots un uzlabots putnu vaislas materiāls. Kopš putnu novietnēs izmitināja pirmos cāļus, līdz pirmajai augstas kvalitātes vistas gaļas piegādei veikaliem aizritēja pus gads.

    http://www.vistas.lv/node/349/par-putnu-fabrika-kekava/par-putnu-fabrika-kekava

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 22.06

    ——-

    Vēsture neatstāj pēdas. Tā vienīgi atstāj sekas, kas nav līdzīgas to izraisošajiem apstākļiem. Aleksandrs Zinovjevs.

    ===============================================================================

    Kas vēlas apjēgt kā Latvija, kas bija gruvešos pēc 2.Pasaules, tika atjaunota un attīstīta – tam vajag sākotnēji analītisku monogrāfiju “Komunisms kā realitāte” izlasīt. Tad Latvijas darba tautas paveikto varēs vieglāk apjēgt!

    КОММУНИЗМ КАК РЕАЛЬНОСТЬ

    Книга была издана в Швейцарии в 1980 году, сразу была переведена на многие западные языки, стала бестселлером и была награждена рядом премий, включая премию Алексиса де Токвиля. Многие рецензенты оценили книгу как первую попытку научного (а не идеологического!) подхода к реальному коммунистическому обществу, классическим образцом которого я считал и считаю до сих пор общество советское.

    http://www.litmir.me/br/?b=30727

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 22.06

    ——-

    Vēsture neatstāj pēdas. Tā vienīgi atstāj sekas, kas nav līdzīgas to izraisošajiem apstākļiem. Aleksandrs Zinovjevs.

    ===============================================================================

    Kas vēlas apjēgt kā Latvija, kas bija gruvešos pēc 2.Pasaules, tika atjaunota un attīstīta – tam vajag sākotnēji analītisku monogrāfiju “Komunisms kā realitāte” izlasīt. Tad Latvijas darba tautas paveikto varēs vieglāk apjēgt!

    КОММУНИЗМ КАК РЕАЛЬНОСТЬ

    Книга была издана в Швейцарии в 1980 году, сразу была переведена на многие западные языки, стала бестселлером и была награждена рядом премий, включая премию Алексиса де Токвиля. Многие рецензенты оценили книгу как первую попытку научного (а не идеологического!) подхода к реальному коммунистическому обществу, классическим образцом которого я считал и считаю до сих пор общество советское.

    http://www.litmir.me/br/?b=30727

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.53

    ——Putlers:”(..) Un tieši tāpēc viņus nekad neviens neņems par pilnu.”

    ===============================================================================

    Neņem gan – pietiks, ka ar priHvatizāciju, denacionalizāciju un konsolidāciju ar vienu kāju slazdā iekritām:

    “….tomēr ir samazinājusies uzticēšanās politiskajām partijām – tām neuzticas 90% Latvijas pilsoņu (par 3 procentpunktiem, no 87% uz 90%).

    “Eirobarometra 80” aptauja Latvijā notika no 2013.gada 2. līdz 17.novembrim,

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/petijums-latviesi-sak-vairak-uzticeties-medijiem-90-netic-partijam.d?id=44209331#ixzz3NJnq6WCM

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 20.43

    ——-

    Pētnieces: latviešu darba tikums mūsdienās kļuvis par mītu un netiek uzskatīts par vērtību

    http://nra.lv/izklaide/p-s-kultura/65910-petnieces-latviesu-darba-tikums-musdienas-kluvis-par-mitu-un-netiek-uzskatits-par-vertibu.htm

    ===============================================================================

    Ar otru kāju būsim slazdā – ja turpināsies esošās sistēmas ietvaros īstenotā poļitika.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 20.43

    ——-

    Pētnieces: latviešu darba tikums mūsdienās kļuvis par mītu un netiek uzskatīts par vērtību

    http://nra.lv/izklaide/p-s-kultura/65910-petnieces-latviesu-darba-tikums-musdienas-kluvis-par-mitu-un-netiek-uzskatits-par-vertibu.htm

    ===============================================================================

    Ar otru kāju būsim slazdā – ja turpināsies esošās sistēmas ietvaros īstenotā poļitika.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.53

    ——Putlers:”(..) Un tieši tāpēc viņus nekad neviens neņems par pilnu.”

    ===============================================================================

    Neņem gan – pietiks, ka ar priHvatizāciju, denacionalizāciju un konsolidāciju ar vienu kāju slazdā iekritām:

    “….tomēr ir samazinājusies uzticēšanās politiskajām partijām – tām neuzticas 90% Latvijas pilsoņu (par 3 procentpunktiem, no 87% uz 90%).

    “Eirobarometra 80” aptauja Latvijā notika no 2013.gada 2. līdz 17.novembrim,

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/petijums-latviesi-sak-vairak-uzticeties-medijiem-90-netic-partijam.d?id=44209331#ixzz3NJnq6WCM

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 30.12.2014. 12.38

    ———

    Putleristiem-liberastiem arī nākamgad neizdosies izbēgt no “pēriena”, ja internetā noķengās Latvijas darba tautas paveikto tēvzemes un brīvības labā pēc 2.Pasaules kara un bezjēgas pilnajos “godmaņalaikos”:

    “Latvijā bija pieņemts lēmums likvidēt kolhozu un padomju saimniecību sistēmu, tika slēgti to konti, taču turpināja pastāvēt izņēmumi. Viestura Gredzena savulaik veiksmīgi saimniekojušais kolhozs Tērvete nu jau Modra Gobas vadībā turpināja darboties statūtu sabiedrības ietvaros. Prokuratūra viņiem vairākkārt sankcionāli uzbruka, bet viņi pilnsapulcē visus pārmetumus noraidīja. No 1992. līdz 1995. gadam saimniecībā izcēlās seši tīši ugunsgrēki. Nelabvēļi dedzināja barības novietnes. Pa nakti ceļi tika aizšķērsoti ar šlagbaumiem un fermas – prožektoru izgaismotas. Daudzviet stāvēja sargi. Būtībā veidojās kara situācija. Tomēr statūtu sabiedrība Tērvete izdzīvoja un gadu no gada piepirka papildu zemi, tāpēc kļuva spēcīga. Ar saviem zirgiem un alu Tērvete turpina pastāvēt joprojām.”

    Ērika Hānberga “Kolhozi”. http://www.senioriem.lv/raksti/2012/2/17/erika-hanberga-kolhozi/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 20.59

    ——-Putlers Darba tikumu par mītu padarīja komandekonomika un kolhozi ;)

    ===============================================================================

    Latvijā nemācās, nestrādā un neapgūst amatu apmēram 36 tūkstoši jauniešu

    http://www.la.lv/rupju-berni/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 30.12.2014. 12.38

    ———

    Putleristiem-liberastiem arī nākamgad neizdosies izbēgt no “pēriena”, ja internetā noķengās Latvijas darba tautas paveikto tēvzemes un brīvības labā pēc 2.Pasaules kara un bezjēgas pilnajos “godmaņalaikos”:

    “Latvijā bija pieņemts lēmums likvidēt kolhozu un padomju saimniecību sistēmu, tika slēgti to konti, taču turpināja pastāvēt izņēmumi. Viestura Gredzena savulaik veiksmīgi saimniekojušais kolhozs Tērvete nu jau Modra Gobas vadībā turpināja darboties statūtu sabiedrības ietvaros. Prokuratūra viņiem vairākkārt sankcionāli uzbruka, bet viņi pilnsapulcē visus pārmetumus noraidīja. No 1992. līdz 1995. gadam saimniecībā izcēlās seši tīši ugunsgrēki. Nelabvēļi dedzināja barības novietnes. Pa nakti ceļi tika aizšķērsoti ar šlagbaumiem un fermas – prožektoru izgaismotas. Daudzviet stāvēja sargi. Būtībā veidojās kara situācija. Tomēr statūtu sabiedrība Tērvete izdzīvoja un gadu no gada piepirka papildu zemi, tāpēc kļuva spēcīga. Ar saviem zirgiem un alu Tērvete turpina pastāvēt joprojām.”

    Ērika Hānberga “Kolhozi”. http://www.senioriem.lv/raksti/2012/2/17/erika-hanberga-kolhozi/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 20.59

    ——-Putlers Darba tikumu par mītu padarīja komandekonomika un kolhozi ;)

    ===============================================================================

    Latvijā nemācās, nestrādā un neapgūst amatu apmēram 36 tūkstoši jauniešu

    http://www.la.lv/rupju-berni/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.45

    ——

    Nelej čugunu – arī militārrūpnieciskajā kompleksā strādājošie jāslavē kā zinātnes un tehnikas progresa veicinātāji:

    “Kā tas varēja notikt, ka krievs bija pirmais pasaules telpā. Cilvēku izšaut kosmosā varēja gan krievi, gan amerikāņi. Bet dabūt atpakaļ uz Zemes nebija iespējams. Pasaulē neeksistēja viegls materiāls nolaižamajam aparātam, kas varētu mehāniski izturēt triecienu pret atmosfēru, tūkstošgrādīgo sakaršanu, piedevām izolēt kosmonautu ārkārtīgi augstās temperatūras dēļ, šķērsojot atmosfēru. Tādus materiālus izstrādāja Latvijas Zinātņu akadēmijā. Daudzi latviešu zinātnieki saņēma slepenās valsts prēmijas. Visbeidzot Latvijas Zinātņu akadēmijas toreizējais prezidents akadēmiķis Aleksandra Mālmeisters saņēma darba varoņa Zelta zvaigzni. Viņam piešķīra arī kosmonautikas pioniera latviešu izcelsmes zinātnieka Frīdriha Candera prēmiju.” Zigurds Mežavilks.

    http://www.diena.lv/blogi/pirmais-cilveks-pasaules-telpa-un-latviesi-661931

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.45

    ——

    Nelej čugunu – arī militārrūpnieciskajā kompleksā strādājošie jāslavē kā zinātnes un tehnikas progresa veicinātāji:

    “Kā tas varēja notikt, ka krievs bija pirmais pasaules telpā. Cilvēku izšaut kosmosā varēja gan krievi, gan amerikāņi. Bet dabūt atpakaļ uz Zemes nebija iespējams. Pasaulē neeksistēja viegls materiāls nolaižamajam aparātam, kas varētu mehāniski izturēt triecienu pret atmosfēru, tūkstošgrādīgo sakaršanu, piedevām izolēt kosmonautu ārkārtīgi augstās temperatūras dēļ, šķērsojot atmosfēru. Tādus materiālus izstrādāja Latvijas Zinātņu akadēmijā. Daudzi latviešu zinātnieki saņēma slepenās valsts prēmijas. Visbeidzot Latvijas Zinātņu akadēmijas toreizējais prezidents akadēmiķis Aleksandra Mālmeisters saņēma darba varoņa Zelta zvaigzni. Viņam piešķīra arī kosmonautikas pioniera latviešu izcelsmes zinātnieka Frīdriha Candera prēmiju.” Zigurds Mežavilks.

    http://www.diena.lv/blogi/pirmais-cilveks-pasaules-telpa-un-latviesi-661931

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.47

    —–Putlers Mani vienmēr fascinēusi vatņiku argumentēšanas un diskutēšanas “māksla”.

    ===============================================================================

    Saņem vēl – a.god.Z.Mežavilka izpildījumā:

    “Es personīgi redzēju, kā no spēles izslēdza ražošanas milzi VEF, kas jau bija sadarbojies ar somu NOKIA, kura prezidents Jorma Olilla nebija aicināts piedalīties privatizācija un modernizācijā. Es biju liecinieks, ka RAF konstruēto mikrobusu, kas vēl tagad braukātu pa pasaules ceļiem, un tā būvēšanai iegādāto tehnoloģiju izšeftēja, sagādājot direktoram Samodurovam Latvijas pasi, lai nesarežģītu «prihvatizācijas» augļu izmantošanu.”

    http://www.diena.lv/blogi/serga-kas-saed-valsti-642638

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 29.12.2014. 21.47

    —–Putlers Mani vienmēr fascinēusi vatņiku argumentēšanas un diskutēšanas “māksla”.

    ===============================================================================

    Saņem vēl – a.god.Z.Mežavilka izpildījumā:

    “Es personīgi redzēju, kā no spēles izslēdza ražošanas milzi VEF, kas jau bija sadarbojies ar somu NOKIA, kura prezidents Jorma Olilla nebija aicināts piedalīties privatizācija un modernizācijā. Es biju liecinieks, ka RAF konstruēto mikrobusu, kas vēl tagad braukātu pa pasaules ceļiem, un tā būvēšanai iegādāto tehnoloģiju izšeftēja, sagādājot direktoram Samodurovam Latvijas pasi, lai nesarežģītu «prihvatizācijas» augļu izmantošanu.”

    http://www.diena.lv/blogi/serga-kas-saed-valsti-642638

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 03.01.2015. 11.11

    ——-

    Bez ietekmes arī “domātāji” kasjanovieši, kas tagad par savu liberastu 25. gados izveidoto atbildību uzņemties nevēlas:

    “Latvijā darbojas tāds uzņēmējdarbības modelis, kas paredz nemaksāt nodokļus, biznesa portāla Nozare.lv rīkotajā diskusijā par ēnu ekonomiku sacīja Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.”

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/eksperts-latvijas-uznemejdarbibas-modelis-paredz-nemaksat-nodoklus-14060400

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 03.01.2015. 11.11

    ——-

    Bez ietekmes arī “domātāji” kasjanovieši, kas tagad par savu liberastu 25. gados izveidoto atbildību uzņemties nevēlas:

    “Latvijā darbojas tāds uzņēmējdarbības modelis, kas paredz nemaksāt nodokļus, biznesa portāla Nozare.lv rīkotajā diskusijā par ēnu ekonomiku sacīja Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.”

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/eksperts-latvijas-uznemejdarbibas-modelis-paredz-nemaksat-nodoklus-14060400

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > 30.12.2014. 17.35

    LPSR ZA centās ieviest no ASV nozagtus zinātniskās izpētes materiālus. Pārsvarā nesekmīgi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 30.12.2014. 18.30

    Muļķis edge nesaprot, ka pats ir PSRS melu impērijas produkts un vergs (joprojām). Neviens no mums necenšas noķengāt latviešu tautas izdzīvošanas centienus padumjajos laikos, kad rusifikācijas politika centās mūs iznīdēt un sagrozīt mūsu tautas vēsturi. “Godmaņa laiki” bija tiešs LPSR laika turpinājums, jo Godmani VDK izskoloja Austrijā, lai tas veiksmīgāk varētu aizsargāt čekas maisus no atvēršanas un tā satura publiskošanas. Edge ir parastākais “vatņiks”, kurš Latvijas publisko domu spēj ietekmēt tieši tik pat daudz, cik gravitāciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 30.12.2014. 11.09

    Edge, es Tevi varu nosaukt tikai vienā vārdā – par PARAZĪTU. Tu piesārņo praktiski visus latviskos portālus ar vieniem un tiem pašiem tekstiem, kas ir klasisks propagandas piemērs. Pretējā gadījumā Tev neizdotos tādā apjomā izplatīt tautas pašapziņu pazeminošu un kaimiņu par katru cenu aizstāvošu informāciju. Vienīgais mierinājums ir tas, ka Latvijā aunu nav tik daudz, tāpēc Tavi centieni nekad nevainagosies ar panākumiem, par to vari būt drošs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > 29.12.2014. 18.49

    Darba likums, valsts darba inspekcija, vid , nodokļu politika- viduslaiki.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 20.49

    Darba tikumu par mītu padarīja komandekonomika un kolhozi ;)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 21.31

    Prieks, ka vismaz kaut kādi uzņēmumi no LPSR laikiem ir saglabājušies un nav nomiruši dabīgā nāvē kā tie, kuri tika tendēti tikai uz militāro rūpniecīnbu. Bet cik tad daudz tādu ir?

    “PSRS militārās vēstures pētnieks un vairāku grāmatu autors Ilgonis Upmalis klātesošajiem atgādināja, ka Latvijas PSR pastāvēja 176 rūpnīcas, kurās militārais pasūtījums veidoja 10 – 100%. Piemēram, tādas ražotnes kā ”Biolar”, ”Komutators”, ”Alfa”, ”Valmieras stiklašķiedra” tika dibinātas galvenokārt tikai militāru apsvērumu dēļ. Militārā specializācija garantēja pasūtījumus, labu samaksu un to, ka laiku pa laikam ražotnes modernizēja ar Rietumos iepirktām iekārtām. Augsti kvalificēti konstruktori un inženieri bieži vien nemaz nezināja un neinteresējās, kur viņu izgudrojumi tiek izmantoti, jo priecājās par sadzīviskām privilēģijām, ko sniedza darbs militārajos projektos. Tomēr nevar sacīt, ka militārā pasūtījuma zaudējums iznīcināja visas rūpnīcas, kas tā labā strādāja. Paradoksāli, ka izdzīvot izdevās dažai labai tīri militārai rūpnīcai, bet sabruka civilie uzņēmumi ar lielu militāro pasūtījumu īpatsvaru. Tā bijusī kāpurķēžu tehnikas remontrūpnīca veiksmīgi pārtapa piekabju ražotājā ”Russo–Balt”. ”Sabruka civilās rūpnīcas, kuru vadītāji nevarēja, negribēja vai neprata pielāgoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem. Tātad militārrūpnieciskā kompleksa darbības pārtraukums bija tikai viens no apstākļiem, kas sagrāva Latvijas tautsaimniecisko sistēmu,” secināja Upmalis.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 21.40

    Mani vienmēr fascinēusi vatņiku argumentēšanas un diskutēšanas “māksla”. Konkrētas atbildes no viņiem nesagaidīsim, tikai kaut kādas drupačas, kas salasītas vairāk izskatās pēc propagandas materiāla, kurš rūpīgi apkopots un vākts, lai tikai nebūtu pašam jāsāk domāt, jo tad jau nu gan ātri vien iebruaks auzās. Varētu padomāt, ka pētījumu un analīzi vienmēr iespējams apgāzt ar vienu pašu faktu vai izrāvumu no konteksta. Bet tāda redz ir šo vatņiku loģika un pieeja. Un tieši tāpēc viņus nekad neviens neņems par pilnu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 21.58

    Tu kādeiz vari pateikt arī ko sakarīgu un analītisku, vai tikai tukši muldēt proti? Velti no Tevis gaidīt analīzi un problēmu risinājuma piedāvājumu. Vatņikam vatņika tikums – propagandēt bez domāšanas. Tu esi kā mācīts papagailis. Ko gan tāds var kādam iemācīt? :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 21.31

    Prieks, ka vismaz kaut kādi uzņēmumi no LPSR laikiem ir saglabājušies un nav nomiruši dabīgā nāvē kā tie, kuri tika tendēti tikai uz militāro rūpniecīnbu. Bet cik tad daudz tādu ir?

    “PSRS militārās vēstures pētnieks un vairāku grāmatu autors Ilgonis Upmalis klātesošajiem atgādināja, ka Latvijas PSR pastāvēja 176 rūpnīcas, kurās militārais pasūtījums veidoja 10 – 100%. Piemēram, tādas ražotnes kā ”Biolar”, ”Komutators”, ”Alfa”, ”Valmieras stiklašķiedra” tika dibinātas galvenokārt tikai militāru apsvērumu dēļ. Militārā specializācija garantēja pasūtījumus, labu samaksu un to, ka laiku pa laikam ražotnes modernizēja ar Rietumos iepirktām iekārtām. Augsti kvalificēti konstruktori un inženieri bieži vien nemaz nezināja un neinteresējās, kur viņu izgudrojumi tiek izmantoti, jo priecājās par sadzīviskām privilēģijām, ko sniedza darbs militārajos projektos. Tomēr nevar sacīt, ka militārā pasūtījuma zaudējums iznīcināja visas rūpnīcas, kas tā labā strādāja. Paradoksāli, ka izdzīvot izdevās dažai labai tīri militārai rūpnīcai, bet sabruka civilie uzņēmumi ar lielu militāro pasūtījumu īpatsvaru. Tā bijusī kāpurķēžu tehnikas remontrūpnīca veiksmīgi pārtapa piekabju ražotājā ”Russo–Balt”. ”Sabruka civilās rūpnīcas, kuru vadītāji nevarēja, negribēja vai neprata pielāgoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem. Tātad militārrūpnieciskā kompleksa darbības pārtraukums bija tikai viens no apstākļiem, kas sagrāva Latvijas tautsaimniecisko sistēmu,” secināja Upmalis.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 23.52

    Latvijas tautas lielākais varoņdarbs bija tas, ka tā PĀRDZĪVOJA smago okupāciju. Komunismu var salīdzināt ar sūdu čupu, kura galu galā izkalst un beigās sadrūp. PSRS liktenis tika nolemts jau saknē. PSRS nebija mūsu savienība, bet gan CIETUMS.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > 29.12.2014. 21.55

    Tikai vēl pāris nekam nederīgi teksti, kuri nekādā veidā nemazina okupācijas seku smagumu. Atceries, ka arī politiskā elite bija padomju laiku mantojums ar visām tās rakstura īpašībām. Ko mums deva tās prējina un atzinības, ja pēc PSRS likumsakarīgā sabrukuma ar tām varēja noslaucīt pakaļu? Mēs bijām tikai PSRS donori, bet pēc smagās okupācijas biegām attapāmies pie sasistas siles un viss bija jāsāk no jauna.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

DikembeSakamoto 29.12.2014. 13.18

Latvijā vidējie ienākumi ir vidējā temperatūra slimnīcā. Nabagiem līdz vidējiem tālu, miljonāriem sen pāri, tāpēc nekāds MIT mums vēl ilgi nedraud.

+5
-1
Atbildēt

34

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.59

    ——-

    Pēc J.Sudrabkalna nāca I.Ziedonis – pēc A.Čaka parādījās O.Vācietis:

    “(..)

    Kur beidzies pārējais un cilvēks sācies, / Tur sākusies ir viņa dzimtene.

    Cits Volgas krastu mīl, cits kalnu klinti / Es mīlu garu lapegļainu gatvi

    Kur manī reiz ar nedzēšamu tinti / Ik asins pilienā bij rakstīts – Latvija.

    Un, kad sauks sarkans karogs cīņu takā, / Lai vēji tajā ugunsgrēkā pūš,

    Kur liesmo Sudmaļa un Rudzutaka / Un arī visu nezināmo mūžs.

    Ja tas ir maz, tad ziniet – vairāk nav man, / Kaut vienas dzīves vietā dodiet simteni. / Bet sviedri līs,

    Ja vajadzēs, līs asins aumaļām /Par lielu vai par mazu, bet – par dzimteni.”

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/lv/4/45/OVacietis.jpg

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.40

    ——-Putlers:”(..) Ja mums šobrīd nebūtu jākaro ar okupācijas sekām, tad mēs ar smaidu uz lūpām gan jau cīnītos ar Vakareiropas problēmām :)”

    ===============================================================================

    Kādi “mēs”? Tie, kas svilināja sinagogas 1941.g. – un/vai viņu pēcnācēji tagad taisās atkārot savu cīņu?

    Arson Sets Mosque on Fire in Sweden

    https://www.youtube.com/watch?v=fQVyOSoz_yk

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.59

    ——-

    Pēc J.Sudrabkalna nāca I.Ziedonis – pēc A.Čaka parādījās O.Vācietis:

    “(..)

    Kur beidzies pārējais un cilvēks sācies, / Tur sākusies ir viņa dzimtene.

    Cits Volgas krastu mīl, cits kalnu klinti / Es mīlu garu lapegļainu gatvi

    Kur manī reiz ar nedzēšamu tinti / Ik asins pilienā bij rakstīts – Latvija.

    Un, kad sauks sarkans karogs cīņu takā, / Lai vēji tajā ugunsgrēkā pūš,

    Kur liesmo Sudmaļa un Rudzutaka / Un arī visu nezināmo mūžs.

    Ja tas ir maz, tad ziniet – vairāk nav man, / Kaut vienas dzīves vietā dodiet simteni. / Bet sviedri līs,

    Ja vajadzēs, līs asins aumaļām /Par lielu vai par mazu, bet – par dzimteni.”

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/lv/4/45/OVacietis.jpg

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.54

    ——-

    Visu cieņu Latvijas atjaunotājiem – reālās ekonomikas veicinātājiem:

    “– Kad 1951. gadā pārņēmu kolhozu, no govs slauca 900 litrus. Vienā gadā pacēlām uz 1100 litriem, otrā gadā pielikām vēl tūkstoti, kamēr slaukums sakāpa līdz 4500 – 5000 litriem gadā. Un kā tūkstoti paceļ, tā ordenis klāt. Tāda tolaik takse.”

    Jānis Blūms, Sociālistiskā Darba Varonis, ordeņnesis par teicamā kārtībā uzturēto Saldus puses saimniecību.

    http://www.la.lv/janis-blums-godigi-sakot-es-to-esmu-nopelnijis-3/

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.50

    ——-

    Manējie ir tie, no kuru paveiktā der mācīties, jo ar “bāreņu sindroma” izplatīšanu tikai veicināsim otras kājās nokļūšanu slazdā.

    “Manu un daudzu manu vienaudžu jaunību izpostīja karš.(..)

    Sākām vārda vistiešākajā nozīmē klajā laukā un tukšā vietā.(..)Tagadējā Druvas ciematā, kas savu nosaukumu aizguva no kopsaimniecības, viss – dzīvojamās ēkas, vidusskola, sporta nams, asfalta rūpnīca un ražotnes – tika uzcelts kopsaimniecības laikā. Celtniecības brigādē vien pastāvīgi strādāja ap trīssimt vīru.”

    Mēs tikai nopietnāk strādājām. Saruna ar Jāni Rubuli(1927), kas bija Saldus rajona kopsaimniecības “Druva” priekšsēdētājs (Latvijas Avīze, 17.11.2011.)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.40

    ——-Putlers:”(..) Ja mums šobrīd nebūtu jākaro ar okupācijas sekām, tad mēs ar smaidu uz lūpām gan jau cīnītos ar Vakareiropas problēmām :)”

    ===============================================================================

    Kādi “mēs”? Tie, kas svilināja sinagogas 1941.g. – un/vai viņu pēcnācēji tagad taisās atkārot savu cīņu?

    Arson Sets Mosque on Fire in Sweden

    https://www.youtube.com/watch?v=fQVyOSoz_yk

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.54

    ——-

    Visu cieņu Latvijas atjaunotājiem – reālās ekonomikas veicinātājiem:

    “– Kad 1951. gadā pārņēmu kolhozu, no govs slauca 900 litrus. Vienā gadā pacēlām uz 1100 litriem, otrā gadā pielikām vēl tūkstoti, kamēr slaukums sakāpa līdz 4500 – 5000 litriem gadā. Un kā tūkstoti paceļ, tā ordenis klāt. Tāda tolaik takse.”

    Jānis Blūms, Sociālistiskā Darba Varonis, ordeņnesis par teicamā kārtībā uzturēto Saldus puses saimniecību.

    http://www.la.lv/janis-blums-godigi-sakot-es-to-esmu-nopelnijis-3/

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.50

    ——-

    Manējie ir tie, no kuru paveiktā der mācīties, jo ar “bāreņu sindroma” izplatīšanu tikai veicināsim otras kājās nokļūšanu slazdā.

    “Manu un daudzu manu vienaudžu jaunību izpostīja karš.(..)

    Sākām vārda vistiešākajā nozīmē klajā laukā un tukšā vietā.(..)Tagadējā Druvas ciematā, kas savu nosaukumu aizguva no kopsaimniecības, viss – dzīvojamās ēkas, vidusskola, sporta nams, asfalta rūpnīca un ražotnes – tika uzcelts kopsaimniecības laikā. Celtniecības brigādē vien pastāvīgi strādāja ap trīssimt vīru.”

    Mēs tikai nopietnāk strādājām. Saruna ar Jāni Rubuli(1927), kas bija Saldus rajona kopsaimniecības “Druva” priekšsēdētājs (Latvijas Avīze, 17.11.2011.)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.39

    ——–Putlers:”(..) Galvenais neklausīties vēstures sagrozītājos un noziedzīga režīma glorificētājos,….”

    ===============================================================================

    Te vēl priekš “iestiprināšanās” un vēstures apjēgšanas – A.Čaka, kurš piecus gadus (1944.- 1950.) nostrādāja par vadošu darbinieku Latvijas komunistu galvenās avīze “Cīņs” redakcijā, kā aculiecinieka dzejoļi Latvijas atjaunotājiem pēc 2.Pasaules kara:

    “: …Pieliec, vāciet, zemei ausi: / Velti ārdīji un lauzi, / Sliedes tīras, nav ne skrambas, / Atkal rūcot ripo tramvajs /

    Redzu zibot zilo karpu, / To, kas ļaudis nes uz darbu.

    – Neliec ielai plaukstu priekšā. / Sēdies zilā klēpī iekšā.

    Steidzies strādāt, dzīvi pacelt, / Vērs pret tāli savu aci…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.39

    ——–Putlers:”(..) Galvenais neklausīties vēstures sagrozītājos un noziedzīga režīma glorificētājos,….”

    ===============================================================================

    Te vēl priekš “iestiprināšanās” un vēstures apjēgšanas – A.Čaka, kurš piecus gadus (1944.- 1950.) nostrādāja par vadošu darbinieku Latvijas komunistu galvenās avīze “Cīņs” redakcijā, kā aculiecinieka dzejoļi Latvijas atjaunotājiem pēc 2.Pasaules kara:

    “: …Pieliec, vāciet, zemei ausi: / Velti ārdīji un lauzi, / Sliedes tīras, nav ne skrambas, / Atkal rūcot ripo tramvajs /

    Redzu zibot zilo karpu, / To, kas ļaudis nes uz darbu.

    – Neliec ielai plaukstu priekšā. / Sēdies zilā klēpī iekšā.

    Steidzies strādāt, dzīvi pacelt, / Vērs pret tāli savu aci…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 14.24

    ——–

    Latvijā nemācās, nestrādā un neapgūst amatu apmēram 36 tūkstoši jauniešu

    http://www.la.lv/rupju-berni/

    ===============================================================================

    Esošajā sistēmā “mums” (oligarhiem, kampējiem, eirokrātiem) nedraud ne jauns VEF, ne RAF, ne…..ne arī darbs reālās ekonomikas sfērā. Nav vairs baisie padomju laiki, kad no VIS slazda LPSR izrāvās – un par PSRS “spoguli” kļuva.

    Paradoksāli, jo okupēto dzīves līmenis pārsniedza okupantu pateicoties arī produktivitātes celšanai, ko tie okupanti “brīvprātīgi piespiedu kārtā” nodrošināja:

    “Stājoties Pētera Stučkas Latvijas Valsts universitātē, Vēstures un filoloģijas fakultātes 1959. gada reflektanti vēl nenojauta, ka viņiem pirmajā kursā būs jāiziet obligāta darba prakse gada garumā. Tikai rudenī viņi uzzināja, ka dienas nodaļas 1. kursa studentiem lekcijas notiks vakaros, bet pa dienu būs jāveic nekvalificēts darbs ražošanā.

    1959. gada februārī Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP) ārkārtējā 21. kongresā nospraustā komunisma celtniecības programma un pieņemtais tautsaimniecības septiņgadu plāns paredzēja ekonomikas attīstības superintensifikāciju. Šiem lēmumus papildinošie likumi, norādījumi un instrukcijas paredzēja “mācību darba tuvināšanu dzīvei”.

    http://vesture.lu.lv/1949-1959/lu-stasti/raksts/studenti-strada-fabrikas/

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.10

    ——–

    Latvijas ekonomika – vai ar vienu kāju jau viduvēju ienākumu slazdā?

    ===============================================================================

    To, ko Latvija zaudējusi pēdējo 25 gadu laikā – to nevarēs kompensēt ar LPSR laiku problēmu izcelšanu:

    ” Latvijas iedzīvotāju skaits tikai ceturtdaļgadsimta laikā ir samazinājies par 700 tūkstošiem cilvēku. Tikai ceturtdaļgadsimta laikā. Tāds iedzīvotāju skaita kritums bez kaut kādas karadarbības vai epidēmijām ir visai neierasta lieta.”

    Saruna ar LU profesoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi, demogrāfu Pēteri Zvidriņu

    http://nra.lv/latvija/119981-peteris-zvidrins-2050-gada-latvija-bus-1-7-1-8-miljoni-iedzivotaju.htm

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.35

    ——-

    “… – tādu kultūras un mākslas uzplaukumu kā pagājušā gadsimta sešdesmitajos – deviņdesmitajos gados Latvija vēl nebija pieredzējusi.”

    Populārais komponists, kādreizējais Saeimas deputāts Imants Kalniņš

    http://nra.lv/latvija/87454-imants-kalnins-valsts-bez-nakotnes-vai-tas-ir-tas-ko-mes-esam-izcinijusi.htm

    ===============================================================================

    Viens otrs jau vēl šodien “iesaldēts”, taču vairākums joprojām dodas uz priekšu – “bāreņu tautas” sindromam nepakļaujas.

    https://www.youtube.com/watch?v=kRqickLKXF8

    Cauri

    sirdīm mums

    Lauztās priedes augs,

    Jaunā gaitā mūs

    Jauni rīti sauks.

    Tālāk mūžībā

    Dziedot iesim mēs,

    Mūžam gaismas pils

    Kalnā gavilēs.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.10

    ——–

    Latvijas ekonomika – vai ar vienu kāju jau viduvēju ienākumu slazdā?

    ===============================================================================

    To, ko Latvija zaudējusi pēdējo 25 gadu laikā – to nevarēs kompensēt ar LPSR laiku problēmu izcelšanu:

    ” Latvijas iedzīvotāju skaits tikai ceturtdaļgadsimta laikā ir samazinājies par 700 tūkstošiem cilvēku. Tikai ceturtdaļgadsimta laikā. Tāds iedzīvotāju skaita kritums bez kaut kādas karadarbības vai epidēmijām ir visai neierasta lieta.”

    Saruna ar LU profesoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi, demogrāfu Pēteri Zvidriņu

    http://nra.lv/latvija/119981-peteris-zvidrins-2050-gada-latvija-bus-1-7-1-8-miljoni-iedzivotaju.htm

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 03.01.2015. 10.54

    ——-

    Mums jādomā, kā panākt produktivitātes turpmāku kāpumu.

    ===============================================================================

    Kamēr kasjanovieši “domā”, bet “putleristi” muļķi laiž – tikmēr viņu sponsori

    varēs “produktivitāti” kāpināt:

    “Arvien palielinās izsniegto termiņuzturēšanās atļauju skaits”

    http://nra.lv/latvija/110113-arvien-palielinas-izsniegto-terminuzturesanas-atlauju-skaits.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > DikembeSakamoto 03.01.2015. 10.54

    ——-

    Mums jādomā, kā panākt produktivitātes turpmāku kāpumu.

    ===============================================================================

    Kamēr kasjanovieši “domā”, bet “putleristi” muļķi laiž – tikmēr viņu sponsori

    varēs “produktivitāti” kāpināt:

    “Arvien palielinās izsniegto termiņuzturēšanās atļauju skaits”

    http://nra.lv/latvija/110113-arvien-palielinas-izsniegto-terminuzturesanas-atlauju-skaits.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.32

    “Daudzi uzņēmumi tirgu savai padomju produkcijai neatrada, turklāt Latvijas postpadomju ekonomikai triecienu deva gan fakts, ka 90. gadu sākumā daudzas fabrikas tā arī nesaņēma samaksu par ražojumiem, ko bija jau nosūtījušas uz bijušo PSRS, gan arī 1998. gada Krievijas krīze, kuras dēļ bankrotēja vairāki uzņēmumi.”

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.31

    “PSRS Valsts plāna projektā 1960. – 1980. gadiem rūpniecībā strādājošo skaits uz mehāniskā pieauguma rēķina no citām republikām bija paredzēts 100 tūkstošu apmērā, taču reāli šis pieaugums izrādījās vairāk nekā divreiz lielāks. Migrācijas un rūpniecības attīstības sekas bija tādas, ka, atmodai sākoties, Latvijā tikai 52% iedzīvotāju bija latvieši.”

    http://www.la.lv/padomju-latvijas-ekonomika-bija-nolemta%E2%80%A9/

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.27

    Mūsu dzīves līmenis jau sākotnēji pārsniedza kolonistu dzīves līmeni, jo mums bija smadzenes un mēs pratām darbu. Bet tad nāca “atbrīvotāji” un atbrīvoja mūs gan no darbaspēka, gan maizes, gan piena. Visiem zināms, ka padomju laiki mūsu attīstību iesaldēja uz 50 gadiem, turklāt izmainīja arī domāšanu, tāpēc joprojām nespējam atgūties no baisā murga 50 gadu garumā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 30.12.2014. 00.00

    Lauž šķēpus kritiķi par dažiem vārgiem pantiem

    (kaut Vācietim ir labu simtenis)

    Un strīdās tie par diviem variantiem –

    Par lielo un par mazo dzimteni…

    Daudz vienkāršāk šo mezglu vaļā raisa

    Tie, kas pie mums no malu malām brauc –

    Ņem dzīvokļus un labas rebes taisa

    Un nerunā par dzimteni tik daudz.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.49

    Kas attiecas uz Čaku, tad viesiem bija labi zināms, ka padomju varai bija jāmaksā mesli vai arī varēja klusēt mūžīgi. PSRS bija represīva savienība, kas atļāva tikai tik daudz cik atļāva, bet ne vairāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.55

    Kalniņa vecuma marasmu es neņemu par pilnu, bet paldies viņam par mūziku. Ir skaidrs, ka PSRS laikos mums atļāva tikai tik daudz, lai mēs domāšanā no cilvēkiem nepārvērstos par lopiņiem.

    PSRS laikos pat Raini centās nokrāsot sarkanu, lai arī cik stulbi tas no mūsdienu skatu punkta nešķistu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 19.56

    Ziņojums: PSRS laikā Latvijas IKP zaudējis vairāk nekā simts miljardus latu.

    Latvija aprēķinājusi iespējamos iekšzemes kopprodukta (IKP) ieguvumus, ja nebūtu PSRS okupācijas, secinot, ka IKP zaudējis vairāk nekā simts miljardus latu.

    Atbildīgās komisijas ziņojums liecina, ka pētījuma pamatmērķis bijis noskaidrot metodoloģiju un iegūt datus par IKP, ko Latvija būtu ieguvusi, ja nebūtu PSRS okupācijas. Aprēķini 1950.-1990.gada periodam tika veikti par Somiju, Austriju, Dāniju un ASV.

    Pētījuma rezultātā aprēķināts Latvijas neiegūtais IKP PSRS okupācijas periodā no 1951.gada līdz 1990.gadam salīdzinājumā ar Somijas, Austrijas, Dānijas un ASV līmeni.

    Aprēķins veikts gan latos, gan arī rubļos, jo šajā periodā oficiālā valūta Latvijā bija PSRS rubļi. Latvijas faktiskais IKP šajos gados bija 124 miljardi latu 2000.gada cenās vai 253 miljardi rubļu 1990.gada cenās.

    Ja Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju, rēķinot 2000.gada cenās latos, būtu Somijas līmenī, Latvija papildus būtu ieguvusi IKP par 123 miljardu latu, ja Austrijas līmenī – par 147 miljardiem latu, ja Dānijas līmenī – par 178 miljardiem latu.

    Rēķinot rubļos, zaudējumi ir attiecīgi 251 miljards, 301 miljards un 364 miljardi rubļu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.06

    “Lata sagraušana

    Katastrofālas sekas bija okupācijas režīma finanšu politikai. Neatkarīgās Latvijas lepnums – stabilā valūta un naudas sistēma – sāka brukt līdz ar okupantu pūļu ierašanos. Latvijas pilsoņi, gatavojoties vissliktākajam, sāka masveidā izpirkt jebkuras preces, naudas pirktspēja kritās. Preču bads kļuva jūtams jūlijā, un to dramatiski pastiprināja milzīgās okupantu armijas, viņu ģimenes locekļu un straumēm ieplūstošo padomju birokrātu iespēja brīvi mainīt savas lielās rubļu masas pret latiem, nenogurstoši pirkt un sūtīt pakas uz Krieviju. Šī prakse turpināsies līdz pat 1991. gadam. Jau 23. jūlijā – miera, nevis kara apstākļos – tika ieviesta preču pārdošanas normēšana, sākotnēji – apģērbam, pēc tam gandrīz visam. Klāt neizbēgami nāca sodi tirgotājiem un pircējiem, kuri neievēroja ierobežojumus: milicija ieguva tiesības pārbaudīt preču krājumus iedzīvotāju mājās, un tūlīt uzplauka denuncēšana, nenovēršama cilvēku vājība okupāciju apstākļos: iedzīvotāji sāka ziņot par “aizdomīgu rīcību veikalos”; “veikalu sturmētāji” tika apzīmogoti par “tautas ienaidniekiem”. Stāvoklis kļuva pavisam neciešams, kad 1940. gada 25. novembrī padomju bezvērtīgo rubli pasludināja par oficiālu maksāšanas līdzekli līdzās latam, nosakot nepamatotu maiņas kursu: 1 rublis – 1 lats. Vēl pirms dažiem mēnešiem, Latvijai neatkarīgai esot, lats maksāja 10 rubļu. Joprojām pastāvošā cenu starpība starp Latviju un vecajām padomju republikām burtiski mudināja uz Latvijas veikalu “iztīrīšanu” un izsūtīšanu pakās uz Krieviju – novembrī sviests Latvijā maksāja 7 rubļus, bet liellopu gaļa – 3 rubļi kilogramā, kamēr Maskavā attiecīgi – 28 un 12 rubļus. 1941. gada 25. martā lats tika pavisam izņemts no apgrozības un palika tikai padomju rublis. Īsi pirms vācu uzbrukuma, 1941. gada jūnijā okupēto Latviju sasniedza nelaime, kas jau krietnu laiku bija mocījusi PSRS – iedzīvotāju piespiedu parakstīšanās uz iekšējiem aizņēmumiem. Tā bija jauna ekspropriācijas forma, kas savu kulmināciju sasniegs otrās padomju okupācijas gados, pēc 1945. gada.”

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.06

    Nav runa par kaut kādu “bāreņu sindromu”. Vēsture ir jāapzinās un jāsaprot, ka tas, kas mūs nenogalina (kā padomju laiki), padara mūs tikai stiprākus. Galvenais neklausīties vēstures sagrozītājos un noziedzīga režīma glorificētājos, tad viss būs labi. Mēs pārdzīvojām rusifikatorus un pārdzīvosim arī vatņikus un liberastus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.08

    “37 000 latu tika piešķirti krievu virsnieku dzīvokļu apgādāšanai ar mēbelēm). Baidīdamies pilnīgi zaudēt ietaupījumus, iedzīvotāji steidzās uz kredītiestādēm izņemt savus noguldījumus, taču ar 1. augustu tika ieviesti bargi ierobežojumi: turpmāk varēja izņemt tikai 100 latus nedēļā. Pat tam pienāca gals 1941. gada 25. martā, līdz ar lata iznīcināšanu: tikai 1000 rubļu tika atstāti privātpersonu kontos; pārējos līdzekļus konfiscēja. Cenas auga neapturami, īpaši – apģērbam, kurpēm (1940. gada augustā labu rudens vai ziemas mēteli varēja nopirkt par 68 latiem; decembrī – par 500 rubļiem). Rūpniecības preču cenas padomju okupācijas gada laikā pieauga sešas, pārtikas cenas trīs reizes. Parādījās padomju sistēmas neatņemamas sastāvdaļas: rindas veikalos, blats, melnais tirgus, speciāli veikali un apgāde partijas un padomju nomenklatūrai. 1941. gada 15. maijā sākās arī sviesta, gaļas un desu pārdošanas normēšana – kaut kas neredzēts Latvijā līdz 1940. gada jūnijam.”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 30.12.2014. 00.00

    Lauž šķēpus kritiķi par dažiem vārgiem pantiem

    (kaut Vācietim ir labu simtenis)

    Un strīdās tie par diviem variantiem –

    Par lielo un par mazo dzimteni…

    Daudz vienkāršāk šo mezglu vaļā raisa

    Tie, kas pie mums no malu malām brauc –

    Ņem dzīvokļus un labas rebes taisa

    Un nerunā par dzimteni tik daudz.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.14

    Protams, ka nevarēs, jo problēmas ar PSRS sabrukumu nebeidzās, bet tikai turpinājās, un klāt nāca jaunas. Ir tāds jēdziens kā “okupācijas sekas”, un tās mēs vistiešākajā veidā izjūtam joprojām. Okupācija bija katastrofa eiropeiskai Latvijai. Ja mums šobrīd nebūtu jākaro ar okupācijas sekām, tad mēs ar smaidu uz lūpām gan jau cīnītos ar Vakareiropas problēmām :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.44

    “Veltījums Latvijas krieviem /I.Ziedonis/

    Un, tā kā jums nekad nekas nav atņemts,

    Tad jūs arī nezināt, kā raud eža bērns,

    Kad jūs ezi nesat cepurē.

    Tā kā jums nekad nav bijis māju,

    Tad nezināt, kā sāp kokam,

    Kad to nocērtat durvju priekšā.

    Jūs esat atrautas lapas —

    No kura koka?

    Vai jūs pazīstat pīlādžu cīņu ar mošķiem?

    Vai jūs esat no tā ozola,

    Kas vēl sniegā lapas nenomet?

    Vai jūs esat lapas vispār?

    Visu koku lapas un neviena koka…

    Ozolu lapas guļ uz zemes

    Uz savām zīlēm.

    Lazdu lapas guļ uz saviem riekstiem.

    Kādu koku lapas jūs esat?

    Jūs esat putni, kuriem vienalga, kur ligzdot.

    Mana ķīvīte dēj olas pelēkās smiltīs,

    Mans ērglis sēž klintīs,

    Un bezdelīgas pažobelēs.

    Jums vienalga, kur bērnus perēt,

    Jūs esat vārnas ķīvīšu ligzdās,

    Jūs esat pīles kaiju ligzdās.

    Sveša zeme var maizi dot,

    Sveša zeme var prieku dot,

    Bērniem bikses un kreklu dot,

    Un cepuri dot…

    Uzvaras ilūziju dot…

    Neviena zeme nevar

    Radītāja prieku dot.

    Mieru dod tikai tēvu zeme,

    Un, kad jūs mirsit,

    Caurvējš kauks jūsu zārkos.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.17

    “Rūpniecības staļinizācija

    Visa Latvijas ekonomika pakāpeniski, bet neatgriezeniski tika “piegriezta” pēc PSRS modeļa. Jau pirmajā padomju gadā rūpniecībā parādījās vairākas okupācijas režīma politikas iezīmes. Pirmkārt, lielākie uzņēmumi tika pasludināti par vissavienības uzņēmumiem (VEF, “Vairogs”, “Tosmāre”, “Sarkanais metalurgs”). Tie arvien vairāk zaudēja sakaru ar Latvijas ekonomiskajām vajadzībām, tika mākslīgi palielināti un sāka ražot pārsvarā visai Padomju Savienībai. Atkarība tika palielināta, lai izskaustu jelkādu okupētās Latvijas saimniecības neatkarības palieku.

    Otrkārt, sagraujot bijušo ražošanas kultūru, visi uzņēmumi tika pakļauti staļiniskajām darba normām un attiecībām. Strādnieki bija spiesti piedalīties “sociālistiskajā sacensībā” – faktiski slēptā ekspluatācijas formā. Ieviesa 1938. gadā PSRS pieņemto darba likumdošanu: neviens nevarēja atstāt vai mainīt darbu bez atļaujas – par to draudēja cietumsods; maigāki sodi draudēja par vismazāko darba kavējumu un “darba disciplīnas” neievērošanu, kuru ļoti viegli varēja pārkvalificēt par apzinīgu kaitniecību padomju varai. Darba vietās parādījās t. s. specdaļas – čekas legālas filiāles, kas nodarbojās ar cilvēku izsekošanu. Bieži tajās strādāja iebraukušie Krievijas latvieši – vispārliecinātākie staļinisti. Birokrātu skaits uzņēmumos auga neprātīgi. Piemēram, tekstilfabrikā “Sarkanais rīts” 1941. gadā ierēdņu, kuri neko neražoja, skaits 2,2 reizes pārsniedza strādnieku skaitu.

    Treškārt, jau 1940.–1941. gadā sākās Latvijas kolonizācija; viens no tās ļaunākajiem līdzekļiem bija rusifikācija. Lai arī iesūtīto krievu skaits salīdzinājumā ar rusifikācijas plūdiem pēc kara nebija liels, tas jau bija jūtams, un to veicināja arī rūpniecības uzņēmumu, īpaši vissavienības uzņēmumu milzīgais pārvaldes aparāts. 1941. gada maijā rūpniecību okupētajā Latvijā pārvaldīja 27 000 ierēdņu un kantoristu, kuru vidū bija liels skaits iebraucēju.”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 21.44

    “Veltījums Latvijas krieviem /I.Ziedonis/

    Un, tā kā jums nekad nekas nav atņemts,

    Tad jūs arī nezināt, kā raud eža bērns,

    Kad jūs ezi nesat cepurē.

    Tā kā jums nekad nav bijis māju,

    Tad nezināt, kā sāp kokam,

    Kad to nocērtat durvju priekšā.

    Jūs esat atrautas lapas —

    No kura koka?

    Vai jūs pazīstat pīlādžu cīņu ar mošķiem?

    Vai jūs esat no tā ozola,

    Kas vēl sniegā lapas nenomet?

    Vai jūs esat lapas vispār?

    Visu koku lapas un neviena koka…

    Ozolu lapas guļ uz zemes

    Uz savām zīlēm.

    Lazdu lapas guļ uz saviem riekstiem.

    Kādu koku lapas jūs esat?

    Jūs esat putni, kuriem vienalga, kur ligzdot.

    Mana ķīvīte dēj olas pelēkās smiltīs,

    Mans ērglis sēž klintīs,

    Un bezdelīgas pažobelēs.

    Jums vienalga, kur bērnus perēt,

    Jūs esat vārnas ķīvīšu ligzdās,

    Jūs esat pīles kaiju ligzdās.

    Sveša zeme var maizi dot,

    Sveša zeme var prieku dot,

    Bērniem bikses un kreklu dot,

    Un cepuri dot…

    Uzvaras ilūziju dot…

    Neviena zeme nevar

    Radītāja prieku dot.

    Mieru dod tikai tēvu zeme,

    Un, kad jūs mirsit,

    Caurvējš kauks jūsu zārkos.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > DikembeSakamoto 29.12.2014. 20.17

    “Rūpniecības staļinizācija

    Visa Latvijas ekonomika pakāpeniski, bet neatgriezeniski tika “piegriezta” pēc PSRS modeļa. Jau pirmajā padomju gadā rūpniecībā parādījās vairākas okupācijas režīma politikas iezīmes. Pirmkārt, lielākie uzņēmumi tika pasludināti par vissavienības uzņēmumiem (VEF, “Vairogs”, “Tosmāre”, “Sarkanais metalurgs”). Tie arvien vairāk zaudēja sakaru ar Latvijas ekonomiskajām vajadzībām, tika mākslīgi palielināti un sāka ražot pārsvarā visai Padomju Savienībai. Atkarība tika palielināta, lai izskaustu jelkādu okupētās Latvijas saimniecības neatkarības palieku.

    Otrkārt, sagraujot bijušo ražošanas kultūru, visi uzņēmumi tika pakļauti staļiniskajām darba normām un attiecībām. Strādnieki bija spiesti piedalīties “sociālistiskajā sacensībā” – faktiski slēptā ekspluatācijas formā. Ieviesa 1938. gadā PSRS pieņemto darba likumdošanu: neviens nevarēja atstāt vai mainīt darbu bez atļaujas – par to draudēja cietumsods; maigāki sodi draudēja par vismazāko darba kavējumu un “darba disciplīnas” neievērošanu, kuru ļoti viegli varēja pārkvalificēt par apzinīgu kaitniecību padomju varai. Darba vietās parādījās t. s. specdaļas – čekas legālas filiāles, kas nodarbojās ar cilvēku izsekošanu. Bieži tajās strādāja iebraukušie Krievijas latvieši – vispārliecinātākie staļinisti. Birokrātu skaits uzņēmumos auga neprātīgi. Piemēram, tekstilfabrikā “Sarkanais rīts” 1941. gadā ierēdņu, kuri neko neražoja, skaits 2,2 reizes pārsniedza strādnieku skaitu.

    Treškārt, jau 1940.–1941. gadā sākās Latvijas kolonizācija; viens no tās ļaunākajiem līdzekļiem bija rusifikācija. Lai arī iesūtīto krievu skaits salīdzinājumā ar rusifikācijas plūdiem pēc kara nebija liels, tas jau bija jūtams, un to veicināja arī rūpniecības uzņēmumu, īpaši vissavienības uzņēmumu milzīgais pārvaldes aparāts. 1941. gada maijā rūpniecību okupētajā Latvijā pārvaldīja 27 000 ierēdņu un kantoristu, kuru vidū bija liels skaits iebraucēju.”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

oskars666 31.12.2014. 11.14

Visa ķeza ir lielas daļas uzņēmēju un sabiedrības reāls tizlums, kad ir runa par produkta pakalpojuma kvalitātes un cenas attiecību.

Tiek ražots vai nu kaut kas ļoti prasts un nekvalitatīvs par mazām naudiņām, vai par lielām naudiņām un vidēju kvalitāti un vidēji lielu ieguldīto materiālo, intelektuālo darbu.

Funkcionāls, Augstas kvalitātes produkts ar tam atbilstošu cenu un ražots LV manās acīs reti kad tiek piedāvāts.

Pārāk esam iemīļojuši viduvēju produktu pasniegt kā kaut ko ekskluzīvu un uzlikt attiecīgu, pat vairākas reizes pārspīlētu cenu. Līdzīga nelaime ir ar mazumtirgotājiem, kuri liekot šo viduvējo preci uz letes pārlieku bieži nekautrējas dubultot produkta cenu + PVN, tātad ceļot cenu līdz pat 2.25 reizēm, gadās ka pat vairāk.

Sabiedrībā elementāri pietrūkst godkāres un apņēmības maksimāli kvalitatīvu produktu vai pakalpojumu izstrādāt un pārdomāt tā, lai tas būtu pieejams par maksimāli pieejamu cenu.

Kamēr tas netiks darīts 30 gadus no vietas nebūs arī tā izdaudzinātā (un pamatoti) vācu labklājība.

+1
0
Atbildēt

5

    edge_indran > oskars666 03.01.2015. 11.07

    ——-

    Nekāda attaisnojuma – galu galā valsts ir priekš biznesa:

    “Es viņiem pateicu skaidri, ka tāda Latvija, kas no mums ņem tikai nodokļus, bet atrauj pabalstus un aizdevumus, – tāda Latvija mums nav vajadzīga. Ja valsts nevar palīdzēt tik pie turības, tad viņa man nav vajadzīga. Es bez viņas iztikšu, kā iztikām visi līdz šim. Ja Latvijā latvieši nevar tikt pie mantas, tad mēs labāk dzīvojam zem krieviem, poļiem vai kā viņus visus tur sauc,” Briedis nobeidza ar enerģisku žestu un izdzēra krietnu glāzi šnabja. ‘Pareizi, tā viņam vajaga atbildēt !’ atzinīgas balsis piebalsoja, kaut gan sejās mirdzēja prieks par Brieža neveiksmi.

    ( Rozītis P. Ceplis, LVI, Rīga,1965,- 8.lpp.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskars666 > oskars666 02.01.2015. 12.07

    Gala uzcenojums, nevis tikai pliks mazumtirgotāja uzcenojums.

    Mazumtirgotājam jāpaliek tikpat cik aiziet nodoklī. Un tas ir visnotaļ godīgi.

    Intelektuālais darbs, telpu īre un iekārtas (datortehnika, mehāniskie u.c. instrumenti) kas nepieciešamas laba, kvalitatīva produkta izveidei maksā jūtami vairāk kā mazumtirgotāja preču plaukti un ledusskapji preces izvietošanai, telpu īre un pāris reklāmas.

    Mazumtirgotājam ir jāveic vien preces realizācija, un pastāvīgi jāseko līdzi piedāvātās produkcijas klāstam un atsevišķu preču aizvietošanai.

    Es piekrītu ka tas ir garlaicīgs un nogurdinošs, bet tas ir arī vienkāršs darbiņš, un no tā nerodas liela pievienotā vērtība.

    Un par to nevarību samaksāt par īri un algām – jākāpina tirdzniecības apjomi, lai būtu ko maksāt, bet ja tas nav iespējams – jāoptimizē izmaksas.

    Tas ka Mazumtirgotāju tirgus ir pārsātināts nav nekāds dižais attaisnojums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > oskars666 31.12.2014. 12.22

    Tu kādreiz esi darbojies mazumtirdzniecībā? Kāds Tavuprāt būtu “saprātīgs uzcenojums”? Jautājums tikai tā, intereses pēc.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskars666 > oskars666 31.12.2014. 18.12

    Saprātīgs uzcenojums būtu PVNx2.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > oskars666 31.12.2014. 19.01

    Tātad iepirkuma cena + 42% + PVN (21%). Nu tas patiešām varētu būt saprātīgs uzcenojums, lai spētu samaksāt īri, vismaz minimālo algu pāris cilvēkiem un nodokļus valstij…un, iespējams, pat kaut ko nopelnīt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu