NATO: Krievijas lidmašīnas rada draudus civilajai aviācijai • IR.lv

NATO: Krievijas lidmašīnas rada draudus civilajai aviācijai

29
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: AFP/LETA

Zviedrija un Dānija izsauc Krievijas vēstniekus, lai izteiktu protestus

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka Krievijas kara lidmašīnas pie NATO valstu gaisa telpas robežām rada draudus civilajai aviācijai.

Pirmdien Briselē Stoltenbergs pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku paziņoja, ka šādu secinājumu viņš izdarījis, uzklausot Dānijas un Zviedrijas protestus pret Krieviju par nedēļas nogalē notikušo incidentu, kad Krievijas kara lidmašīna Zviedrijas gaisa telpā gandrīz sadūrās ar civilo aviolaineri.

„Man nav detalizētas informācijas par šo incidentu, bet varu teikt, ka mēs redzam būtisku Krievijas gaisa spēku aktivitāti pie NATO valstu robežām, īpaši virs Baltijas un Melnās jūras. Tas nav tikai jautājums par izlidojumu skaita palielināšanos, bet arī par to, kā tieši šīs lidmašīnas lido,” teica Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka Krievijas lidmašīnas nesazinās ar civilo gaisa kontroli un lido ar izslēgtiem elektroniskiem identifikatoriem. „Tas civilajai gaisa satiksmei rada riskus. Es gribu uzsvērt, ka visas NATO lidmašīnas savus lidojumus veic atbilstoši starptautiskajiem drošības standartiem,” teica Stoltenbergs, tādējādi atbildot uz Krievijas pārmetumiem pēc gadījuma Zviedrijā, ka draudus izraisījusī lidmašīna esot it kā bijusi NATO kara lidmašīna.

„Ir svarīgi, ka mēs pārtraucam Krievijas lidojumus. Tas rāda, ka mēs esam gatavi [rīcībai],” teica NATO vadītājs.

Zviedrija un Dānija pirmdien izsauca Krievijas vēstniekus, lai izteiktu viņiem protestu par piektdien notikušo incidentu, kad pasažieru lidmašīnai tikko izdevās izvairīties no sadursmes ar Krievijas kara lidmašīnu, ziņo LETA.

Zviedrija sestdien paziņoja, ka Krievijas kara lidmašīna gandrīz saskrējusies ar pasažieru lidmašīnu, kas tikko bija pacēlusies no Kopenhāgenas lidostas, lai dotos uz Poliju. Incidents noticis piektdien starptautiskajā gaisa telpā uz dienvidiem no Malmes, kas atrodas Zviedrijas dienvidos, ziņoja Zviedrijas Aizsardzības ministrija.

Pēc incidenta gaisā tikuši pacelti gan Dānijas, gan Zviedrijas iznīcinātāji. Zviedrija atšķirībā no Dānijas nav NATO dalībvalsts.

Krievijas kara lidmašīna lidojusi ar izslēgtu elektronisko identifikatoru, kas ļautu to saskatīt uz pasažieru lidmašīnas radara ekrāna. Abas lidmašīnas šķīruši mazāk nekā deviņi kilometri.

 

Komentāri (29)

traductrice 16.12.2014. 09.20

Jauna iezīme starptautiskajās attiecībās. Rus nevis piedalās sarunās, bet Rus amatpersonas tiek izsauktas uz sarunām – paskaidrojumu sniegšanai.

+4
0
Atbildēt

0

Andris Doveiks 16.12.2014. 09.17

Category:Accidents and incidents involving United States Air Force aircraft

The main articles for this category are List of accidents and incidents involving military aircraft (pre-1925), List of accidents and incidents involving military aircraft (1925–1934), List of accidents and incidents involving military aircraft (1935–1939), List of accidents and incidents involving military aircraft (1940–1944), List of accidents and incidents involving military aircraft (1945–1949), List of accidents and incidents involving military aircraft (1950–1959), List of accidents and incidents involving military aircraft (1960–1974), List of accidents and incidents involving military aircraft (1975–1999) and List of accidents and incidents involving military aircraft (2000–present).

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Accidents_and_incidents_involving_United_States_Air_Force_aircraft

0
0
Atbildēt

4

    Ēriks > Andris Doveiks 16.12.2014. 12.48

    Sarakstā ,cik redzams,lidaparāti nogāzušies,kāds sakars ar draudiem civilai aviācijai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    MZGD > Andris Doveiks 19.12.2014. 18.55

    Paldies doveik par statistiku. Tagad zinu ka krievi ir labi, bet amerikani ir slikti. Mekleshu roka krievu kompjuteri ar krievu OS un ieshu lasīt krievu trollu komentus uz krievu internetu. Doveik, jautaajums –

    kur es varu dabut Бытовой компьютер БК-1001, jo tadiem Krievijas daugiem ka mes ar tevi neklajas darboties ar smirdigo imperialistu mietpilsoniskajam skaitlosahanas iericeem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Andris Doveiks 20.12.2014. 11.59

    Kāpēc lai es atteiktos no datora? Man nav kašķa ar Ķinas komunistiem :) Mazliet žēl ir to sviedrētavu vergu, ļoti žēl mātes Zemes, kuru elektrolūžņu dēļ samaļ (viņa mums vēl atdarīs!), bet paliekot malā es neko nepalīdzēšu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    MZGD > Andris Doveiks 21.12.2014. 20.07

    Par atteikshanos nebija runas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu