Pedagogi: Streika iespējamība atkarīga no jaunā darba samaksas modeļa izstrādes gaitas • IR.lv

Pedagogi: Streika iespējamība atkarīga no jaunā darba samaksas modeļa izstrādes gaitas

88
Pedagogu piketā pie Saeimas nama. Foto: Evija Trifanova, LETA

Piketā ceturtdien skolotāji pieprasīja novērtēt viņu darbu, kā arī izlīdzināt plaisu starp pedagogu atalgojumiem

Pedagogu streika iespējama rīkošana ir atkarīga no jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes gaitas un rezultātiem, pārliecināta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Pēc ceturtdien notikušās izglītības darbinieku protesta akcijas pie Saeimas nama Mikiško aģentūrai LETA sacīja, ka pedagogiem atkal tika likts ticēt, ka solītais finansējums jauna modeļa ieviešanai tiešām būs. “Tomēr pedagogi vairs nav ar mieru ticēt,” turpināja Mikiško. Pikets esot parādījis, ka pedagogi vēlas un ir gatavi pārmaiņām sistēmā, jo līdzšinējā ir sevi izdzīvojusi. Turklāt esot parādīta skaidra nostāja, ka pedagogi streikam gatavi, secināja Mikiško.

Protestējošie pedagogi šorīt ar svilpēm, grabuļiem, plakātiem un citu atribūtiku pie Saeimas uz sarkanā paklāja sagaidīja deputātus, daži no kuriem uzsāka sarunu ar skolotājiem, uzklausot neapmierinātības iemeslus. Skolotāji pieprasīja novērtēt viņu darbu, kā arī rast iespēju izlīdzināt plaisu starp pedagogu atalgojumiem. Tāpat deputāti uzklausīja saukļus par nepieciešamību ieviest izdienas pensijas un celt pedagogu profesijas prestižu.

Lai gan sākotnēji tika plānots, ka piketā piedalīsies aptuveni 2000 skolotāju, izglītības darbinieku kopskaits piketā šo ciparu nesasniedza. Tomēr, kā aģentūrai LETA skaidroja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, pedagogu skaits nav bijis pašmērķis. Galvenais esot bijis deputātiem, kā arī plašākai sabiedrībai parādīt nozares nostāju un nodot ziņojumu.

Piketa laikā notikušajā sarunā starp Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK), izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentāro sekretāru Edvardu Smiltēnu (V), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Jāni Vucānu (ZZS) un LIZDA valdi tika nolemts, ka ir svarīgi uzturēt konstruktīvu sadarbību starp IZM, LIZDA, Seili, kā arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, tādējādi līdz pozitīvam rezultātam novedot pedagogu darba samaksas modeļa izstrādi.

Seile norādīja, ka līdzās modeļa izstrādei un ieviešanai nedrīkstētu aizmirst arī par izglītības kvalitāti. Tāpat viņa atgādināja, ka sekmīga jaunā modeļa izstrāde būs noteicošais faktors nepieciešamā finansējuma piešķiršanai. Tomēr viņa akcentēja, ka gadījumā, ja modeļa ieviešanai piešķirs tikai pagaidām solītos “vismaz trīs miljonus eiro”, pedagogu atalgojuma situāciju diez vai varēs stipri uzlabot.

Seile uzsvēra, ka būtisks pārbaudījums būs modeļa izstrāde un aprobācija, jo tas esot jādara ļoti ātrā laikā, un to sarežģījot arī vienotības trūkums starp pašiem pedagogiem un pašvaldībām.

Nākamā tikšanās starp Seili un LIZDA notiks LIZDA birojā 17.decembrī plkst.11. Arodbiedrības padome un Seile pārrunās paveikto modeļa aprobācijas pirmajā posmā un spriedīs par to, kā uzsākt nākamo fāzi.

 

Komentāri (88)

klejotājs 11.12.2014. 23.06

kas tie par pedagogiem? tikai idioti var prasīt Eiropas algas korumpētā izzagtā valstī. kādu algu tad viņi sev gribētu tādu kā Šveicē? jeb Vācijā? Šitas stulbeņu bars būtu labāk sapulcējies pie Augstākās tiesas vai arī Saeimas un pieprasījis demokrātiskas izmaiņas valsti. Kad ir kāda nopietna demonstrācija tad nevar 200 cilvēkus savākt. Sabraukuši Rīgā latus paģērēt. Ko tādi bērniem māca man grūti iedomāties. Es jau neesmu pret to lai visiem būtu labas algas. Skolotāji labāk būtu pieprasījuši valdībai darbības kuras uzlabotu mūsu Valsti. Bē-dī-gi…

+12
-2
Atbildēt

4

    vvilums > klejotājs 12.12.2014. 12.35

    Skolu efektivitātes celšana TP laikos bija aktuāls jautājums, tikai skolotāju “silto krēslu” sindroms un to protežē politikā ZZS konkrēti Grigules personā “lika spieķos mietus”, lūk “cīnījās par lauku skolām”.Bet kurš to tagad atceras?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > klejotājs 11.12.2014. 23.12

    klejotājs. Labs. Skolotāji bija lielākie TP atbalstītāji:)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > klejotājs 11.12.2014. 23.29

    Ino, tāds smuks simbols – uz 3 bērniem 2 skolotāji :)

    http://www.gmkfreelogos.com/logos/T/img/Tautas_Partija.gif

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    klejotājs > klejotājs 11.12.2014. 23.45

    aizmirsās piebilst.

    skolotāji diemžēl ir tādi paši kā deputāti, kā būvuzņēmēji, kā taksisti, kā saldējuma pārdevēji, piedodiet par saldējuma pārdevēju apvainošanu, ir tādi paši kā visa sabiedrība. Kādreiz skolotājs kaut ko lielu nozīmēja, varēja ar lielo burtu rakstīt. Ir indiešu teiciens- kad skolēns gatavs, tad parādās Skolotājs. Nopietna lieta.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

zanE. 11.12.2014. 20.00

….vai bija kāds sauklis un plakāts par izglītības kvalitāti?…varbūt – bija lūgums beidzot pievērsties mācību programmu pārskatīšanai, skolēnu slodzes samazināšanai?….nebija?….tikai prasība no pārgurušajiem skolotājiem par savām algām?…

….mjā….un tagad salīdzināsim pārgurušo skolotāju slodzi ar skolēna slodzi…

…skolotājam 21 kontaktstunda, jāgatavojas stundām, jālabo kontroldarbi, mājasdarbi, jāsagatavo materiāli…

…21 kontakstunda nedēļā (viena slodze)- tās ir 4 mācību stundas (mācību stunda – 40 minūtes) dienā….kontroldarbi nav jālabo katru dienu….mācību vielu, ko pasniedz – to māca gadu no gada, skolotājs to var pasniegt kaut nakts vidū – vienus materiālus izmanto visās mācāmajās klasēs…..katrs skolotājs māca savu specifisko priekšmetu un ar to viņa problēmas beidzas….bet tagad nolieciet pretī skolnieciņu – kuram katru dienu jāgatavojas 7-8 mācību stundām, dažādiem mācību priekšmetiem….skolnieciņa “kontaktstundas” nedēļā sanāk pilna pieauguša cilvēka darba slodze – 40 stundas nedēļā….pēc stundām jāskrien uz Mūzikas skolu….Mākslas skolu…Sporta skolu….treniņi, dejas, dziedāšana, pulciņi….pēc tiem viņš atnāk mājās un…..viņam jāsagatavojas rītdienas 7-8 mācību priekšmetu stundām….jārēķina, “jāiekaļ” formulas un gada skaitļi, jālasa, jāmācās dzejoļi, jāraksta sacerējumi utt. …..vai var salīdzināt skolēna slodzi ar skolotāja?….kurš no tiem vairāk noslogots?….katru dienu – jauna, nezināma mācību viela!…labi, ja vecāki var palīdzēt, bet….ja nevar?….

….skolotāji bļauj tikai par savām algām, bet nekur!….nekur neviena vārda par skolēnu mācību programmas pārskatīšanu, lai tam cilvēciņam mācītu to, kas tam tiešām nepieciešams, nevis piebāztu galvu ar bezjēdzīgu informācijas masu….

….skolēns – bērns = ir aizmirsts….par to neviens nerunā, par to neviens neuztraucas, tas ir tikai līdzeklis, lai skolotājs nopelnītu sev algu….katrs skolēns – tā ir nauda!….un kamēr uz to dvēselīti nolūkosies, kā uz naudas pumpīti, nevis personību, kura ir pelnījusi pilnvērtīgu zināšanu apguvi un saprātīgu mācību slodzi – nekas šajā pasaulē nemainīsies….skumji!….

…un…mīļie skolotāji, nebrīnieties, ja rītdien Jūs izšvilps no klases, jo…skolēni būs apguvuši jaunu mācību kursu – protesta kultūru….

+14
-4
Atbildēt

9

    andrejs > zanE. 12.12.2014. 15.03

    Man ļoti maz patika nu jau aizmirstā Gaiļa (LC) valdība, bet dzirdot demonstrējošo pedagogu inteliģentos bļāvienus „Gaili zupā!”

    —————-

    gailis ir ļoti pozitīvs kekss, kuru noteikti ir vērts aizstāvēt… :) Ne velti viņam Lembergs vēl pirms dažiem gadiem bija atvēlējis padomes “locekļa” amatu Latvijas Kuģniecībā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 12.12.2014. 08.08

    Kas liedz naudu sajūgt kopā ar kvalitātes prasībām un kontroli?Un vai tas nav ministrijas jautājums?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > zanE. 12.12.2014. 09.38

    Tie, kas prot tikai prasīt un nevis dot kaut ko pretī ir tieši skolotāji, kuri pieraduši šlaukāties, kā PSRS laikos. Un inteliģences līmenis lielai skolotāju daļai arī ir kritisks, jo kā var nesaprast, ka valstij tagad nepieciešams beidzot ieguldīt aizsardzībā, kad Putins karo Ukrainā. laikam jau skolotājiem vienalga kam kalpot, jo nauda jau nesmird, bet lai necer, jo viņu lielajam skaitam neviens te Latvijā Eiropas bagātāko valstu skolotāju algas nespes samaksāt. jaunie vienkārši aizbrauks un nafta sarī mums nav, ko papumpēt skolotāju kabatās.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > zanE. 11.12.2014. 22.52

    Vispārējās izglītības likums

    33.pants. Mācību stundu slodze pamatizglītības programmā

    Mācību stundu slodze nedēļā vienā pamatizglītības programmā nedrīkst pārsniegt:

    1) 1.klasē – 22 mācību stundas;

    2) 2.klasē – 23 mācību stundas;

    3) 3.klasē – 24 mācību stundas;

    4) 4.klasē – 26 mācību stundas;

    5) 5.klasē – 28 mācību stundas;

    6) 6.klasē – 30 mācību stundas;

    7) 7.klasē – 32 mācību stundas;

    8) 8. un 9.klasē – 34 mācību stundas.

    ———————-

    Variet pārskaitīt 9. klašu stundu skaitu

    http://vpg.edu.lv/wp-content/uploads/2014/11/7.-9.-kl..pdf

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > zanE. 11.12.2014. 23.26

    Tie, kas tur bļaustās ir pieaugušie bērni ;)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > zanE. 11.12.2014. 22.35

    Par skolotāju produkta kvalitāti arī daži ne visa tīkam vērojumi. . Paradoksāli, ka ar visu to milzīgo pārslodzi 9.klasi pabeigušam dēlietim nav skaidra atšķirība jēdzieniem „pilsēta” un „valsts”. Tikpat izglītota meitenīte nezin, vai 13 centimetri ir garāks gabals par 30, vai tomēr nav. Angliski ņi kukū, kas tā fizika par zvēru… labāk neprasīt. Bet atzīmes uz papīra itin pieklājīgas sazīmētas. Ne visi tādi no trūcīgām ģimenēm, metiņa minētā šņabi „Finlandia” nekļūdīgi atšķir no negaršīgā „Abslut”, (es to nevaru). Cenās toties orientējas, nevaru saprast, kā. Protams, ne visas skolas tādas, pietiek, ka dažas ap katru videni vai arodskolu – tur diezgan labi jūt stabilas atšķirības starp tik mīļajām mazajām pagastu skoliņām. Un nereti producē to pašu tālāk.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    heinrihs > zanE. 11.12.2014. 22.54

    >Biotops. Man gan par skolēnu kvalitāti nav praktiski nekādas jausmas, jo bērni jau sen pieauguši, taču, šodien ziņās paskatoties uz svilpjošajiem, taurējošajiem un klaigājošajem pedagogiem, man radās bēdīgs secinājums, ka tik neinteliģenti un neaudzināti ļauži gan neko labu jaunajai paaudzei iemācīt nevar.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > zanE. 12.12.2014. 05.22

    Heinrihs > Bērni man arī sen jau izstudējuši, bet kā mazpilsētas sīkpilsonim dažādās tuvākajās skolās notiekošais katru dienu acu priekšā un praktiskas darīšanas sanāk gan ar skolām, gan to darba rezultātiem.

    Skolotāju demonstrēšanās stils, par kādu sajūsmināties, pazīstams jau vismaz gadus 20. Man ļoti maz patika nu jau aizmirstā Gaiļa (LC) valdība, bet dzirdot demonstrējošo pedagogu inteliģentos bļāvienus „Gaili zupā!” pārvērtos gandrīz vai tās valdības aizstāvi.

    Tomēr lielāka ķeza ne tajā vietā. Šodien pieliekot algas tai daļai (nespriedīšu, cik tā liela) skolotāju, kas tur „strādā” tāpēc, ka citam darbam nav spējīgi (tieši tādu situāciju rada lielais skolotāju skaits pustukšās skoliņās), šī daļa vēl ciešāk turēsies pie iegūtās vietas un aktīvi pretosies jebkādām izglītības reformām. Kopā ar dabisko jebkura vāja darbinieka sabiedroto – arodbiedrībām. Tad krīze izglītībā padziļināsies lavīnveidīgi.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 12.12.2014. 11.51

    Pastāsts par to kā vairākus gadus atpakaļ kādā Rīgas vidusskolā bija organizetas fizikas stundas – sākoties stundai skolēni atbild iepriekšējā stundā uzdoto vielu , tas notiek praktiski visu stundas laiku. Stundas beigās skolotājs nosauc vielu ko mājās jāsagatavo uz nakamo stundu … Interesanti būtu redzēt viņa algu sarakstu …

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

heinrihs 11.12.2014. 16.48

Joprojām gaidu, kad tiks publiskotas skolotāju algas. Ja 40 stundas nedēļā ir 2 slodzes un par vienu slodzi maksā 400 latus, tad jāatzīst, ka skolotāji dzīvo gluži labi. Rā kā algas maksā no valsts budžeta, t.i., no mūsu nodokļiem, prasība tās publiskot ir pamatota.

+12
-3
Atbildēt

2

    Normunds > heinrihs 12.12.2014. 16.14

    Kapitālismā neviens neko tāpat nedod. Rietumos labklājība un vienlīdzīga labumu sadale ir panākta tikai ar streikiem un protestiem. Neko jūs nedabūsiet, skolotāji. Jums pasolīs, iedos podačku, jūs izliksities, ka noticat un vilksiet tālāk savu nožēlojamo dzīvi līdz nākošajai kurnēšanas lēkmei.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > heinrihs 11.12.2014. 16.57

    Man patīk šie skolotāju plakāti ar prasībām pēvc Eiropas algām, bet kā tad ar darba laiku kā Eiropā! Cik zinu, tad Vācijā skolotājiem nav tik garš vasaras atvaļinājkums, ko valsts apmaksā no nodokļu maksātāju kabatām! Vācijā mācās visu jūniju un atsāk mācību gadu 15. augustā!

    Vai arī darba laiku skolotāji pagarinās un tad samazinātos mācibu gadu skaits skolās! Un kā ar skolēnu skaitu un skolotāju skaitu attiecībām? vai arī kā Eiropā!

    bez tam, vai pārējie valsts iedzīvotāji saņem Eiropas bagātāko valstu alga sun pensijas!

    tad kas jums tās algas pelnīs, skolotāji, ja jaunatne, kuru jūs it kā esat audzinājuši brauc prom paši pelnīt sev tās Eiropas lielās algas!

    tad kas to pelnīs jums?

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu