O, jā! • IR.lv

O, jā!

4
Daži Latvijas rokdarbnieču izstrādājumi, kas tiek piedāvāti interneta veikalu vietnē Etsy. «Visu laiku jādomā kaut kas cits. Tas, kas visiem patika pagājušajā sezonā, šajā sezonā var nebūt populārs,» saka ražotājas.
Ieva Puķe

Interneta vietne Etsy 10.darbības gadu sāks ar iespaidīgu Latvijas rokdarbu veikalu klāstu un pat ar mūsu nacionālo komandu

Latviešu sievietes visu prot taisīt pašas, viņas smejas, kad jautāju par mūsu meistaru popularitāti Etsy. Pasaulē lielākajā amatnieku preču tirdzniecības vietā internetā, kur savu «bodīti» var atvērt ikviens, ir vairāki simti ar Latviju saistītu veikalu. Visus ir grūti atšifrēt, jo internetam nav robežu – tikpat labi latviešu zeķes vai dūraiņus var tirgot no kāda cita kontinenta. Tomēr Latvijas mājražotāju aktivitātes kopējā Etsy preču plūdumā kļuvušas tik pamanāmas, ka pirms diviem gadiem Rīgā ieradušies darbinieki no internetveikala galvenā biroja Ņujorkā. 

Pirmā pietura bijusi tieši Avotu ielas māja, kurā tiekos ar daļu virtuālo Etsy veikaliņu īpašnieču. Te dzīvo viena no līdz šim veiksmīgākajām interneta eksportētājām Inese Īrisa Liepiņa. Amerikā uzaugušās latvietes, profesionālas mākslinieces zīmols ir adītas šalles ar toņu pārejām, kas neatkārtojas. 

Vairāku domubiedru klubiņš, kas sevi dēvē par Etsy Latvijas komandu sanāk-smēm izmanto Ineses darbnīcu. Dāmas uz tikšanos pulcinājusi «komandas» kapteine, emaljas rotu darinātāja Rasa Spulle. 14 cilvēku grupiņa, kas atsaukusies aicinājumam runāt ar žurnālisti, pārstāv galvenos Etsy virzienus – apģērbs, rotaslietas, interjera priekšmeti, bērnu rotaļlietas – viss, ko vien var neindustriāli ražot. Laiku nav izbrīvējis neviens vīrietis, toties Jeļenai un Anastasijai, mammai un meitai, kuru rokdarbu prasmes variē no mirdzošu eglīšu rotājumu vēršanas līdz mobilo telefonu maciņu tamborēšanai un dekoratīvu koka zirdziņu izzāģēšanai, līdzi atnācis suns Gamma. Tatjanai, kas gatavo ornamentālus pērlīšu auskarus kā no krievu tautas pasakām, klēpī sēž meitiņa Nika. Ir mājīguma, siltuma sajūta. Tieši pēc tās acīmredzot tiecas viņu klienti, lielas masveida fabrikas preču vietā pasūtot rokām gatavotus darbiņus Latvijā, kur paši visbiežāk nemaz nav bijuši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu