Deputātiem Ādamsonam un Krēsliņam netikšot piešķirta pielaide darbam ar valsts noslēpumu • IR.lv

Deputātiem Ādamsonam un Krēsliņam netikšot piešķirta pielaide darbam ar valsts noslēpumu

27
Saeimas deputāts Jānis Ādamsons. Foto: Edijs Pālens, LETA

SAB sācis izvērtēt Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai

Saeimas deputātiem Jānim Ādamsonam (Saskaņa) un Kārlim Krēsliņam (VL-TB/LNNK) netiks piešķirta pielaide darbam ar valsts noslēpumu, tā liecina LTV raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija.

Informācijas avots, kā arī cita sīkāka informācija par šo faktu raidījumā netika minēta.

Tika gan minēts, ka vēstulē Saeimai Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāvji informējuši, ka deputātiem, kuri strādāja iepriekšējā sasaukuma Saeimā un ir pārvēlēti, pielaide valsts noslēpumu saturošai informācijai ir līdz šā gada 31. decembrim.

LETA jau ziņoja, ka SAB sācis izvērtēt Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai.

Kā iepriekš pastāstījusi SAB preses pārstāve Iveta Maura, SAB ir saņēmis Saeimas kancelejas vēstules ar to deputātu sarakstiem, kuriem amata pienākumu veikšanai nepieciešama speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu. Minētajiem sarakstiem ir piešķirts statuss – informācija dienesta vajadzībām, līdz ar to SAB nav tiesīgs sniegt jebkādus komentārus par vēstules saturu, tostarp par konkrētām personām, kas iekļautas sarakstā.

Novembra sākumā SAB nolēma piešķirt pielaidi valsts noslēpumam lielākajai daļai Laimdotas Straujumas (V) otrās valdības ministru. SAB preses pārstāve Iveta Maura informēja, ka nopieciešamā dokumentācija par pilnībā visiem ministriem vēl nav saņemta, līdz ar to SAB par šīm personām lēmumu pieņemt vēl nevar. Tomēr birojs jau ir izsniedzis vai pieņēmis lēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam piešķiršanu lielākajai daļai valdības ministru.

Par tām personām, kurām ir spēkā esoša speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un par kurām netiks saņemta papildu pārbaudāma informācija, jaunas pārbaudes procedūras netiks sāktas. Lēmumu par tām personām, kurām līdz šim nebija spēkā esošas speciālās atļaujas, SAB sola pieņemt pēc iespējas ātrāk.

Konkrētus ministru uzvārdus SAB gan atturējās minēt.

 

Komentāri (27)

lno 07.12.2014. 11.45

zanE atkal melo:)

Jau trešdien Privatizācijas aģentūras jaunā valde plāno parakstīt līgumu ar “Ripplewood Holding” par bankas “Citadele” valsts akciju pārdošanu. Taču vienam no valdes locekļiem – Ģirtam Freibergam aizvien nav pielaides valsts noslēpumam, kas pirms parakstīšanas viņam liedz iepazīties ar drošības iestāžu atzinumiem. Ekonomikas ministrijā pieļauj, ka šis apstāklis varētu būt par iemeslu darījuma tiesiskuma apstrīdēšanai.

Kaut arī abu jauno Privatizācijas aģentūras valdes locekļu rīcībā ir visas pilnvaras, lai trešdien parakstītu līgumu ar “Ripplewood”, vienam no viņiem – Ģirtam Freibergam aizvien nav pielaides valsts noslēpumam. Tās iegūšanai būtu nepieciešams vismaz mēnesis. Pats Freibergs ar dokumentu iesniegšanu Satversmes aizsardzības birojā nolēmis nesteigties.

„Izvērtējot prioritātes un ņemot vērā, ka no dokumentu iesniegšanas paies vēl mēnesis, kā arī būs nepieciešama papildu informācijas sniegšana, esmu nolēmis šo papīru aizpildīšanu atlikt uz pāris dienām. Man prioritāte ir iepazīties ar “Citadeles” akciju pārdošanas darījumu,” skaidroja Freibergs.

Privatizācijas aģentūras iekšējie normatīvie akti gan prasa no uzņēmuma valdes locekļiem pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Freibergs nedomā, ka šajā posmā tā būtu obligāta. Līdzīgi domā arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Amatpersonas uzsver, ka bankas pārdošanas līgumam noteikts vien ierobežotas pieejamības dokumenta statuss, kam īpaša pielaide nav vajadzīga.

Citādāk gan ir ar drošības iestāžu izvērtējumu par potenciālajiem pircējiem. Tas ir klasificējams kā valsts noslēpums un tādēļ ar to iepazīties jaunais PA valdes loceklis nevarēs. http://www.lsm.lv/lv/raksts/ekonomika/zinas/pielaides-valsts-noslepumam-neesamiiba-nekave-citadeles-pardosha.a105089/

+11
-6
Atbildēt

6

    zanE. > lno 07.12.2014. 14.54

    ….vecums nenāk viens – nāk ar uztveres traucējumiem, kā tas kārtējo reizi gadījies ln0….manipulācijas meistars arī šoreiz aplauzies:

    – “Vjačeslavs Dombrovskis uzsver, ka bankas pārdošanas līgumam noteikts vien ierobežotas pieejamības dokumenta statuss, kam īpaša pielaide nav vajadzīga.

    Citādāk gan ir ar drošības iestāžu izvērtējumu par potenciālajiem pircējiem.”

    ….PA valdes loceklim jāvērtē Citadeles pārdošanas līgums, nevis jāizvērtē potenciālie pircēji, par kuriem savu atzinumu devušas drošības iestādes…

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 07.12.2014. 20.36

    Nu ja,tā pati drošības iestāde,kas deva visādas pielaides nodokļu nemaksātājam,Gruzijas braucējam,balsu pircējam Zaķim.Un tas,kas ir potenciālie pircēji,jau nemaz nav svarīgi,var pārdot kaut vai Belcebulam,galvenais,ka lēti.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 08.12.2014. 17.45

    Edgars Avotiņš. OK! Es arī neapgalvoju, ka iedeva pielaidi:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > lno 08.12.2014. 11.02

    Manuprāt, gan šeit taisnība Zanei.

    Līgums bija konfidenciāls, nevis slepens un to tie jaunie PA pašnāvnieki varēja lasīt dinesta pienākumu ietvaros.

    Bet – jaunajam PA valdes loceklim nebija pielaides valsts noslēpumam un tapēc viņš nevarēja iepazīties ar Drošības iestažu sagatavoto pretendentu/investoru novērtējumu (kas ir slepens)

    Krēsliņš gan vienā intervija bija paudis izbrīnu, ka tāds jautājums vispār pacēlies, jo viņš šādu pielaidi nav nemaz prasījis.

    Bet kopumā tomēr izskatās aizdomīgi, ka nakot amata Maizītim, pielaides bez problēmām saņem Vienotības nodoklu optimizētāji, balsu pircēji, savukārt NA pārstāvjiem vienam pēc otra rodas problēmas saņemt pielaidi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > lno 08.12.2014. 13.15

    Ino – par to visu Tev piekrītu. Valdība ir savārījusi mēslus ar Citadeli – tur šaubu nav. Un šo nesmukumu cenšas aizmālēt ar pasakām par Stratēģisko investoru, kautgan tur nekādu strategisko investoru nemaz nav, bet gan ir investīciju fonds. Un investīciju fondi nenodarbojas ar banku biznesu, bet gan lēti pērk un dārgi pārdod.

    Bet par pašu pielaidi … nekādu pielaidi viņam pa ātro neiedeva. Vismaz formali šis jaunai pašnāvnieks pie valsts noslēpuma netika un parakstīja līgumu … acīmredzot paļaujoties uz citu personu apgalvojumu, ka drošības problēmu nav (un gan jau ka lielu problemu arī nav, ja neskaita, ka stratēģisko investoru pulka ir kriminalnoziedzinieks/i)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lno > lno 08.12.2014. 12.57

    Edgars Avotiņš. Varbūt vajadzētu sākt ar to, kādēļ tad pārējiem PA valdes locekļiem izsniegtas atlaides, un kādēļ jaunajam nav jāiepazīstas ar drošības iestāžu viedokli? Varbūt loceklis īpašam gadījumam, lai izjātu valsti? Pārdošanas cena iespējams atbilst pašreizējai situācijai tirgū, bet ir viedoklis, ka ERB pretendē uz 95 miljoniem, tad 25% >75%?

    Valdība nespēja izcīnīt atbilstošu atbalstu lauksaimniekiem, pārmaksā dubultā par ātrās palīdzības auto, tad jau nespēj arī saskaņot nepieciešamo pārdošanas atlikšanu. Stratēģiskie investori uz 2 gadiem:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 07.12.2014. 13.55

Patrioti un antifašisti – nu laiks celties svētā karā vienotā frontē! Nāših sit!

+9
-4
Atbildēt

1

    Bet > J.Biotops 07.12.2014. 14.40

    Viņi jau parasti novirzās no tēmas! Tā sakot uzbruklums citiem ir labākais aizsardzības lidzeklis.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

Bet 07.12.2014. 14.39

Cik zināms, tad abi minētie:Ādamsons un Krēsliņš ir bijušie Padomju armijas virsnieki! Krēsliņš mīlot iemest sīvo pār normu un pirmā sieva(krieviete) esot šo vīru ietesusi ar somiņu pa galvu pie AM. Ja iedzer pār mēru, tad arī mēli nevar tik viegli Krēsliņš noturēt! Tāpēc arī pielaidi nedod. Kur nu Ādamsonam dot pielaidi. Kurš tad nezin, kur Ādamsons PSRS armijā dienēja!

Tur jau ZZS arī ir apšaubāmas kvalitātes vīri, kuri labprāt pakalpo savam saimniekam, kā piemēram Vectirāns! Nezin vai tam tiešām dos pielaidi vai arī viņš nestūrē uz tik svarīgām komisijām.

+7
-3
Atbildēt

5

    Bet > Bet 08.12.2014. 16.51

    Kurš izsniedz pielaides, tas ari zin kas tās var un kas nevar saņemt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 08.12.2014. 12.32

    Bet

    Vai tas ir normāli, ka pielaides 100% ir Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Fiļam, Bernim, Suharenko, Esterkinam un Korenam?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 07.12.2014. 20.10

    Bet,tev misējies,ar savu līko pirkstu pabrauci garām dzērājšoferim Spolītim.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Bet 08.12.2014. 13.25

    Bet – Cik zināms, tad abi minētie:Ādamsons un Krēsliņš ir bijušie Padomju armijas virsnieki! …

    ————————————————————————

    Nu Tu gan muldi pa deviņiem mēmiem!!!

    1. Visi Padomju laikā augstskolas beigušie vīrieši bija Padomju armijas virsnieki (bija obligatais militarais dienests – visi bija armijā) – vai tas var būt kritērijs? Tad jau pielaidi var dot vien sievietēm un ārzemju latviešiem un tādiem, kam nav augstākās izglītības?

    2. Ādamsons profesionālaja darbiba nebija Padomu armijā, bet gan robežsardzes virsnieks. Formāli tā skaitījās VDK, tapēc viņam tur visādi ierobežojumi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 08.12.2014. 19.48

    Jā,iepriekš konsultējoties ar ZAķi,pēc tam izsniedz vai neizsniedz pielaides,kā toreiz Brokai.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu