Pāvests Francisks uzrunā EP aicina Eiropu no jauna uzņemties līderes lomu • IR.lv

Pāvests Francisks uzrunā EP aicina Eiropu no jauna uzņemties līderes lomu

36
Romas pāvests Francisks Eiropas Parlamentā. Foto: AFP/LETA

Romas pāvests Francisks ieradies īsākajā vizītē – tikai četras stundas viņš sabija Strasbūrā

Pēc ceturtdaļgadsimta pārtraukuma Romas pāvests otrdien atkal uzrunāja Eiropas Parlamentu (EP). Pāvests Francisks vizītē Strasbūrā aicināja ekonomisko problēmu un uzplaukstošā nacionālisma nogurdināto Eiropu no jauna uzņemties pasaules līderes lomu, ziņo LETA/AFP.

Iepriekšējā Romas pāvesta Jāņa Pāvila II vizīte Eiropas Parlamentā notika 1998.gada 11.oktobrī.

“Neskatoties uz lielāko un spēcīgāko savienību, Eiropa rada iespaidu, ka ir novecojusi un nogurusi,” uzrunājot EP, norādīja pāvests, piebilstot, ka Eiropa zaudē savu vadošo lomu pasaulē, kura uz to bieži raugās ar neuzticību un pat aizdomām.

“Mums rodas vispārējs iespaids par nogurumu, novecošanu, par Eiropu kā vecmāmiņu, kas vairs nav auglīga un moža. Dižās idejas, kas reiz iedvesmoja Eiropu, liekas zaudējušas savu pievilcības spēku un aizvietotas ar Eiropas institūciju birokrātisko terminoloģiju,” norādīja pāvests.

Katoļu baznīcas galva pauda bažas, ka cilvēks kļūst tikai par mazu zobratu mašīnā un politiskajās debatēs dominē tehniski un ekonomiski jautājumi, kaitējot patiesām rūpēm par cilvēciskām būtnēm.

Pāvests savā 40 minūšu garajā uzrunā atgādināja arī par cilvēktiesībām un valstīm, kuras vēlas iestāties Eiropas Savienībā. Viņš retoriski vaicāja: “Par kādu cieņu var runāt bez patiesas vārda brīvības situācijā, kad netiek ievērotas starptautiskās tiesības un nevalda tiesiskums, kad nav iespējams apturēt tirāniju.” Pāvests norādīja, ka cilvēktiesību jautājums joprojām ir pašas ES uzmanības centrā un arī ES attiecību ar citām valstīm uzmanības centrā.

Lai arī pāvesta runas viena daļa bija veltīta ES ārpolitikai, Francisks ne reizi savā runā nepieminēja Ukrainu, norāda Ukrainas mediji.

Pāvests gan runāja par “valstīm, kuras vēlas iestāties ES nākotnē”. “Vispirms es runāju par Balkāniem, kuriem dalība ES ir nākotnes sapnis,” teica Francisks. “Tāpat ir runa par ES kaimiņiem, Vidusjūras reģiona valstīm,” piebilda pāvests, uzsverot, ka šīm valstīm būs jāveic ilgs demokrātisko reformu ceļš.

Pāvests aizskāra arī jautājumu par arvien pieaugošo migrāciju uz ES valstīm un izteica pārliecību, ka ar to cīnīties nevajag ar ierobežojumu palīdzību, bet gan palīdzot tām valstīm, no kurām šie migranti plūst. “Jācīnās ar iemesliem, bet nevis ar migrācijas sekām,” teica Francisks.

Pāvestam Strasbūrā otrdien bija īsākā vizīte, ko veicis kāds no pāvestiem – tikai četras stundas. Šī ir otrā pāvesta vizīte ES.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu