Laikraksts: Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarha vizīte Latvijā nebūs • IR.lv

Laikraksts: Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarha vizīte Latvijā nebūs

13
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (priekšplānā) un Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pēdējos gados arvien izteiktāk iezīmējas Pareizticīgās baznīcas hierarhijas un politiskās elites tuvināšanās

Uz rudeni pārceltā Krievijas pareizticīgo līdera patriarha Kirila vizīte Latvijā tuvākajā laikā tomēr nav plānota, otrdien vēsta laikraksts “Diena”. “Pašlaik vizīte netiek plānota,” medijam sacījis Maskavas patriarhāta Baznīcas un sabiedrības savstarpējo attiecību nodaļas vadītājs Vsevolods Čaplins.

Ārlietu ministrijā (ĀM) savukārt liek noprast, ka patriarha Kirila vizītes tematika noglabāta “dziļākajā atvilktnē”. “Jautājums par patriarha Kirila vizīti Latvijā šobrīd nav dienaskārtībā,” norādījusi ārlietu ministra Edgara Rinkeviča (Vienotība) preses sekretāre Una Ahuna-Ozola. Ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums gan azinis, ka tēma ĀM vēl nesen tikusi aktualizēta, taču “vizītes fona attīstība” likusi to atkārtoti atlikt.

Pats patriarhs Kirils septembra sākumā tikšanās laikā ar Krievijas reliģisko izdevumu žurnālistiem lūdzis necelt ažiotāžu ap viņa Latvijas vizītes pārcelšanu, uzsverot, ka tā ir ierasta prakse, jo aicinošā puse ir atbildīga par vizītes kvalitāti.

Pavasarī Valsts prezidents Andris Bērziņš pārcēla patriarha vizīti uz nenoteiktu laiku, bet viņa pārstāve Līga Krapāne informēja, ka vizīte, visticamāk, notiks šā gada rudenī.

“Ja patriarhs uz Latviju brauktu kā reliģiskais līderis, lai novadītu dievkalpojumu, visticamāk, vizītei nebūtu šķēršļu. Taču viņš plānoja ierasties tostarp arī kā politisks līderis – viens no darba kārtības punktiem bija tikšanās ar Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju un premjeri. Un tas situāciju maina,” laikrakstam skaidro ārpolitikas eksperts, Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis.

Viņš arī atgādina, ka pēdējos gados arvien izteiktāk iezīmējas Pareizticīgās baznīcas hierarhijas un politiskās elites tuvināšanās, kur pirmie uzņemas sava veida atbalsta funkciju, politiskos lēmumus nogludinot ar reliģiskiem skaidrojumiem.

 

Komentāri (13)

J.Biotops 25.11.2014. 14.25

Tādas Krievijas pareizticīgo (pareizi ticīgas!) baznīcas dabā nemaz nav. Ir „pravoslavnaja”, tas ir – „pareizi slavējošā”. Tāds tulkojums precīzi atbilst RPC būtībai. Štrunts, kam un kā tici, galvenais īstai svētbildei pareizā laikā paklanies un laicīgi nomaini, lai visos laikos būtu pareizi slavējošs. Tāpēc arī iespējams pazīstamais dialogs:

-Ti v bōga vēriš?

-Ņet, ja prāvoslavnij!

+4
0
Atbildēt

1

    Baiba > J.Biotops 25.11.2014. 15.43

    To apstiprina sab.domas aptauja Krievijā. Atbildot uz jautājumu “Kāda ir jūsu ticība?”, 85% esot atbildējuši,ka pareizticīgie. Uz jautājumu “Vai ticat Dievam?”, pozitīvi atbidējuši kādi 45% no aptaujātajiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Bet 25.11.2014. 14.13

Vai vai, kam tad tad Sudrabu Anna zemosies?

+5
-1
Atbildēt

0

naranja 25.11.2014. 13.19

Vizītes nebūs, nevis vizīte nebūs.Ģenitīvs.

+5
-1
Atbildēt

3

    MZGD > naranja 25.11.2014. 16.28

    “Ģenitīvs (latīņu: genitivus, genetivus) ir locījums, kas norāda uz piederību vai cilmi.” Par kadu “viziites” piederiibu vai cilmi vaardu salikumaa ” Vizītes nebūs” mees spriezham? Tas nav genitivs, bet gan lietvarda galotne, kas sakriit ar genitiiivu, un kurai locijums nav atsevishki defineets. Bez tam, kaa ziimejumaa redzams sarunu valodaa shii forma tiek lietota aizvien retaak. Valoda pieder taas runataajiem nevis pashpasludinaatiem “stadartu kopejiem”. Namaste!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > naranja 25.11.2014. 13.59

    Šodien latvijiešu uzbrukums. Foto citē nepareizo Raini un netiek galā ar vienkāršiem locījumiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > naranja 25.11.2014. 13.27

    vai arī “vizīte nenotiks”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu