Kāpēc vainīgo nav? • IR.lv

Kāpēc vainīgo nav?

4
Maxima pašlaik.
Zane Mače

Gadu pēc traģiskā vakara, kad Zolitūdes lielveikalā Maxima iegruvušais jumts nogalināja 54 cilvēkus, apsūdzēto sols joprojām ir tukšs. Izmeklēšanas ekspertīze ir noslēpums, un likumsargi lūdz sabiedrību vēl nedaudz paciesties. Visi ēkas tapšanā atbildīgie izvairās no atklātām sarunām, taču Ir izdevās atrast sabrukušo jumta konstrukciju montāžas firmas darbinieku, kurš pirmais no projektā iesaistītajiem skaļi atzīst tā nedrošību

Aizdomās turamo oficiāli vēl nav, bet visi procesā iesaistītie jau apbruņojušies ar advokātiem. Būvuzņēmējs, arhitekts, būvkonstruktors, būvuzraugs, tērauda konstrukciju ražotāji un montētāji, visbeidzot Maxima – neviens nav gatavs klātienē runāt par savu atbildību traģēdijā. Izmeklēšana ir finiša taisnē, un jāizsver katrs vārds, tāpēc atbilžu meklēšana lielākoties nozīmē birokrātisku saraksti, bet reizēm atgādina detektīvdrāmu, kurā tomēr izdodas atrast jaunas, līdz šim publiski nedzirdētas liecības.

Jau kopš pirmajām dienām pēc traģēdijas ir skaidrs, ka Maxima jumts liktenīgajā 21.novembrī neilgi pirms sešiem neizturēja slodzi. Vidū saskrūvētās divdaļīgās tērauda kopnes (sijas) savienojuma vietā pārtrūka un betona pārsegums iegāzās, nogalinot pēc trauksmes signāliem neevakuētā lielveikala pircējus un darbiniekus. Pēc stundas otrais nogruvums aizrāva nebūtībā arī trīs glābēju dzīvības. Jautājums, kas joprojām gaida atbildi – kurš ir vainīgs, ka jaunuzcelta ēka sagruva pār cilvēku galvām? Vaļsirdīgi atzinis vainu izmeklētājiem nav neviens.

Ekspertiem viss skaidrs

Policija ar lielām cerībām gaida RTU mācībspēku ekspertīzes. Uz traģēdijas gadskārtu tām jābūt policijas rīcībā, pieļauj iesaistītais buvniecības speciālists Aigars Ūdris, taču pagaidām vēl neesot «visi paraksti uz papīriem uzlikti.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu