Izkūpējusī Nokia • IR.lv

Izkūpējusī Nokia

4
Kima Rjenhi, kas pirms četriem gadiem pameta Ziemeļkoreju, tagad uzskata, ka bēgšana bija kļūda. Viņa strādā atkritumu pārstrādes rūpnīcā, uzraugot mašīnu, kas šķērē vecus elektrības vadus.

Amerikāņu milzis Microsoft paziņojis, ka jaunajiem viedtālruņiem vairs neizmantos pērn par vairākiem miljardiem pārpirkto Nokia zīmolu. Kā šī ziņa tiek uztverta zīmola dzimtajā vietā?

Pasaulē ir maz vietu, kuras nosaukumi devuši vārdu arī globāli pazīstamiem zīmoliem. Francijas austrumos ir Eviāna (Évian-les-Bains), kas ir minerālūdens ražotnes mājvieta. Francijas rietumos ir Kadilaka (Cadillac), kuras nosaukumu aizņēmās amerikāņu autoražotāji, godinot Kadilakā dzimušu slavenu ceļotāju un piedzīvojumu meklētāju Antuānu Lomē, kas 17.gs. devās apceļot jauno kontinentu. Un, protams, ir Somijas pilsētiņa Nokia – iespējams, pasaulē vispazīstamākā zīmola «krustmāte».

Pašā pilsētiņā to gan grūti pamanīt. Centrā rindojas vairāki neizteiksmīgi veikaliņi, daudzdzīvokļu nams, kas labāk iederētos padomju laikos celtā Tallinas mikrorajonā, un ātru uzkodu ieskrietuve jeb kā vietējie dēvē «gaļas māja» Bossburger. Vietējie pusaudži visbiežāk sapņo par to, kad izaugs un varēs doties uz kādu no spožajām lielpilsētām. «Šī ir maza pilsēta nekurienes vidū. Te nav ko daudz darīt,» zem kapuces slēpjoties no slapjdranķa, sūdzas 14 gadus vecā Īrisa Majamaki.

Nopūšas arī divriteni minošā pastniece Merja Vainio (59): «Ja gribat redzēt kaut ko vairāk, jums jādodas uz Tamperi.» Tā atrodas 15 minūšu brauciena attālumā. «Visi trīs mani pieaugušie bērni ir devušies prom.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu