Iniciatīva vēlēšanām internetā • IR.lv

Iniciatīva vēlēšanām internetā

41
Foto: EPA/LETA
Jāzeps Bikše

Lai vēlēšanas internetā tiktu ieviestas, ir nepieciešams izveidot drošu sistēmu

Iniciatīva par vēlēšanām internetā ir savākusi 10 000 tūkstošus parakstu un jau divus mēnešus atrodas Saeimas komisiju dienaskārtībā, izsaucot ekspertu un iesaistīto karstas debates.

E-vēlēšanas ir iespēja samazināt ikreizējās vēlēšanu izmaksas un palielināt arvien krītošo vēlētāju līdzdalību, četru gadu laikā kopš 10.Saeimas vēlēšanām līdzdalībai samazinoties par 50 tūkstošiem, kas ir vairāk nekā 5% no kopējā vēlētāju skaita.

Igaunija iespēju vēlēt internetā nodrošina kopš 2005.gada, bet Latvijā ar e-vēlēšanu konceptu jau vairākus gadus tiek žonglēts pa valsts iestādēm – Valda Dombrovska valdība 2012.gadā atbalstīja konceptuālu Satiksmes ministrijas priekšizpētes projektu, tomēr tas tā arī nav saņēmis paredzēto finansējumu.

Latvijai vēlēšanas internetā nozīmētu iespēju būtiski samazināt balsošanas ikreizējās izmaksas un birokrātiju, ar laiku padarot nevajadzīgus iecirkņus vēstniecībās, ievērojami samazinātu balsojumu mājās invalīdiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, ko valsts nodrošina katrās vēlēšanās līdz 4% vēlētāju, kā arī pilnībā izbeigtu balsojumu pa pastu. Valsts ir apņēmusies nodrošināt iespēju visiem balsstiesīgajiem iespēju piedalīties vēlēšanās, bet ar esošajām metodēm tas ir sarežģīti un dārgi.

Galvenais prognozējamais vēlētāju ieguvums, ieviešot e-vēlēšanas, ir Latvijas pilsoņu balsis, kas vēlēšanu laikā atrodas ārzemēs, tādā veidā turpinot uzturēt politiskās kopienas saites ar tiem. Lai arī ar ārzemju iecirkņu palīdzību 2014.gadā bija iespējams nobalsot 82 tūkstošiem vēlētāju, tā ir salīdzinoši maza daļa no kopējā skaita Latvijas pilsoņu ārzemēs, kas ir 300 līdz 400 tūkstoši .

Turklāt šeit pat Latvijā interneta vēlēšanas dotu iespēju vēlēšanās piedalīties daļai iedzīvotāju, kas ikdienā lieto datoru un internetu darbā, mācībās vai izklaidē. Galvenās grupas, ko visveiksmīgāk izdevās sasniegt Igaunijā ar i-vēlēšanu ieviešanu, ir pusmūža vidusšķiras biroja darbinieks, kā arī palielinās studentu un citu jauniešu līdzdalība. Lai arī kāda būtu motivācija katrai balsij, papīra vai elektroniskā formātā ir atgriezeniskā saite vēlētājam ar Saeimu.

Igaunijā ir izdevies ievies vispārēju balsojumu internetā, tomēr nepastāv vienprātība par viņu sistēmas drošību, kas izvērsās karstās debatēs starp Igaunijas pārstāvjiem un starptautisku ekspertu grupu, kas 2013.gadā publicēja ziņojumu, kurā kritiski izsakās par sistēmas drošību.

Konceptuāli vēlēšanas internetā atbalsta vairums ekspertu, tomēr, kā un vai vispār būtu iespējams nodrošināt nepieciešamo anonimitāti tuvākajā laikā, ekspertu viedokļi atšķiras. Tehnoloģiski mēs esam ceļā, lai tas izdotos. Patlaban Satiksmes ministrijas (SM) pārraudzībā esošās personalizētās IDkartes ir tuvākais resurss, ko būtu iespējams izmantot. Tāpat VARAM jau ilgstoši strādā pie e-pārvaldības un pašvaldību referendumiem, kuros drīzumā būs iespējams balsot ar interneta palīdzību. Gan VARAM, gan SM atbalsta pilotprojekta izveidi un ar valdības atbalstu būtu drīzumā pie tā gatavi sākt strādāt.

Tomēr vēl ir nepieciešama sadarbība un atbalsts no tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas un Latvijas komunikācijas tehnoloģijas asociāciju, kas pagaidām ir skeptiski par e-vēlēšanu īstenošanu.

Lai vēlēšanas internetā tiktu ieviestas, ir nepieciešams izveidot drošu sistēmu, tās radīšanā piesaistot Latvijas un starptautiskus nozaru speciālistus. ManaBalss.lv iniciatīva ir lielisks grūdiens Latvijas valstij pamatoti ieguldīt pasaules līmeņa zinātniskā darbībā un pētniecībā. Tāpat kā XX gadsimta sākumā Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas ieviesa vispārējas vienlīdzīgas vēlēšanas un piešķīra balsstiesības sievietēm, Latvija šodien var spert soli XXI gadsimta demokrātijas attīstībā – varam būt vieni no pirmajiem, kas ievieš drošu interneta balošanas sistēmu.

Autors ir ManaBalss.lv iniciatīvas “VĒLĒŠANAS INTERNETĀ” pārstāvis

Ir.lv debates par e-vēlēšanām varat lasīt šeit.

Komentāri (41)

aivarsk 19.11.2014. 10.42

Kārtējais mēģinājums manipulēt ar sabiedrisko domu, uzskaitot ieguvumus un apzināti noklusējot par riskiem!

Kāda programma nodrošinās to, ka netiks veikti kolektīvie balsojumi no darba vietām, ģimenēm,priekšnieku un dusmīgu tētuku uzraudzībā, balsu uzpircēju mobilajām ierīcēm utt.???

+17
-1
Atbildēt

7

    Anonīms > aivarsk 19.11.2014. 11.45

    Raksts ir no skatupunkta- kāpēc i-vēlēšanas var sniegt daudz ieguvumus īpaši valstij kā Latvija ar milzīgo daudzumu ārpus Latvijas dzīvojošo pilsoņu. Centos rakstā iekļaut arī iemeslus kāpēc tas nevar notikt tūlīt un tagad. Kā uzsvērts rakstā savāktie paraksti un ideja ir labs iemesls ieguldīt zinātnē un strādāt pie tā, lai būtu iespējama droša i-vēlēšanu sistēma.

    Tas ko mēs iesniedzot iniciatīvu prasām Saeimā ir pakāpeniski ieguldīt izpētē un pilotprojektā.

    Par kolektīvajiem piespiedu balsojumiem, kas, pirmkārt, ir nelikumīgi. Igaunijā, arī Norvēģijā un Šveicē, ir diezgan laba pieredze un risinājumi. Balsot internetā var neierobežoti daudz reižu, proti, pēc piespiedu balsošanas tu ne tikai ziņo varas iestādēm par notikušo, bet pavisam vienkārši vari izdarīt jaunu balsojumu.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 19.11.2014. 12.13

    Balsot internetā var neierobežoti daudz reižu, proti, pēc piespiedu balsošanas tu ne tikai ziņo varas iestādēm par notikušo,

    ———————————————

    baigi reāli. Piemēram, Šķēle liek Ozoliņam balsot par Taukmūļu partiju, Ozoliņš nomīzis nobalso, pēc tam paziņo DP, bet pats pilnīgi brīvi nobalso par SC. DP ņem Šķēli pie dziesmas un iesloga kazemātos. Ticami, vai ne?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 19.11.2014. 13.01

    aivarsk

    uzskaitot ieguvumus un apzināti noklusējot par riskiem!

    ___________________

    Dalītas, aizklātas un atklātas, vēlēšanas, dodot iespējas ne tikai krimināli sodītiem noziedzniekiem, bet arī cilvēkiem, kam darba darīšanas bieži liek uzturēties ārzemēs, caur internetbanku īstenot savas pilsoņtiesības un izpildīt pilsoņa pienākumu. Pat ne nieka netaisos slēpt, ka balsoju par nacionālpatriotiem. Kas attiecas uz “kolektīviem balsojumiem”, mani darbinieki obligāti nobalso par manu kandidātu, bet savu vecāku balsis pievācu uzreiz pēc tam, kad viņi bija nobalsojusi par Gorbunova “smuko” frizūru. Internetbankā iespējams pārbaudīt sava balsojuma autentiskumu, ko nebūt nenodrošina Čevera bandas poc, Cimdars.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 19.11.2014. 17.41

    dusmīgu tētuku uzraudzībā,

    ———–

    Aktuālāk ir dusmīgi mammuki, ja atceramies Kurzemes vēlēšanu apgabalu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > aivarsk 19.11.2014. 12.44

    Raksts ir no skatupunkta- kāpēc i-vēlēšanas var sniegt daudz ieguvumus īpaši valstij kā Latvija ar milzīgo daudzumu ārpus Latvijas dzīvojošo pilsoņu.

    ————————————

    kāpēc jūs domājat, ka mums tik ļoti ir vajadzīgas šīs balsis? Vēl vienu Artusu sagribējāties? :)

    ————————————-

    Atvainojos, bet atsevišķas antipātijas pret kādām partijām vai personām ar interneta vēlēšanām nav zem apspriešanas. Kaimiņu ievēlēja tāpēc, ka ir cilvēki, kas par viņu balso. Un tādā valstī mēs dzīvojam, kur cilvēki izvēlas un balso par cilvēkiem, kas viņuprāt viņus pārstāv.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 19.11.2014. 13.17

    Kaimiņu ievēlēja tāpēc, ka ir cilvēki, kas par viņu balso.

    ————————

    astaraRUSMIRUS un zuargusveidīgie, vai kā nu viņus tur sauc, pirms referenduma pret krievu valodu aicināja latviešus balsot ar tukšu biļetenu. Nebrīnītos, ka daudzi ārzemju latvieši lielā skaitā ar patiesu, bet nedaudz ļaunu “prieku” nobalsotu par kāda RUSMIRUS nodibinātu Muļķu partiju.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 19.11.2014. 12.08

    Raksts ir no skatupunkta- kāpēc i-vēlēšanas var sniegt daudz ieguvumus īpaši valstij kā Latvija ar milzīgo daudzumu ārpus Latvijas dzīvojošo pilsoņu.

    ————————————

    kāpēc jūs domājat, ka mums tik ļoti ir vajadzīgas šīs balsis? Vēl vienu Artusu sagribējāties? :)

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

Kalvis Apsītis 19.11.2014. 13.06

Nesenajās Saeimas vēlēšanās par balsu pirkšanu ierosinātas 7 krimināllietas. Klātienes vēlēšanu procedūra būtu ļāvusi cilvēkiem kabīnēs balsot arī ar citu zīmi, bet viņi šo iespēju neizmantoja – paklausīgi darīja to, ko balsu pircējs viņiem liek. E-balsošanas gadījumā balsu pircējs vispār varēs skatīties vēlētājam pār plecu. Cik daudz būs tādu vēlētāju, kuri pēc tam atzīs par vajadzīgu kaut ko labot?

Ja balsošana varēs notikt attālināti, tad ticamākais rezultāts būs – vēl masveidīgāka balsu pirkšana. Teorētiska iespēja cilvēkam pēc tam nobalsot citādi un nopirkto balsi padarīt nederīgu (kā tas ir Igaunijā) pie mums var nenostrādāt – jo simtiem pilsoņu ir VIENALGA, par ko balsot. Lai būtu jēga e-vēlēšanām, ir jāizglīto vēlētāji un jāpaaugstina politiskā kultūra. Vismaz līdz līmenim, lai balsu pirkšana būtu atsevišķi, izolēti gadījumi – nevis masveida rūpals, kur vēlētājus pieved ar autobusiem un dod viņiem dzert alkoholu. Un pēc tam – neviens neko nav redzējis un neko neatceras.

+16
-1
Atbildēt

2

    Ēriks > Kalvis Apsītis 19.11.2014. 14.26

    Un kāpēc simtiem pilsoņu ir VIENALGA, par ko balsot?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Kalvis Apsītis > Kalvis Apsītis 19.11.2014. 15.51

    Latvijas lauku iedzīvotājiem, manuprāt, nav viegli veidot kaut kādu neatkarīgu politisko pārliecību vai sabiedrisko domu. It īpaši, ja laukos darba devēju ir nedaudz. Visi viens otru pazīst; un maziem priekšnieciņiem bieži nepatīk, ja kāds politiski iestājas pret viņu interesēm – pat ja demokrātijas apstākļos tas būtu pilnīgi normāli. Tamdēļ arī opozīcijas noskaņojumi, ja tādi vispār ir, iegūst dīvainas izpausmes – cilvēki nevis atklāti iebilst pret kaut ko, bet draudzīgi sasviež biļetenus par prieku balsu pircējiem. Sabiedriskā doma būtu ļoti noderīga – lai cilvēkiem būtu kauns darīt noteiktas lietas – tostarp pakļauties vēlēšanu manipulācijām. Lai nebūtu infantilā morāle – tas, kurš iedeva pudeli, ir savējais, bet ikviens varas pārstāvis – liekulis un ienaidnieks.

    Agrāko paaudžu lauciniekiem šāda sabiedriskā doma ir bijusi – iespējams, vēlāk pārvaldes kaprīzes to ir vājinājušas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

BearSlayer 19.11.2014. 10.27

Varbūt kāds šīs iniciatīvas atbalstītājs varētu beidzot pats piesēsties pie datora un uzprojektēt Satversmei atbilstošu, aizklātu, drošu utt. un vienlaikus viņa vēlmes apmierinošu balsošanas sistēmu, ko pēc tam varētu novērtēt un apspriest? Citādi pagaidām nesanāk nekas cits kā tukša zīmēšanās – sak, redz kāda mums lieliska ideja, tikai citi (datoriķi) to dzīvē nespēj izvest gatavu.

+14
-1
Atbildēt

2

    Normunds > BearSlayer 19.11.2014. 17.46

    Arī patreiz nav aizklāta balsošana. Pirms ieejas vēlēšanu iecirknī būtu jānodod visas ierīces ar kamerām. Pilnīgi mierīgi darba devējs vai dusmīgs mammuks var paprasīt uzrādīt, kāds biļetens ir ielikts aploksnē.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > BearSlayer 19.11.2014. 10.44

    Var, var viņi to, bet nozare gaidīs valsts pasūtījumu, tad daudziem būs darbs un izšķiesti pāris desmiti miljonu ar rezultātu, kā Neo un VID gadījumā.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu