Haizivs skrimšļi un vēzis medijos • IR.lv

Haizivs skrimšļi un vēzis medijos

3
Patērētāju tiesību aizsardzības centru pamudināja rīkoties žurnālā Māja publicēts «promo raksts» par haizivju skrimšļu ekstraktu.
Zane Mače

Prakse pasniegt reklāmu kā žurnālistiku pievērsusi patērētāju tiesībsargu uzmanību – seši izdevēji aicināti turpmāk nemaldināt savus lasītājus

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) uzskata – neskaidri norādot, kuri izdevumos publicētie raksti ir apmaksāti, notiek lasītāju maldināšana, tāpēc centrs nosūtījis vēstules sešām izdevniecībām, aicinot ievērot likuma prasības par godīgu komercpraksi.

Kā katalizators PTAC reakcijai kalpoja žurnālā Māja martā publicēts raksts Kam domāts šķidrais haizivju skrimšļu ekstrakts. Pie tā ir norāde – «promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Taula Rīga», bet blakus izvietota šā līdzekļa reklāma. Raksta autore sadarbībā ar uzņēmumu atradusi un nointervējusi dakteri, kura onkoloģijas pacientiem iesaka lietot reklamēto uztura bagātinātāju. Šis materiāls pieteikts arī uz žurnāla vāka. Liekot saprast, ka līdzeklis ir ārstniecisks, PTAC ieskatā tiek maldināta neaizsargātu cilvēku grupa – vēža slimnieki.

Uzņēmums PTAC skaidrojis, ka apmaksājis tikai reklāmas laukumu ar uztura bagātinātāja attēlu, bet par līdzās esošo rakstu nav maksājuši. Patērētāju tiesību aizstāvji tomēr saskatīja negodīgu komercpraksi šajā publikācijā un par to sodīja uzņēmumu ar 250 eiro naudas sodu, kā arī lika žurnālā Māja publicēt paziņojumu, ka reklamētais preparāts nav ārstēšanas līdzeklis. PTAC vērsās arī pie žurnāla Māja izdevēja Mediju nams, brīdinot, ka arī medijs ir atbildīgs par reklāmām, kuras publicē. Izdevējs uz Ir lūgumu sniegt komentāru neatsaucās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu