Vācijas prezidents aicina Eiropu solidārai rīcībai ar Ukrainu • IR.lv

Vācijas prezidents aicina Eiropu solidārai rīcībai ar Ukrainu

22
Vācijas prezidents Joahims Gauks (no labās) sarunā ar Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: EPA?LETA

Bžezinskis: Krievijas agresija balstās uz maldiem par tās milzu potenciālu

Vācijas prezidents Joahims Gauks aicina Eiropas Savienību saliedētai un solidārai rīcībai Ukrainas krīzes jautājuma risinājumā, vēsta Dw.de.

Pēc tikšanās Bratislavā svētdien, 16.novembrī, ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko Gauks paziņoja, ka Ukrainas konflikts vēl vairāk uzsver Eiropas kā „miera projekta” nozīmi. „Eiropas Savienībai ir jādarbojas saliedēti,” teica Vācijas prezidents.

Abi prezidenti tikās pasākumā, kas bija veltīts 25.gadadienai kopš bijušajā Čehoslovākijā tika gāzts komunistu režīms. Uz svinībām bija uzaicināti arī Polijas, Ungārijas un Čehijas pārstāvji. Svētku vakariņās Gauks teica, ka Slovākija, Polija un Ungārija ir izrādījušas solidaritāti ar Ukrainu, to atbalstot ar gāzes piegādēm.

Porošenko teica, ka Ukraina tagad iet to ceļu, ko Slovākija gāja pirms 25 gadiem. „Mēs cīnāmies nevis par Ukrainu, bet par Eiropu un tās vērtībām,” teica Porošeno.

Savukārt Slovākijas prezidents Andrejs Kiska norādīja: „Mēs bijām vienoti par viedokli, ka Krimnā un Austrumukrainā ir runa par aneksiju un agresiju. Ir jādod kopīga Eiropas atbilde, liekot skaidri saprast, kad beidzas dialogs [ar Krieviju] un palīdz vairs tikai sankcijas.”

Bžezinskis: Krievijas agresija balstās uz maldiem par tās milzu potenciālu

Jaunā agresīvā Krievijas koncepcija par krievvalodīgo iedzīvotāju aizstāvību balstās uz maldiem par „milzīgo” Krieviju un tās lielo potenciālu. To prasmīgi izmanto Krievijas valdība, manipulējot ar saviem iedzīvotājiem, uzskata pazīstamais politologs un bijušais ASV prezidenta padomnieks Zbigņevs Bžezinskis.

„Turklāt runa nav tikai par etniskiem krieviem, bet arī par krievvalodīgajiem, tā saucamajiem tautiešiem. Šajā kontekstā Kremlis nenolaiž acis no Igaunijas un Latvijas ar to krievvalodīgajiem iedzīvotājiem… Un ko tur liegties, es nebrīnīšos, ja uz šā pamata arī Braitonbīču viņi pasludinās par savu interešu zonu,” radio „Amerikas Balss” teica Bžezinskis.

Viņš ir pārliecināts, ka taktiski Krievijas mērķis ir iebiedēt Eiropu ar militarizāciju, iznīcinātājiem, karakuģiem un militārām mācībām, bet stratēģiski – apvienoto Eiropu sagraut kā stipru spēlētāju starptautiskā arēnā, to šķirt no ASV. Pēc Bžezinska teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins saprot, ka ES ar tajā ietilpstošajām daudzajām valstīm nav pārāk integrēta, tāpēc viņa darbība ir vērsta uz Eiropas sašķelšanu.

Bijušais ASV prezidenta padomnieks uzsvēra, ka Krievijas apvainojumi Rietumiem par to, ka tieši viņi esot kara kurinātāji, ir bez pamata un var tikt atspēkoti kaut vai tikai ar vienu faktu, ka Rietumi Ukrainai atteica piegādāt militārā uzbrukuma ieročus.

Tā kā Krievija vai nu to nesaprot, vai izliekas, ka nesaprot, tai ir jādod skaidrs signāls: ja netiks ievērotas ar Ukrainu panāktās vienošanās, Rietumiem neatliks nekas cits, kā mainīt savu lēmumu par ieroču nepiegādāšanu Ukrainai, norāda Bžezinskis.

 

Komentāri (22)

Neticis 17.11.2014. 17.01

Laikā kad Zemes platības dāvāja lētus resursus, valstīm ar lielāku platību bija lielāks “potenciāls”. (Šķiet, ka Putina kunga izpratne par “varenu valsti” ir apstājusies pie šī uzskata.)

Tagad, kad lētie resursi ir notērēti, un ir palikuši tikai dārgi un sarežģīti iegūstami, daudz lielāks potenciāls ir valstīm, kas attīsta tehnoloģijas (tajā skaitā arī resursu atkalizmantošanai).

Krievijas “potenciāls” ir tikai kodolieroču izmantošanas draudi.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu