VID: amatpersonām jādeklarē arī darījumi ar prasījuma tiesībām • IR.lv

VID: amatpersonām jādeklarē arī darījumi ar prasījuma tiesībām

83
Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Aigara Lūša deklarācijā nav atrodami darījumi ar prasījuma tiesībām vairāku simtu tūkstošu latu apmērā

Valsts amatpersonai deklarācijā ir jānorāda visi attiecīgajā deklarēšanas periodā veiktie darījumi, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas – šādu atbildi pēc vairāku nedēļu ilgas sarakstes VID beidzot sniedza žurnālam “Ir” uz jautājumu, vai amatpersonām deklarācijās ir jānorāda arī darījumi ar prasījuma tiesībām. Šādus darījumus, atrodoties Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā, ir slēdzis, taču nav deklarējis Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis.

VID joprojām nesniedz sīkāku informāciju par to, vai Lūša pārkāpumi deklarācijas aizpildīšanā ir konstatēti un vai bijusī valsts amatpersona ir sodīta.

Žurnāls “Ir” 23.oktobrī vēstīja, ka NA ģenerālsekretārs – advokāts un bijušais maksātnespējas administrators Aigars Lūsis iesaistījies vairākus miljonus eiro vērtos darījumos, kas saistīti ar kāda maksātnespējīga uzņēmuma vērtīgas zemes iztirgošanu Ķīšezera piekrastē. Kaut arī daļa no darījumiem veikta pēc Lūša kļūšanas par Tieslietu ministrijas augstu amatpersonu, viņa publiskajā deklarācijā nekas par to nav lasāms.

Kā liecina Zemesgrāmatas reģistra dokumenti, Aigars Lūsis 2011.gada augustā par 3,2 miljoniem eiro iegādājies Kiprā reģistrētā uzņēmuma “Velven Limited” prasījuma tiesības pret maksātnespējīgu uzņēmumu “Peltes īpašumi”, kas nodrošinātas līdz 10 miljoniem eiro apmērā ar pirmās kārtas hipotēku uz trim vērtīgiem zemes gabaliem Ķīšezera krastā kopumā 43 hektāru platībā. Šo darījumu Lūsis slēdzis kā privātpersona – Zemesgrāmatā reģistrētajā līgumā ir lasāms, ka dokuments parakstīts notāra klātbūtnē, kurš apliecina līgumslēdzēja personību.

Savukārt 2012.gadā Lūsis turpina darījumus ar šīm prasījuma tiesībām un kā nodrošinātais kreditors iesaistās zemes gabalu tālākā pārdošanā. Lai gan divi darījumi ir slēgti 2012.gada jūlijā un septembrī jau pēc tam, kad Lūsis kļuva par TM parlamentāro sekretāru, informācija par šiem darījumiem neparādās Lūša amatpersonas deklarācijā.

Pēc “Ir” lūguma VID sniedza skaidrojumu, vai valsts amatpersonām ir jānorāda visi darījumi, kas veikti attiecīgās deklarācijas pārskata periodā, tajā skaitā arī darījumi ar prasījuma tiesībām, ja tie pārsn iedz 20 minimālās mēnešalgas.

Jau vēstīts, ka uz “Ir” jautājumiem, kāpēc Lūsis iesaistījies šajos darījumos, kur ņēmis 3,2 miljonus vērienīgajam pirkumam un kāpēc nav deklarējis 2012.gadā veiktos darījumus, viņš nav sniedzis. Lūša iesaistīšanās darījumos ar maksātnespējīgā uzņēmuma parādiem raisa jautājumus, jo uzņēmuma “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesu administrē Lūša kolēģis Māris Sprūds – abiem prakses vietas adrese ir Rīgā, Antonijas ielā 7.

Citiem medijiem Aigars Lūsis skaidrojis, ka deklarāciju aizpildījis korektri, bet “Ir” atklātos līgumus esot slēdzis kā advokāts, pārstāvot kādu klientu. Tomēr Lūsis nav sniedzis nekādus pierādījumus šim savam skaidrojumam, kas ir pretrunā ar Zemesgrāmatā reģistrēto dokumentu, kurā notārs nepārprotami identificējis privātpersonu Lūsi kā līguma slēdzēju.

Komentāri (83)

Bet 14.11.2014. 10.32

Lasu un brīnos, jo vislabākais aizsardzības līdzeklis ,kā parasti,ir uzbrukums citam. Sen zināma patiesība, un Lūša deklarācija netiek apspriesta, bet gan Āboltiņas personība!

Tā notiek regulāri, ja tiek apspriesti MNA!

+16
-8
Atbildēt

1

    lno > Bet 14.11.2014. 10.39

    Bet. Ak tad gribētu gan, lai Āboltiņas vīru šajā gadījumā nepieminētu?:):):)

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

dzeris49 14.11.2014. 11.17

Lūsis ar NA “zīmols” – jau, vismaz, vienreiz pieķertais, blēdīgs, liekulīgs, nekaunīgs politbiznesmenis, kam “patriotisms” ir tikai taktika savu mērķu sasniegšanai, un kurš izmanto lētticīgo NA elektorātu, kā tikai grib, arī tagad tie viņu aizstāv, nevēloties saskatīt realitāti, un dzīvojot savā iedomu pasaulē.

Protams, tur ir dažādi cilvēki, bet, iespaidas tāds, ka NA dreifē taisni uz lūšveidīgo pusi, tos “idealistus” tikai izmantojot, un savu politbiznesu piesedzot un maskējot ar populismu, ejot pa TBLNNK ceļu, kas beigsies tāpat, kā tas beidzas TBLNNK.

+13
-10
Atbildēt

5

    aivarsk > dzeris49 14.11.2014. 11.27

    dzeris49 āboltiņa ir vienotības “zīmols” – jau, daudzreiz pieķerta, blēdīga, liekulīga, nekaunīga politbiznesmene, kam “tiesiskums” ir tikai taktika savu mērķu sasniegšanai, un kura izmanto lētticīgo elektorātu, kā tikai grib, arī tagad tie viņu aizstāv, nevēloties saskatīt realitāti, un dzīvojot savā iedomu pasaulē.

    Protams, tur ir dažādi cilvēki, bet, iespaidas tāds, ka vienotība dreifē taisni uz āboltiņveidīgo pusi, tos “idealistus” tikai izmantojot, un savu politbiznesu piesedzot un maskējot ar populismu, ejot pa zatļera un saskaņas ceļu, kas beigsies tāpat, kā tas beidzas zatļeram, tp, lpp….

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 14.11.2014. 12.58

    Jo sliktāk,jo labāk?

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 14.11.2014. 12.48

    dzeris49. Ko tur liegties nav vērts, tikai ausaini mīlējis esi:)))

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    Ciniķis > dzeris49 14.11.2014. 12.00

    “vienreiz pieķertais, blēdīgs, liekulīgs, nekaunīgs politbiznesmenis” – precīzi par Āboltiņu, Zaķi un daudziem citiem V ļautiņiem.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 14.11.2014. 12.25

    Labāk jau, lai zīmols ir Āboltiņa, nekā rostins un Lūsis, kā tas ir NA.

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

lno 14.11.2014. 09.27

Lūsis ir partijas ģenerālsekretārs un ir tikai apsveicami, ka IR sijā viņa darījumus. Tanī pašā laikā man nav saprotams, ka žurnālu neinteresē Āboltiņas šaubīgā šiverēšanās. Ja ar gavilēm tika uzņemta pielaides nepiešķiršana 2 NA ministriem, tad par Āboltiņas ievēlēšanu saeimas nacionālās drošības komisijas vadītāja amatā klusums…Šoreiz ar pielaidi viss kārtībā?:)

+12
-12
Atbildēt

28

    aivarsk > lno 14.11.2014. 10.11

    Vai tiešām izmeklēts? Vai “atbildi pēc vairāku nedēļu ilgas sarakstes” beidzot sniedza žurnālam “Ir”?

    Vai tomēr garāmejot pieminēts?

    Pat ne par to ir runa – pats, droši vien, sākumā redzēji raksta apakšvirsrakstu, kurš pēkšņi “pazuda”, jo netīšām atklāja, ka Ir vairākas nedēļas bombīja VID, lai izspiestu PAREIZO atbildi!

    Sprance, Lapsa, Jākobsons, Strautmane, Streips u.c., bet ŽURNĀLISTA neviena!

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 11.05

    lno, nevienā valstī publicēt ietekmīgiem cilvēkiem nevēlamu rakstu, nav viegli.

    ____________________________

    Kaut kā nav novērots, ka Lūsis būtu ietekmīgs Ir.lv.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 14.11.2014. 13.46

    lno

    Arī to, ka Lūsis NA ģenerālsekretārs, kurš paziņojis,ka ideoloģiski vistuvākā ir ZZS?:):):)

    ________________

    Loģiski, ZZS neguļ zem vienas sedziņas ar Putina kuci, Zatļeru un viņa, čekas savākto varzu.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 10.19

    lno

    “VID: amatpersonām jādeklarē arī darījumi ar prasījuma tiesībām. Tādu atbildi pēc vairāku nedēļu ilgas sarakstes” beidzot sniedza žurnālam “Ir””

    Tāds bija raksta virsraksts sākumā – un man rodas divi jautājumi – vai tā bija Sprances neuzmanības kļūda, ko novērsa Redakcija, bet varbūt tas ir Sprances palīgā sauciens, lai mēs to saprastu, varbūt viņa pati vai viņas tuvinieki ir ķīlnieki ir redakcijā???

    Varbūt jālasa rakstu rindu pirmie vai pēdējie vārdi, varbūt ar šaha zirdziņu jālēkā pa rindām, kā Alfonā Trīsvaidziņā???

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 14.11.2014. 14.20

    Indra Sprance

    bet ceru, ka drošības dienesti ļoti rūpīgi izvērtēs, vai var piešķirt.

    ________________

    Tik par rūpīgi, kā čekistu un bandītu kājslauķus, nelietīgos četračus, kolorado lenteņus voldiņus?

    Varbūt kāds pētnieks pievērsīsies MNA Haraldam Velmeram, kurš kopā ar kremļa “miņetčicām”, ZRP(v), atsavināja valstij ap pus miljarda vērto stratēģisko LM un bez naudas atdeva Krimas čekistu firmai?

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 14.11.2014. 14.29

    lno

    ja ļausim mīļotajām partijām tā turpināt, tad no bedres neizrāpsimies nekad.

    _________________

    Čekistu piesmietais izdzimtenis, kompromatu, parādu un alkatīgu stulbu bābu atkarīgais Dombrovskis, izraka Kara cirvi, piedraudot izrēķināties ar NA ministriem, kuri atzīmēs mūsu varoņu, Leģionāru piemiņu un pēc tam nemotivēti sava kuratora uzdevumā izrēkinājās ar Grendes kundzi. Ak jā, vēl jau pirms tam bija čekas mērglis, Štokenbergs, kurš apmeloja NA terorismā.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 14.11.2014. 17.04

    Nū… Lemberga ZZS “ekonomiski” vistuvāk ir Vienotībai.

    Skatīt kaut vai vakardienas balsojumu par Saeimas izm. komisijas izveidi. Nevienam no ZZS nebija nekādu iebildumu pret Citadeles uzdāvināšanu “investoriem”.

    Vienotība gan to neafišē… :)

    ////////////////////////

    lno: Arī to, ka Lūsis NA ģenerālsekretārs, kurš paziņojis,ka ideoloģiski vistuvākā ir ZZS?:):):)

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 10.25

    lno Arī to, ka paziņojis,ka ideoloģiski vistuvākā ir ZZS?

    _________________________________

    Es to ar smaidu neuztvertu – baidos, ka tas ir (bija) izmisums. Jo iepriekšējā Saeimā jau nebija cita varianta. Šodien tuvākā varētu būt RA.

    Vienotība ir darījusi visu, lai nebūtu ideoloģiski tuvākā NA. Vai tad pats neredzi, ka mēs lāpneši un nacpajoliņi un “homofobi” esam spitālīgie vienotībnieku acīs???

    “Noteikti jāveido koalīcija ar saskaņu”- šoreiz jau TREŠO reizi pēc trešajām vēlēšanām izskan no vienotības mutes!

    zatļeram tas bija nāvējoši – vienotībai, kā pīlei ūdens…

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 09.46

    Jā, jā…

    Saikne āboltiņa-junkurs-kampars-ķīna jau nu nav tik izmeklējoša žurnālista cienīga…

    Ķīna taču ir mums īpaši draudzīga komunistiski totalitāra valsts – pilnīgi droša, nav jau kaut kāda Saūda Arābija un advokāta honorārs vai, piemēram, vainadziņu taisīšana no čiekuriem…

    “Ja man vaicātu…” – skan īpaši nožēlojami – nez vai Jums vaicās priekšniecības kabinetā par vienotības mēsliem:)))

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 11.00

    lno, Abu Meri nav vienotība, āboltiņa nav vienotība, viņķele nav vienotība, bet, kas tad ir vienotība?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 14.11.2014. 13.48

    aivarsk

    Abu Meri nav vienotība, āboltiņa nav vienotība, viņķele nav vienotība, bet, kas tad ir vienotība?

    ________________

    Tas ir kā pastāsts par īstajiem(labiem) krieviem, kurus neviens tā arī nav redzējis.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 10.27

    Austras koks , tekstā joprojām ir par vairākas nedēļas ilgo saraksti ar VID. Izlasiet pirmo teikumu.

    _________________________

    Raksts jau tas pats, akcenti mazliet citi :))

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 13.37

    nomale. Labāk pastāsti, kā kristieši iznīcināja Romas impēriju:)

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Austras koks > lno 14.11.2014. 10.12

    Es jau sen vairs neņemu vērā, ja žurnālisti MNA saista ar NA. MNA citām varas partijām ir ziedojuši stipri vairāk kā NA, un citām partijām pietuvinātie cilvēki un arī pašas bankas ir izmantojuši tādas pat un līdzīgas shēmas.

    Tas, ka pāris MNA atbalsta NA, nenozīmē, ka NA ir kāda īpaša MNA partija. Šo faktu tikai izmantojuši Vienotību mīloši žurnālisti, kam nepatīk NA. Nebūtu šie žurnālisti angažēti, tad nekādu īpašu propagandistisku sasaiti MNA-NA nebūtu izveidojuši, jo MNA ir saistīti ar visām partijām, un ar shēmām un lobēšanām ir nodarbojušās visas partijas, nav nekāda īpašā NA statusa šajā jautājumā.

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 12.14

    aivarsk. …kas tad ir vienotība?

    ____________

    JL ragi un nagi:) Vai latvietim jābūt lētticīgam? BET par V, Tu par NA…ja ļausim mīļotajām partijām tā turpināt, tad no bedres neizrāpsimies nekad.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 13.15

    lno, Neizrāpsimies, tas tiesa. Tikai šādi manipulējot ar ziņu, izpēti, izmeklēšanu paši žurnālisti mūs stumj dziļāķ un paši stieg dziļāk… Nemaz nevajag meklēt politiķi.

    Manipulējošs žurnālists ir vēl sliktāk par manipulējošu politiķi, jo vairāk cilvēku tic. Bijusī diena sāka runāt ar mediju godīgumu un neietekmējamību tad, kad liepnieks ar kāju tur durvis taisīja. Vecie tikumi palikuši…

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.16

    aivarsk. Un kā ar pārējiem gadījumiem, vai tie ir izmeklēti? Saucēja balss tuksnesī….

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.18

    Austras koks Es jau sen vairs neņemu vērā, ja žurnālisti MNA saista ar NA.

    ______________

    Arī to, ka Lūsis NA ģenerālsekretārs, kurš paziņojis,ka ideoloģiski vistuvākā ir ZZS?:):):)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 16.11.2014. 10.08

    aivarsk

    Sprance, kā ar šo: “Solvitas Āboltiņas vīra Jāņa Āboltiņa SIA Kame…

    _________________

    Quod lice bovi….

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.28

    aivarsk. …varbūt viņa pati vai viņas tuvinieki ir ķīlnieki ir redakcijā???

    _________________

    Pieslēgti ar roku dzelžiem pie radiatora?:) Ja nopietni, tad nevienā valstī publicēt ietekmīgiem cilvēkiem nevēlamu rakstu, nav viegli.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Indra Sprance > lno 14.11.2014. 09.41

    ja man vaicātu – es nedotu, bet ceru, ka drošības dienesti ļoti rūpīgi izvērtēs, vai var piešķirt.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 14.11.2014. 09.55

    Sprance, kā ar šo: “Solvitas Āboltiņas vīra Jāņa Āboltiņa SIA Kame izmantojusi iecienītu shēmu, kā uzņēmumam nonākt “pareizajā” tiesā, kur “pareizais” tiesnesis pieņem “pareizu” lēmumu un nozīmē “pareizu” maksātnespējas administratoru, – tieši šādas shēmas izmantošanu Vienotības ietekmes sfērā esošie mediji ilgstoši ir pārmetuši uzņēmējiem un maksātnespējas administratoriem”

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.03

    Indra Sprance. Paldies. Lai Jums veicas, vētot partiju staļļus:)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > lno 14.11.2014. 10.25

    No ko jūs tai Āboltiņai esat uzmetušies? Viņa taču priekš NA VARAM ministra posteni izkaroja!

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    Austras koks > lno 14.11.2014. 10.25

    Aivarsk, tekstā joprojām ir par vairākas nedēļas ilgo saraksti ar VID. Izlasiet pirmo teikumu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > lno 14.11.2014. 14.51

    lno. …Labāk pastāsti, kā kristieši iznīcināja Romas impēriju:)…

    ——————-

    Tas pie raksta par Rinkēviču! Pie raksta par Lūsi apspriežam tikai Āboltiņu un viņas vīru! Nenovēršamies no tēmas biedri!

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.37

    aivarsk. Ja precīzi, tad ne Vienotība, bet Abu Meri, lai gan aizdomas, ka tā domā daudzi V spicē. Tie, kuri nobremzēja, Āboltiņas pārliecību vairs nav Vienotībā, palikusi tikai izkārtne, saturs cits.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > lno 14.11.2014. 10.06

    aivarsk. IR publicētajā rakstā par MNA šis gadījums ir minēts, nelauzies atvērtās durvīs:)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu