Eiropas zonde "Philae" nostabilizējusies uz komētas (papild.) • IR.lv

Eiropas zonde “Philae” nostabilizējusies uz komētas (papild.)

19
Attēli rāda Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) moduļa „Philae" nosēšanās vietu uz komētas. Foto: AFP/LETA

Eiropas Kosmosa aģentūras sūtītais robots nosēdies uz komētas, šis ir vēsturisks brīdis, jo tas īstenojies pirmoreiz kosmosa izpētes vēsturē

Eiropas zinātnieku konstruētā zonde “Philae”, kas trešdien veica kosmosa izpētes vēsturē pirmo nolaišanos uz komētas, ir nostabilizējusies, vēsta britu raidorganizācija BBC.

“Philae” iepriekš sūtītie dati liecināja, ka tai nācies veikt nosēšanos vismaz trīs reizes, jo tās harpūnas nav izšāvušās.

Eiropas Kosmosa aģentūras zinātnieki atklāja, ka zonde pēc pirmās piezemēšanās, iespējams, atlēkusi atpakaļ no komētas virsmas par vairākiem simtiem metru. Zinātniekiem tagad ir izdevies atjaunot radio sakarus ar zondi un saņemt tās sūtītos attēlus, kuros redzama zondes apakšējā daļa un komētas virsma, vēsta LETA.

Tomēr joprojām pastāv bažas par zondes stabilitāti ilgtermiņā, jo harpūnas, kurām vajadzēja iedurties komētas virsmā, nolaižoties tā arī neizšāvās.

Jau ziņots, ka pirmo reizi pasaules kosmosa izpētes vēsturē Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) modulis „Philae” veicis nosēšanos uz komētas 67P/Čurjumovs – Gerasimenko, vēsta DW.de.

Pēc ESA ziņām, kosmosa izpētes modulis trešdien, 12.novembrī, veiksmīgi nosēdies uz šīs komētas, kur robotam būs jāveic eksperimentu sērija, lai noteiktu komētas ķīmisko sastāvu.

Eiropas zinātnieku palaistā kosmosa zonde „Rosetta”, no kuras startēja „Philae”, uz komētu devās pirms desmit gadiem – 2004.gada 2.martā. Komēta no Zemes atrodas vairāk nekā 500 miljonu kilometru attālumā.

Robota „Philae” ceļš no zondes līdz komētai bija ap 22,5 kilometri. Robots sver aptuveni 100 kilogramu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (19)

dzeris49 13.11.2014. 10.27

Visā pasaulē “Rosseta” ir galvenais jaunums, ar ko var lepoties ES un arī pasaule,Latvijā galvenais, ko apspriež – kāda seksualā orientācija.

Tas arī par mums daudz ko izsaka.

+11
-3
Atbildēt

8

    aivarsk > dzeris49 13.11.2014. 16.13

    Džeri, tūkstoš plusu!!!
    Eiropa lepojas ar kosmisko staciju, bet mūsu ĀM ar iedzimtiem defektiem vai efektiem, kā nu tīk!
    Vienmēr esmu teicis, ka seksuālā orientācija ir guļamistabas vai citas vietas un divu pieaugušu cilvēku daļa, ne lepošanās objekts! Īpaši, ja mēs visi esam latentie geji vai latentie heteroseksuāļi…

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 13.11.2014. 20.00

    zanE …aivarsk….Tevi tā tēma tik ļoti uzbudina

    ________________________________________

    Mīļo zanīt, tēmu iesāka tavs biedrs džeris!

    Laikam jau arī viņu uzbudina, tāpēc esi tik laipna un sadali savu uzmanību līdzvērtīgāk. Saprotu, ka tev patīku, tomēr mums nekas nesanāks, paliksim labāk draugi :)))

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 13.11.2014. 10.49

    Bet zondes harpūnas ta nenostrādāja /Krievijas ziņas/:):):)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 13.11.2014. 23.00

    Zane, nu liecies taču mierā, zinātniece, kosmetoloģe, veneroloģe… :)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Haris > dzeris49 13.11.2014. 19.32

    Sasodīts, vai tad ne “Ira” un citi homoentuziasti nebija tie, kuri iesāka kladzināt un pēc tam neļāva noklust leģendai par Rinkēviča varoņdarbu?:) Protams, ka tā.

    Atceros, nākamajā dienā pēc Skapja Vīra uznāciena “Ira” publicēja šo ziņu, tad tā no 1. aktuālākās citu, jaunāku ziņu dēļ noslīdēja uz kādu 5. vietu, – un tad atkal nokļuva 1. vietā, jo bija radies iegansts ziņu “papildināt”.:)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Neticis > dzeris49 13.11.2014. 15.51

    Varam vismaz būt lepni, ka citur ir vēl bēdīgāk, kā pie mums. http://news.mail.ru/ galvenā ziņa “МИД РФ: российских военных на юго-востоке Украины нет, это «страшилки»”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 13.11.2014. 17.20

    …aivarsk….Tevi tā tēma tik ļoti uzbudina, ka centies pārspēt pats sevi – rakstot muļķības pie katra raksta?…nu, tā jau ir kaut kāda novirze, tāpat kā deģenerātam rostiņam….

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 13.11.2014. 21.01

    ….aivarsk….saprotu – Tev trūcīgas zināšanas par zinātni un kosmosu, tāpēc komentē par tēmu, kas Tev tuvāka un kurā vari savu vīrietību apliecināt…

    …bet…nenolaidies līdz deģenerāļa līmenim, kuram arī tikai viena tēma sirdij tuva…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

J.Biotops 13.11.2014. 17.29

Patiesā situācija ap to komētu vēlreiz pierāda, līdz kādai nelietībai pret svēto Krievzemi nolaidušies liberastu imperiālisti. Pirms daudziem gadiem siltajā padomju azotē uzaudzētais čūskulēns, ukrofašistu astronoms, no Krievijai piederošas fotogrāfijas to komētu izzaga, nu ar eirokrātu atbalstu cenšas zādzību nostiprināt. Starptautisks noziegums!

Par laimi, diženā lielvalsts nenolaižas līdz tādiem nepraktiskiem niekiem, kā zondu sūtīšana pa komētām par darbaļaudīm izkrāpto naudu. Tā vietā jātaisa „Bulavas” un nu jau pat „Siņeva” iemācīta lidot. Tā tik ir nopietna tehnika, nevis kāda štrunta „Rosetta”!

+6
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 13.11.2014. 11.37

No rīta autiņā braucot uz darbu un (kā ikdien klausoties BBC), dzirdēju, ka esot gājis varen grūti ar nolaišanos – (at least two bounce-offs).

Vakarā palasīšos kārtīgāk…

http://www.esa.int/ESA

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu