Lielbritānija draud atņemt licenci "Russia Today" • IR.lv

Lielbritānija draud atņemt licenci “Russia Today”

20
TV kanāla "Russia Today" galvenā redaktore Margarita Simonjana (no kreisās) un ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļevs. Foto: ITAR-TASS/LETA

CNN pārtrauks raidīt Krievijas kabeļtīklos

Lielbritānijas valdības Komunikāciju birojs (Ofcom) – mediju uzraudzības regulators – draud atņemt licenci angļu valodā raidošajam Kremļa telekanālam “Russia Today”, jo tas, neobjektīvi atspoguļojot situāciju Ukrainā, ir pārkāpis raidīšanas noteikumus, pirmdien vēsta britu laikraksts “The Guardian”.

Pēc tam kad kanāls pirmdien publicētā paziņojumā tika atzīts par vainīgu Britu raidītāju kodeksa pārkāpumos, “Russia Today” pārstāvji izsaukti uz Komunikāciju biroju, ziņo LETA.

Regulators konkrēti norādījis uz četriem ar Ukrainu saistītiem materiāliem, kas pārraidīti martā. Komunikāciju birojs atzinis, ka Kremļa telekanāls, kurš pagājušajā mēnesī sācis raidīt britu versiju, “vēlas izklāstīt ziņas no Krievijas skatupunkta”.

Regulators izskata septiņas sūdzības par “Russia Today” ziņām un dokumentālajām filmām. Kanāls “brīdināts, ka jebkādi turpmākie pienācīgās objektivitātes noteikumu pārkāpumi var novest pie tālākiem regulatora soļiem, arī likumīgo sankciju izskatīšanas”. Šādas sankcijas var tikt īstenotas kā sodanaudas veidā, tā arī atsaucot raidīšanas licenci.

“Komunikāciju birojam attiecībā uz auditorijas aizsargāšanu ir stingti noteikumi. Ja raidītāji šos noteikumus pārkāpj, mēs īstenojam steidzamas un apņēmīgas darbības,” brīdināja regulators.

Tikmēr ASV telekanāls CNN līdz gada beigām pārtrauks raidīšanu Krievijas kabeļtelevīzijas tīklos, atsaucoties uz uzņēmuma ” Turner Broadcasting System Europe Limited” vēstuli kabeļtīklu operatoriem, pirmdien vēsta laikraksts “Vedomosti”.

To, ka vēstule saņemta, laikrakstam apstiprināja arī uzņēmumi “Akado” un “VimpelCom”. Tiesa, vēstulē nav paskaidrots, kāpēc kanāls aptur raidīšanu Krievijas tīklos, ziņo TV Krievijas kanāls “Doždj”.

CNN Krievijas nodaļā šo informāciju atteicās komentēt.

CNN Krievijas pārstāvniecība tika izveidota 1983.gadā. 90.gadu sākumā kanāls sāka raidīt 24.kanāla ēterā, kas piederēja satelītoperatoram “Kosmos TV”. Tagad šajās frekvencēs raida kanāls “Perec”, bet CNN – kabeļtīklos.

Vienlaikus Krievija pirmdien prezentējusi jaunu radio un interneta mediju dienestu “Sputnik”, kas pilnībā orientēts uz ārvalstu auditoriju un veidots uz pērn decembrī likvidētās ziņu aģentūras “RIA Novosti” un radiostacijas “Golos Rossiji” bāzes.

Kā diplomātu un valdības amatpersonu auditorijai šai prezentācijā paziņojis Kremļa oficiālās ziņu aģentūras “Rosija Segodņa” vadītājs, par prezidenta Vladimira Putina režīma “galveno propagandistu” tapušais Dmitrijs Kiseļovs, “Sputnik” galvenais uzdevums būs rādīt “daudzkrāsainu pasauli” un sniegt globālajiem notikumiem “alternatīvu interpretāciju”. Oficiālais jaunā mediju dienesta sauklis būs “Par ko citi klusē”.

“Mēs esam pret agresīvu propagandu, kas šobrīd tiek iebarota pasaulei. Mēs uzskatām, ka pasaule ir nogurusi no vienpusējas informācijas,” paziņojis Kiseļovs, ko Eiropas Savienība (ES) martā iekļāva savā sankciju sarakstā par naida un kara kurināšanu pret Ukrainu.

Viņš norādījis, ka “Sputnik” veidots pēc kādreizējā Padomju Savienībā pastāvējušās ārvalstīm paredzētās apraides parauga, bet atšķirsies ar to, ka tam būšot savi korespondentu punkti 130 pilsētās 34 pasaules valstīs, tostarp visā postpadomju telpā, Vašingtonā, Pekinā un vairāku Eiropas valstu galvaspilsētās. Katrā no tiem tiks veidota 30 līdz 70 cilvēku komanda, darbosies vietējā valodā raidoša radiostacija, interneta vietne un preses centrs. Proti, lielāko daļu materiālu katrai valstij gatavošot vietējie žurnālisti, ņemot vērā vietējās auditorijas intereses.

Šobrīd vietnē “Sputniknews.com” gan piedāvātas tikai trīs ziņu versijas, visas trīs angļu valodā – viena starptautiskā, viena adresēta Lielbritānijai un vēl viena – Amerikas Savienotajām Valstīm.

Kā vēsta raidsabiedrības BBC krievu redakcija, žurnālistiem nav bijis iespējas pēc prezentācijas uzdot Kiseļovam jautājumus, jo pēdējā brīdī “Rosija Segodnja” ģenerāldirektors nezināmu iemeslu dēļ atsaucis iepriekš solīto preses konferenci.

 

Komentāri (20)

Fikseris 10.11.2014. 21.44

Beidzot. Cerams ka neatkapsies un taa ari izdaris.

+15
0
Atbildēt

2

    Andris Doveiks > Fikseris 11.11.2014. 10.39

    Jā, demokrātijas un vārda brīvības jēdzienam rietumos jau sen ir noteikts saturs, RT pievēršana varēs to skaidri nodemonstrēt. Briti gan mīkstie – latvieši jau sen būtu aizvēruši, vai ne :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 11.11.2014. 17.34

    Varda briviba nenozime, ka var laut tadiem kretiniem ka tu sludinat kara propagandu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 11.11.2014. 08.36

Krievijas propagandas kanāliem būtu vispār jāaizliedz raidīt ES un ASV, sliktākajā gadījumā, jāļauj to darīt tik daudz, cik Krievijā brīvi var rakstīt un raidīt ārzemju MM, tas būtu adekvāti.

Nevajag par zemu novērtēt Krievijas propagandas lomu arī uz brīvu un demokrātisku sabiedrību, īpaši, uz tās marginālo un infantīlo daļu, tā ir kā lēnas iedarbības inde, kas saindē pamazām, un saindētās smadzenes ārstēt pagrūti, ja ne neiespējami.

+7
0
Atbildēt

1

    Andris Doveiks > dzeris49 11.11.2014. 13.18

    Dzeri, vai derēs viens pret vinu – cik rietumu kanāli austrumos, tik pat austrumu kanāli rietumos, ja? Ja Londonā slēdz vienīgo RT, tad arī Maskavā paliek apaļa e kanālu, kas nepieder Krievijas īpašniekiem. Pareizi? Un Latvijā arī – ja Latvijas kapitālistiem nepieder kanāli Zviedrijā…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

sniega_roze 10.11.2014. 22.04

Šodien lasīju, ka Krievijā no 1. janvāra pārtraukšot retranslēt CNN…

Laikam TV ir liels spēks un mums uz savu tē-vē derētu apskatīties vai viss ir uz ūsiņu.

+6
-1
Atbildēt

1

    Andris Doveiks > sniega_roze 11.11.2014. 10.37

    Tikai viņi neatzīstas, kāpēc pārtrauks. Ja viņus taisītu ciet, gan jau bļautu. Tad laikam reitings maziņš, bet mīnusiņi lieli.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu