Tēva gars • IR.lv

Tēva gars

7
Arvīds Jansons pie diriģenta pults mēģinājumā. Attēla tapšanas laiks un vieta nav zināmi.

Pasaulslavenā diriģenta Marisa Jansona tēvs Arvīds Jansons savulaik PSRS bija pazīstams diriģents. Oktobra beigās tika atzīmēta viņa 100.dzimšanas diena, bet šonedēļ kopā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri Mariss viņa piemiņai diriģēs koncertu Rīgā

Pagājušā gadsimta 60.-80.gados Padomju Savienībā un daudzviet aiz tās robežām Arvīdu Jansonu (1914-1984) pazina kā izcilu Ļeņingradas filharmonijas simfoniskā orķestra diriģentu, kuram aug talantīgs dēls. Ļeņingradas orķestris bija viens no labākajiem PSRS simfoniskajiem kolektīviem, un Mariss Jansons (1943) bija viens no spožākajiem Ļeņingradas konservatorijas absolventiem. Arvīdam Jansonam bija viss vislabākais. 

Mūslaikos Marisu Jansonu zina kā vienu no pasaules apbrīnotākajiem diriģentiem, turpretim Arvīda Jansona vārds grimis aizmirstībā. Laime, ka ir jubilejas, un, atzīmējot Arvīda Jansona 100. dzimšanas dienu, rūpīgāk ieskatāmies vēsturē, savukārt Mariss Jansons ar savu Bavārijas Radio simfonisko orķestri 7.novembrī Rīgā sniegs koncertu, kurā skanēs divas viņa tēvam nozīmīgas simfonijas – Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija No Jaunās pasaules un Dmitrija Šostakoviča Piektā simfonija.

Jansons un Mravinskis

Ar Dvoržāka simfoniju Arvīds Jansons 1954.gadā devās savā pirmajā ārzemju braucienā – uz izslavēto festivālu Prāgas pavasaris. Debitēt Prāgā ar Dvoržāka mūziku! Bet Jansons to izdarīja spoži. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu