Kriminālie Eiropas lauķi • IR.lv

Kriminālie Eiropas lauķi

4
Šāds skats paveras no augstākās topošās Rīgas dzīvojamās mājas — Z–Towers Ziemeļu torņa 30.stāva apartamentiem. Tālumā aiz Pārdaugavas zaļā deķa redz ne tikai jūru, bet pat Jūrmalas sanatoriju augstceltnes. Par spīti blokmājām un lielveikaliem, lielceļiem un debesskrāpjiem, Pārdaugava vienmēr bijusi «mazā zaļā Rīga». Lielās Rīgas pārupes dārzs. Mājas te ir zemākas un šķietami necilākas, ielas — šaurākas un šķībākas, toties pagalmi zaļāki un koki kuplāki. Tieši no Pārdaugavā neiederīgajiem debesskrāpjiem šo idilli redz vislabāk. Par spīti.
Kristīne Simsone

Lietuviešu kinohits Redirected – sulīga atbilde stereotipiem par Austrumeiropu

Laipni lūgti Lietuvā, mežonīgajā Austrumeiropas zemē, kur mīt taksisti, kas sadarbojoties ar pērkamiem policistiem, aplaupa pasažierus. Blondas daiļavas kā sirēnas ievilina miesaskāros tūristu vientiešus treniņbikšainu laupītāju lamatās, garīdznieki ir izvirtuļi, bet sādžinieki – kontrabandisti! 

Diez vai «vecajā» Eiropā ir atrodami asprāši, kas mūsu platuma grādu valstis redz caur tik biezām stereotipu brillēm, taču lietuviešu režisors Emilis Velīvis (Emilis Velyvis), ņemot par pamatu šos pārspīlētos aizspriedumus, ir uztapinājis melno kriminālkomēdiju Redirected: nacionālā ķeza, kas kopš pirmizrādes gada sākumā kaimiņvalstī ir kļuvusi par bezprecedenta hitu. Filmas veidotāji lēš, ka Lietuvā filmu esot noskatījies katrs desmitais iedzīvotājs. Redirected: nacionālā ķeza popularitātes ziņā pārtrumpoja pat Holivudas kases grāvējus Avatars un Titāniks, kā arī par «Lietuvas kinovēsturē ienesīgāko filmu» pasludināto klišeju parādi – eposu Tads Blinda. Filmu, protams, pavadīja arī skaļa reklāmas kampaņa, piemēram, 2013.gada Kannu kinofestivālā lietuvieši pa Croisette piekrastes promenādi staidzināja parīti sivēnu – netiešus filmas (un Lietuvas?) simbolus.

Lācīša Pūka vārdabrālis

Viena no šā Lietuvas un Lielbritānijas kopražojuma panākumu atslēgām nepārprotami ir zvaigžņotais antivaronis aktiera Vinnija Džounsa izpildījumā. Džounss kopš ekrāna debijas Gaja Ričija 1998.gada leģendārajā Nav dūmu bez stobriem joprojām uzticīgi turpina atveidot vardarbīgus ātras dabas izsitējus. Britu aktieris saniknota, zaļknābju apzagta mafijas bosa lomiņu pārliecinoši nospēlē arī Velīvja filmā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu