Kolumbijas apgabalā un Oregonas štatā referendumā atbalsta marihuānas legalizāciju • IR.lv

Kolumbijas apgabalā un Oregonas štatā referendumā atbalsta marihuānas legalizāciju

22
Vašingtonas apgabalā vīrieši aicina balsot par marihuānas legalizāciju. Foto: AFP/LETA

Federālie likumi “zālīti” joprojām pielīdzina tādām smagajām narkotikām kā LSD un heroīns un aizliedz to patērēt, pārdot un turēt īpašumā

Vašingtonas Kolumbijas apgabals un Oregonas štats otrdien referendumā atbalstījuši marihuānas legalizāciju, bet Florida, domājams, noraidījusi marihuānas atļaušanu medicīniskiem mērķiem, ziņo LETA/AFP.

Otrdien ASV notika Kongresa vēlēšanas, kurās republikāņi pārņēmuši kontroli pār Senātu, liecina sākotnējie rezultāti. Vienlaikus vairākos štatos notika referendumi par ierosinājumiem, kas saistīti ar marihuānas lietošanu. Šādi referendumi notika Aļaskā un Oregonā, kā arī divās Menas štata pilsētās. Tikmēr citos štatu un vietējos referendumos tika izšķirti jautājumi par abortiem, viendzimuma laulībām, ģenētiski modificētiem organismiem un citām sabiedrībā aktuālām lietām.

Referendumā Vašingtonā 64% vēlētāju nobalsojuši par likumprojektu, kas paredz legalizēt neliela marihuānas daudzuma glabāšanu personīgai lietošanai, kā arī “zālītes” audzēšanu mājas apstākļos. Pret šo priekšlikumu balsoja 23% vēlētāju.

Tikmēr Floridā saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem aptuveni 57% nobalsojuši par ierosinājumu atļaut marihuānas lietošanu medicīniskiem mērķiem, bet ierosinājuma pieņemšanai nepieciešams vismaz 60% balsu.

Aļaskas štatā referenduma rezultāti par marihuānas legalizāciju vēl nav zināmi.

Federālie likumi “zālīti” joprojām pielīdzina tādām smagajām narkotikām kā LSD un heroīns un aizliedz to patērēt, pārdot un turēt īpašumā, tomēr aptuveni 20 ASV štatos marihuānas lietošana ir daļēji vai pilnībā atļauta.

Pirmā ASV pavalsts, kas legalizēja marihuānu, bija Kolorādo, kam sekoja Vašingtonas štats. Arī abās šajās pavalstīs “zālīte” tika legalizēta referendumam nodotas vēlētāju iniciatīvas ceļā.

Tikmēr Arizonā vēlētāji referendumā izteica savu viedokli par viendzimuma laulībām, kas, līdzīgi kā marihuānas lietošana, atrodas legalizācijas procesā daudzos štatos.

Vēl viens aktuāls jautājums, par kuru notika balsošana, ir minimālā alga. Par to notika referendumi piecos ASV štatos – Arkanzasā, Aļaskā, Ilinoisā, Nebraskā un Dienviddakotā.

Bet Kolorado, Ziemeļdakotā un Tenesī štatā referendumos tika izlemts jautājums par abortu.

Alabamā, Misūri un Vašingtonas štatā līdz ar Kongresa vēlēšanām notika referendumi par pasākumiem, kas regulē šaujamieroču izmantošanu.

Tikmēr astoņās Savienoto Valstu pilsētās notika referendumi par ierosinājumiem, kas paredz aizliegt hidraulisko laušanu naftas un gāzes ieguvei, bet citās pilsētās notika referendumi par priekšlikumiem aizliegt ģenētiski modificētus organismus.

Kalifornijā vēlētāji balsoja par ierosinājumu piemērot nodokli saldinātiem alkoholiskajiem dzērieniem, bet Aļaskā – par ierosinājumu aizliegt kalnrūpniecības aktivitātes, ja tās apdraud savvaļas lašu populāciju.

Menas štatā tikmēr notika referendums par ierosinājumu aizliegt lāču pievilināšanu, sevišķi, izmantojot par ēsmu aukstas picas un virtuļus.

Šo referendumu rezultāti vēl nav zināmi.

 

Komentāri (22)

dzeris49 05.11.2014. 09.22

Latvijai arī jādomā par marihuanas legalizāciju, tīrā marihuana ir daudz nekaitīgāka par alkoholu, un tīru marihaunu var nodrošināt tikai valsts kontrole.

Jālegalizē arī viendzimuma laulības, kas nevienam nekādu ļaunumu nenodara, toties ļauj normāli dzīvot seks minoritātēm un neierobežot 5-10% populācijas tiesības.

Jālegalizē arī prostitūcija, kuras aizliegums ir, apmēram, tikpat “adekvāts”, kā dzimumtieksmes aizliegšana, un atgādina to slaveno “v SSSr seksa ņet”, un kura arī legalizēta un tiek kontrolēta no valsts daudz kur ES.

Marihuans un prostitūcijas aizliegumi virza visu to krimināslo aprindu kontroles sfērā, un tas jau ir drauds abu šo pakalpojumu lietotājiem, milzīgas naudas nonāk nevis valsts, bet, krim. aprindu kontrolē, un, faktiski, tiek stiprināta organizēta noziedzība.

Ceturtāis, un pats svarīgākais, kas būtu jālegalizē – brīvprātīga eitanāzija, kas arī ir legalizēta daudzās valstīs ES, un kas, īstenībā, ir humāni, un nodrošina cilvēka pamattiesības – izvēli starp mokpilnu dzīvi pie smagas slimības, vai neāpīgu nāvi ar kvalificētu mediķu palīdzību, par savu dzīvi cilvēks atbildīgs pats, nevis baznīcas dogmas, utt.

+7
-5
Atbildēt

9

    Krix > dzeris49 05.11.2014. 10.35

    (neo)Liberastu sapnis – degradēta sabiedrība un mazākuma vara un kontrole pār vairākumu…naudu jau veiksmīgi ir izdevies sakoncentrēt 1% rokās, tagad tikai vajag tradicionālās ģimenes noliegt, bērnus par valsts īpašumu padarīt, kapitāli nonarkot sabiedrību un rezultātā “atkritumus” noeitanāzēt ! kaut kas ļoti riebīgs un PēeSeReSiju atgādinošs, bet savā riebeklībā vēl pārspējošs(jo PēeSeResijā vismaz nevaldija perversijas) ir šis jaunais kolektīvisma sapnis….Štati diemžēl ļoti degradējas savā attīstībā, es ceru, ka ES izdarīs secinājumus !

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 05.11.2014. 11.56

    Marihuānas gadījumā būtu tā jādekriminalizē, nevis jālegalizē. Grūti iedomāties arī Valsts Marihuānas Monopolu, kur zemneiki pēc valsts pasūtījuma audzē zāli ;)
    Ja, savukārt, zāle būs visos narvesenos nopērkama, tad liela daļa sabiedrības ar smaidu un ķiķināšanu uztvers arī pediņu “laulības”, pret ko man pat nav nekādu iebildumu, ja vien to nesauc par laulību un ģimeni, kas tā arī nav pēc fakta!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 05.11.2014. 10.35

    fretka – zskatās, NA ir problēma tev, nevis man, ja jau tu, nevis es, to piemini.

    Man ir problēma nevis NA kā tāda, bet, asevišķu NA biedru un atbalstītāju stulbums un liekulība.

    Krix – tā ir elementāra loģiska kļūda, kaut ko atļaut automatiski nenozīmē kaut ko citu noliegt.

    Un kura sabiedrība vairāk degradēta – Rietumu sabiedrība, kur viss tas, pārsvarā, atļauts, vai Krievijas sabiedrība, kur viss tas aizliegts, kā pašam šķiet?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 05.11.2014. 12.39

    Legālais “Optima līnija” “alus” ir daudz kaitīgāks par marihuānu

    ———-

    Cienu cilvēkus, kuri paši visu izmēģinājuši :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 05.11.2014. 10.18

    Curika sapnis suņubūdā: tīru kokaīnu transpersonai var nodrošināt tikai valsts kontrole :)

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 05.11.2014. 10.32

    Džeri, Tu šoreiz aizmirsi nogānīt NA :)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    e > dzeris49 05.11.2014. 12.08

    Legālais “Optima līnija” “alus” ir daudz kaitīgāks par marihuānu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    e > dzeris49 05.11.2014. 11.35

    Kurš noliedz tradicionālās ģimenes?

    Jau kuro reizi saku – piespiežot homoseksuālistus veidot “tradicionālas” ģimenes – nekas labs nesanāks – tikai nelaimīga ģimene kas agri vai vēlu izšķirsies.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 05.11.2014. 10.23

    Pirms ko komentēt, derēja būt tēmā, ar ko marihuana atšķiras no kokaīna, opiātiem, un pat tiem “spaisiem”, ko Latvijā, ilgu laiku legāli pārdeva..

    Kaut, saprotu jau, ka gaidīt kompetenci no fanātiska “tradicionālo vērtību” atbalstītāja, kuram kompetenci un veselo saprātu nomaina arhaiski instinkti un “pārliecība”, ar mentalitāti, kas vairāk līdzīga sovoku vai “eirāzistu”, nevis Rietumu mentalitātei, kas izpaužas tā, ka vajag aizliegt visu, ko tikai var, ir bezjēdzīgi.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 05.11.2014. 15.47

Kolumbijas apgabalā un Oregonas štatā referendumā atbalsta

=============

Izaverās, ka ļiepnieksam beidzot pavēries “iespēju logs” ērtai izbēgšanai.

+1
0
Atbildēt

0

gustaps 05.11.2014. 11.20

Nojauta saka, ka iznīkstošais etnoss bez nikotīna un 7% apinīša dabūs vēl vienu veiksmīgu deldētāju.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu