Prokuratūra nolemj sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču • IR.lv

Prokuratūra nolemj sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču

12
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Lieta sākta saistībā ar liecinieka piespiešanu dot nepatiesu liecību

Ģenerālprokuratūra pieņēmusi lēmumu sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Muitas kriminālpārvaldes priekšnieku Vladimiru Vaškeviču saistībā liecinieka piespiešanu dot nepatiesu liecību, aģentūrai LETA apstiprināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Lēmums par kriminālvajāšanu ir pieņemts, taču detaļas prokuratūra pagaidām atturas izpaust.

Eiduka arī apstiprināja, ka prokuratūra ir saņēmusi informāciju no Austrijas par atteikšanos Latvijai izdot Vaškeviču. Austrijas tiesas lēmumu ir pārsūdzējusi šīs valsts prokuratūra, kura sadarbojas ar Latvijas prokuratūru. Ņemot vērā, ka ir jāgaida pārsūdzības izskatīšana, plašākus komentārus Latvijas prokuratūra nesniegs.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību.

KNAB paziņojumā presei, neminot amatpersonas vārdu, norāda, ka amatpersona organizējusi, uzkūdījusi un atbalstījusi nozieguma izdarīšanu ar vairāku privātpersonu iesaistīšanu nolūkā panākt, lai vardarbības draudu iespaidā un par 3 000 000 eiro liecinieks atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu iepriekš sagatavotas nepatiesas liecības.

Izmeklēšanā konstatēts, ka amatpersona uzdevusi kādai privātpersonai, izmantojot citu privātpersonu, nelikumīgi iespaidot liecinieku, lai viņš tiesā apsūdzētās amatpersonas interesēs sniegtu nepatiesas liecības. Par šādu rīcību bija paredzēts samaksāt lieciniekam prettiesisku atlīdzību. Tāpat bija plānots lieciniekam piedāvāt atteikties no ieņemamā amata, pretējā gadījumā piedraudot sākumā uzspridzināt privātpersonu kā brīdinājumu lieciniekam.

Valsts amatpersona saistībā ar šo darbību veikšanu sev pazīstamajai privātpersonai veica prettiesisku samaksu ne mazāk kā 19 632 eiro apmērā.

KNAB informē, ka kriminālprocess pret privātpersonu tika izdalīts atsevišķā lietvedībā un viņam sods ir piemērots jau 2013.gada vasarā. Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pērn kādu pusmūža vīrieti atzina par vainīgu mēģinājumā panākt Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes vadītāja Tāļa Kravaļa liecību mainīšanu kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vaškeviča krimināllietā.

Apstiprinot prokurora un apsūdzētā panākto vienošanos, tiesa sodījusi apsūdzēto ar nosacītu brīvības atņemšanu. 2011.gada pavasarī, tiekoties ar savu kādreizējo darbabiedru Vaškeviču, apsūdzētais piekrita viņa izteiktajam piedāvājumam piespiest Kravali dot tiesā nepatiesas liecības, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā sprieduma norakstā.

Nolūkā panākt, lai Kravalis turpmāk atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un sniegtu apzināti nepatiesas liecības Vaškeviča interesēs, Vaškeviča paziņa vairākkārtīgi tikās ar citu pazīstamu bijušo kolēģi, kuram bija draudzīgas attiecības ar Kravali.

Apsūdzētais šai personai piedāvāja būt par starpnieku Kravaļa iespaidošanā, lai viņš atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu tiesā Vaškeviča uzticamības personu sagatavotās nepatiesās liecības, par ko Kravalim solīja samaksāt prettiesisku atlīdzību – vismaz trīs miljonu eiro apmērā, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā sprieduma norakstā.

Tāpat apsūdzētais vairākkārt tikās ar Vaškeviču kādā dzīvoklī un saņēma no Vaškeviča padomus un norādījumus, kādā veidā iespaidot Kravaļa draugu un ar viņa starpniecību – Kravali, teikts spriedumā.

Rīgas apgabaltiesā šobrīd atrodas krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Vaškevičs. Bijušais likumsargs ārstējas Austrijā, jo savulaik pats cieta noziedznieku sarīkotā sprādzienā.

Šajā krimināllietā Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, tomēr vēlāk viņu atbrīvoja pret drošības naudu. 2012.gada vasarā KNAB sāka jaunu kriminālprocesu par Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

 

Komentāri (12)

dzeris49 04.11.2014. 13.30

Par maka nozagšanu vēl iesēdinās, par to, ka esi mafijas krusstēvs, gan nekad.

Ar demokrātiju tam gan nav nekāda sakara,demokrātija paredz arī atbildību un tiesiskumu, tam, drīzāk, sakars ar demokrātijas trūkumu, totālo korupciju, un absolūto tiesisko nihilismu, Skandināvijā, Vācijā, utt., demokrātijas vairāk, kā Latvijā, bet, tur nekas tāds nenotiek.

+1
0
Atbildēt

4

    aivarsk > dzeris49 04.11.2014. 15.52

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 14.21

    Taisni Repše tika vaļā no tandēma Sončiks – Vaškevics, ka futbolam maksātu kādus tur 500000 gan pirmā dzirdēšana.

    Un, dabiski, ka piesedza visas tās kontrabandas shēmas tolaiku TP un PLL politiķi, šie bija tikai izpildītāji.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 04.11.2014. 16.03

    to aivars.

    reāli Vašķi no amata atstādināja Repše, atlaist uzreiz nevarēja, jo Vašķis skaitījās ierēdnis, un formāli pārcēla viņu amatā bez kaut kādas ietekmes. Vilks vēlāk, kad tika ierosināta krimināllieta, viņu atlaida no šši zicdarba, uz kurieni šamais faktiski nāca tikai saņemt algu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 04.11.2014. 13.42

    šis mēsls ir šesķorka, žēl tikai, ka spēj izdancināt gan voldiņu, gan repši, gan vēl šodien 500 000 mēnesī VID maksās šim ļoļikam.

    krusttēvs citur sēž un neviens viņu nekad pat pirkstu nepakratīs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 04.11.2014. 13.20

Beidziet te zūdīties!

futbols ir tikpat nevainīgs, kā zaķis, kamēr nav pierādīts :)))

+2
-1
Atbildēt

1

    andrejs > aivarsk 04.11.2014. 16.06

    Jā, jāpārtrauc vienreiz nomelnot Latviju!!! :)))

    ———————————-

    Beidziet te zūdīties!

    futbols ir tikpat nevainīgs, kā zaķis, kamēr nav pierādīts :)))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Absints 04.11.2014. 13.03

Tā ir tā “noziegumu brīvība”. Latvijā var brīvi izdarīt noziegumus un nekas. Gan nozagt maku, gan banku iztukšot, gan būt par mafijas krusttēvu un brīvi emigrēt uz Austriju. Nevienam nekas! Demokrātija darbībā…

Nolemj sākt kriminālvajāšanu…. Tikpat labi tā varēja būt ziņa, ka kriminālpolicijas šefs ir nolēmis palēkāt… Suņi rej, bet…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu