NATO konstatē plaša mēroga Krievijas lidmašīnu aktivitāti Eiropas gaisa telpā • IR.lv

NATO konstatē plaša mēroga Krievijas lidmašīnu aktivitāti Eiropas gaisa telpā

23
NATO iznīcinātāji Lietuvas Zokņu bāzē. Foto: AFP/LETA

Divu dienu laikā bijušas ap 20 Krievijas militāro lidmašīnu aktivitātes virs Baltijas jūras, Ziemeļjūras un Atlantijas okeāna un Melnās jūras

NATO pēdējo divu dienu laikā konstatējusi četras Krievijas armijas lidmašīnu grupas, kas veikušas nozīmīgus militāros manevrus Eiropas gaisa telpā, trešdien paziņojusi organizācija.

Lidmašīnas, tai skaitā iznīcinātāji, stratēģiskie bumbvedēji un degvielas uzpildes lidmašīnas, konstatētas virs Baltijas jūras, Ziemeļjūras un Atlantijas okeāna un Melnās jūras, vēsta LETA/BBC.

“Šie Krievijas lidojumi reprezentē neierastu gaisa aktivitātes līmeni Eiropas gaisa telpā,” teikts NATO paziņojumā. Alianse pavēstīja, ka šogad pārtvertas vairāk nekā 100 Krievijas lidmašīnas, kas ir aptuveni trīs reizes vairāk nekā 2013.gadā.

Tā 29.oktobrī aptuveni pulksten 3 naktī NATO radari konstatēja astoņas Krievijas lidmašīnas virs Ziemeļjūras. Pēc trauksmes izsludināšanas Novērģijas gaisa spēku iznīcinātāji pacēlās gaisā. Tika konstatēts, ka iebrucēji ir četri stratēģiskie bombardētāji TU-95 un četras uzpildes lidmašīnas IL-78.

Pēc NATO ziņām, šī lidmašīnu grupa bija izlidojusi no Krievijas teritorijas, ziņo BBC.

Sešas lidmašīnas norvēģi pagriezuši atpakaļ uz Krievijas pusi, bet divi bombardētāji turpinājuši lidot tālāk paralēli Norvēģijas krasta zonai. To pārtveršanai gaisā tika pacelti arī Lielbritānijas iznīcinātāji, bet vēlāk, ka TU-95 jau atradās virs Atlantijas okeāna, arī Portugāles lidmašīnas.

Krievijas lidmašīnas nav informējušas par lidojuma plānu un nav uzturējušas radiosakarus ar civilajiem gaisa spēku kontroles dienestiem, tā radot iespējamu bīstamību arī civilajai aviācijai, paziņoja NATO.

Tiek ziņots, ka tajā pašā dienā NATO radari četras Krievijas lidmašīnas – gan TU-95, gan SU-27 – konstatējuši arī virs Melnās jūras.

Aptuveni tajā pašā laikā virs Baltijas jūras konstatētas divas Krievijas lidmašīnas MiG-31, divi bombardētāji SU-34, divi frontes bombardētāji SU-24 un viens iznīcinātāks SU-27.

Tā pati lidmašīnu grupa, kurā bija septiņas Krievijas lidmašīnas, virs Baltijas jūras lidoja arī 28.oktobrī, apgalvo NATO. To pārtveršanai gaisā tika pacelta Vācijas, Dānijas, kā arī NATO sastāvā neesošo valstu Somijas un Zviedrijas aviācija.

Šajā gadījumā tiek ziņots, ka Krievijas iznīcinātāji paziņojuši par lidojuma plānu un izmantojuši gaisa spēku identifikācijas signālus, tomēr nav uzturējuši radiosakarus ar civilo gaisa kontroles dienestu.

Krievija pagaidām nav komentējusi šīs darbības.

 

Komentāri (23)

Gantrijs Tors 30.10.2014. 10.44

Divgalvainās miera dūjas, laikam, nekad neliksies mierā.

+4
0
Atbildēt

0

canoss 31.10.2014. 01.09

Neesmu nekāds starptautisko normu eksperts, bat vai tad ES valstis nevar sanākt kopā un piesaistot pārējās NATO valstis pieņemt jaunus starptautiskos noteikumus, kā var militārās tehnikas pārvietoties ārpus savas valsts teritoriju? Ja civilajā aviācijā visu laiku ir jāsazinās ar blakus esošo valstu dispečeriem, tad kāpēc militāristo to ignorēt var? It īpaši pārvietojoties ES neitrālajā teritorijā. Vajadzētu izstrādāt normu kur nosaka speciālu gaisa koridoru pa kuru var pārvietoties militārā tehnika un tāpat jūras tehnika. Ja iziet no zonas vaig pārtvert vai notriekt ja nepakļaujas rīkojumiem uz jūru rīkoties tā pat. Krievija pārāk no sevis atļaujas, bet NATO raustās kā tādi sīkie no huligāniem. Nezinu kā to visu vaig darīt, bet neko nedarīt ar nevar. Citādi rīt krievi jau kakās uz galvas visiem.

0
0
Atbildēt

0

Viks 30.10.2014. 11.10

Kautkas jau bus gaidams degviela maksa naudu lai ta vienkarsi palidinatos. Bet nu ka man acis krit sis te drukas kludinas…

0
0
Atbildēt

3

    Gantrijs Tors > Viks 30.10.2014. 11.24

    Es domāju, ja virs tavām mājām lidotu eiropeiskā liberālisma spridzinātāji, pēdējais par ko tu uztrauktos būtu iztrūkušas garumzīmes vai komati interneta rakstiņā.

    Pagaidām viņi tikai lido gar tavu māju robežām un tev par to nevajadzētu uztraukties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Viks 30.10.2014. 12.33

    Pagaidām varētu domāt, ka Krievija cenšas atjaunot Aukstā kara konfrontāciju – tolaik šāda pretinieku pārbaudīšana un iebiedēšana notikās nemitīgi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    canoss > Viks 31.10.2014. 01.17

    Pagaidām. Un tā Tevi pieradinātu nesatraukties līdz Tu nesatrauktos un tad Tevi vienkārši pārsteigtu pliku gultā, izvarotu aplaupītu un varbūt pat apēstu. Ja Tev tīk tāds senārijs tad guli mierīgi. Bet man rūp sava un citu drošība, tāpēc esmu naidīgi noskaņots pret PSRS Krieviju!!! Un tā nav nekāda Krievijas federācija, jo Krievija ir maziņš apgabals, bet viss pārējais ir okupētu tautu teritorijas, ko okupēja jau Cars, bet Ilja to iegrāmatoja PSRS veidolā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu