Specoperācija: šefs • IR.lv

Specoperācija: šefs

6
Drošības policijas priekšnieka amatā apstiprinātais Normunds Mežviets atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc Ministru kabineta sēdes 28.oktobrī.
Zane Mače

Dažu dienu laikā Drošības policija tikusi pie jauna vadītāja Normunda Mežvieta, kura profesionalitāti slavē politiķi, bet tiesībsargājošo iestāžu kolēģi saka – tumša bilde!

Neliela auguma vīrietis smilškrāsas mētelī otrdienas rītā kopā ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (Vienotība) ierodas Saeimā uz Nacionālās drošības komisijas sēdi, kurā jālemj par viņa atbilstību Drošības policijas vadītāja amatam. Ar žurnālistiem viņš nevēlas runāt. Īsa iespēja uzdot jautājumus Normundam Mežvietam rodas tikai dienas beigās, kad valdība slēgtā sēdē ir viņu apstiprinājusi. Amata pienākumus viņš sāks pildīt 8.novembrī. DP šefa maiņa ir notikusi zibenīgi – Jānis Reiniks, kas DP vadījis 15 gadus, paziņoja par došanos pensijā tikai piektdien, 24.oktobrī, un jau otrdien ministra Kozlovska nosauktais kandidāts Mežviets ir apstiprināts.

Skopa informācija

Stājoties žurnālistu priekšā, jaunais DP vadītājs ieskicē četras prioritātes – sagatavošanos Latvijas prezidentūrai ES Padomē, Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanas ātru un efektīvu izmeklēšanu, DP kapacitātes paaugstināšanu, kā arī sola biežāk par iestādes darbiem informēt sabiedrību. Sīkāk atbildēt uz jautājumiem Mežviets būšot gatavs pēc stāšanās amatā, tāpēc pagaidām bez atbildes paliek Ir jautājums par viņa politiskajām saitēm: «Paldies jums par interesi. Komentāri būs vēlāk,» viņš saka, dodoties uz kāpņu pusi.

Publiskotā informācija liecina, ka Mežviets ar nacionālās drošības jautājumiem saistīts kopš 2002.gada, bet dienestu DP sācis 2005.gadā, sākumā strādājot ar pretterorisma jautājumiem. 2006.gadā piedalījies drošības pasākumu organizēšanā NATO samita laikā Rīgā. Turpmāk pievērsies dienesta darba stratēģiskajai plānošanai, operatīvās informācijas analīzei, specdienestu starptautiskās sadarbības jautājumiem. 2010.gadā viņš bija DP sūtnis, kas devās uz Sudānu risināt trīs Latvijas firmas GM Helicopters pilotu likteni, kas darbojās ANO Pasaules pārtikas programmā un tika nolaupīti Dārfūras reģionā. Pašlaik Mežviets koordinē DP gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES – tieši šo lielo valsts atbildību politiķi min kā vienu no steigas iemesliem, jo iestādei svarīgi nepalikt bez vadītāja pirms prezidentūras. Pašreizējie DP šefa vietnieki – Juris Ulmanis un Juris Leitietis – esot atteikušies, abiem tuvu izdienas pensija, bet Mežviets gatavs strādāt likumā noteikto piecu gadu termiņu. DP avoti viņu neoficiāli raksturo kā iestādes «smadzenes», kas iesaistās dažādu drošības pasākumu organizēšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu