Jaunais zinātnieks • IR.lv

Jaunais zinātnieks

7
Andris Šutka.
Ieva Cielava

Andris Šutka (28)

RTU Silikātu materiālu institūta vadošais pētnieks ieguvis titulu RTU Gada jaunais zinātnieks 2014. Pēta un sintezē viedos materiālus, kas spēj inovatīvā veidā attīrīt ķīmiski vai bioloģiski piesārņotu ūdeni. Šogad publicējis 15 rakstus zinātniskajos žurnālos un piesaistījis gandrīz 100 tūkstošus eiro pētījumiem RTU. Ir izstrādājis gāzes sensorus, kas spēj noteikt piesārņojumu gaisā, un fotokatalizatorus, kas, izmantojot saules enerģiju, spējīgi sadalīt piesārņojumu ūdenī vai pat šķelt ūdeni, iegūstot tīrāko enerģijas avotu – ūdeņradi.

Vecāki: Gunta – ieguvusi augstāko izglītību kokapstrādes jomā, Jānis – pēc izglītības ģeogrāfs, abi ir pensijas vecumā, nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Par ko visvairāk pateicies saviem vecākiem? Par to, ka neizaudzināja mani par sliņķi, iemācīja atbildības sajūtu un izglītoja. Bez vecāku palīdzības nebūtu varējis studēt doktorantūrā, nebūtu kļuvis par zinātnieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu