Saharova balva piešķirta Kongo DR mediķim Denisam Mukvegem • IR.lv

Saharova balva piešķirta Kongo DR mediķim Denisam Mukvegem

18
Viens no pretendentiem uz Saharova balvu bija arī Ukrainas Maidana kustība. Attēlā: mākslas darbs galerijā Kijevā - seja Ukrainas nacionālā karoga krāsās. Foto: EPA/LETA

Mukvege organizēja palīdzību sievietēm, kas cietušas no grupveida izvarošanas konflikta laikā Kongo

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Saharova balva piešķirta Kongo mediķim Denisam Mukvegem, kurš specializējies izvarošanas upuru ārstēšanā un dibinājis slimnīcu Bukavu Kongo Demokrātiskās Republikas austrumos.

59 gadus vecais ginekologs Mukvege organizēja palīdzību sievietēm, kas cietušas no grupveida izvarošanas konflikta laikā Kongo DR. Aizpagājušajā gadā viņu mēģināja nogalināt un viņam nācās bēgt uz Eiropu, vēsta LETA.

Uz balvu pretendēja arī Ukrainas Eiromaidana protesta kustība, kuru pārstāv žurnālists Mustafa Naiems, mūziķe un Eirovīzijas dziesmu konkursa laureāte Ruslana Ližičko, aktīviste Elizabete Sčepetilnikova un žurnāliste Tatjana Čornovola.

Trešais pretendents bija Azerbaidžānas cilvēktiesību aktīviste Leila Junusa, kura patlaban atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Balva tiks pasniegta 26.novembrī svinīgā ceremonijā Strasbūrā.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro vērtībā.

Pagājušajā gadā balva tika piešķirta talibu sašautajai pakistāniešu pusaudzei Malalai Jusafzai, kas vadīja kampaņu par meiteņu izglītību Pakistānā. Šogad viņa ieguva Nobela Miera prēmiju.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu