Krievijā vēršas pret pensionāri – karavīru māšu organizācijas vadītāju • IR.lv

Krievijā vēršas pret pensionāri – karavīru māšu organizācijas vadītāju

18
Ludmila Bogatenkova. Attēls no Krievijas televīzijas "Doždj" portāla

73 gadus vecā cilvēktiesību aktīviste Ludmila Bogatenkova pētīja Krievijas karavīru bojāejas apstākļus pie Ukrainas robežas

Aizdomās par krāpniecību pagājušajā nedēļā Krievijā aizturēta organizācijas “Karavīru mātes” Stavropoles nodaļas vadītāja 73 gadus vecā Ludmila Bogatenkova. Tā kā sievietei tiesas sēdes laikā kļuva slikti, sēde tika atlikta, bet pati aizdomās turētā, kuras organizācija izmeklēja Krievijas karavīru nāvi pie Ukrainas robežas, nosūtīta uz izmeklēšanas izolatoru Pjatigorskā, vēsta Krievijas televīzija “Doždj”.

Jaunākā informācija liecina, ka Bogatenkova izlaista no izmeklēšanas izolatora un viņai piespriests mājas arests. 

Bogatenkova ir otrās grupas invalīde, kurai katru dienu ir nepieciešamas insulīna injekcijas, medijiem pastāstīja viņas palīdze. Atrodoties izmeklēšanas izolatorā, pie Bogatenkovas tika vairākas reizes saukta ātrā palīdzība.

Kā informējusi cilvēktiesību aizstāves palīdze, aizdomās turētajai inkriminēta krāpniecība lielā apmērā. Taču joprojām nav skaidrs, kas tā ir par krāpniecību, kurā Bogatenkovu grib apsūdzēt izmeklētāji.

Krievijas cilvēktiesību padomes, kas atrodas prezidenta paspārnē, vadītājs Mihails Fedotovs izteicies, ka viņš esot “ņēmis savā kontrolē” cilvēktiesību aizstāves lietu, ziņo portāls “Newsru.com”. Savukārt cits šīs padomes pārstāvis Sergejs Krivenko Bogatenkovas vajāšanu saista ar to, ka viņas vadītā organizācija meklējusi pierādījumus daudzajām Krievijas karavīru nāvēm.

Šogad augustā Bogatenkova cilvēktiesību padomē iesniedza savāktos datus par Rostovas apgabala militārajā poligonā no 9. līdz 11.augustam bojāgājušajiem deviņiem Krievijas karavīriem. Visi viņi bijuši 18.motorizētās brigādes karavīri. Savukārt karavīru mātes bija sagatavojušas sarakstu ar 400 karavīru vārdiem, kuri visi varētu būt nogalināti vai ievainoti kaujās pie Ukrainas robežas vai Ukrainā.

Kā vēsta avīze “Novaja gazeta”, karavīru mātes savākušas informāciju, ka Krievijas armijas karavīri naktī no 12. uz 13.augustu iegāja Ukrainas teritorijā. 13.augustā karavīri nonāca Doņeckas apgabala Sņežnojes pilsētiņā. Visi automobiļi [ar karavīriem] atradās cieši kopā, raksta mātes vēstulē. Turklāt tajos bijis daudz spridzekļu. Pēc kāda laika kolonna tikusi apšaudīta no “Grad”. Izdzīvojušie karavīri naktī automašīnās iekrāvuši bojāgājušo līķus un ievainotos un atgriezušies Krievijā, raksta mātes. “Novaja gazeta”, atsaucoties uz bojāgājušo karavīru izdzīvojušā biedra teikto, raksta, ka kritušo toreiz bijis ap 100 cilvēku, bet ievainoto – vairāk nekā 300.

Organizācijā “Karavīru mātes” notikusi kratīšana, vēsta portāls “Realarmy”, kas raksta par Krievijas armijas problēmām.

Ar Bogatenkovu, kura nodarbojās ar Krievijas karavīru likteņu noskaidrošanu Ukrainā, pēc aizturēšanas pagājušajā nedēļā nevarēja sazināties pat advokāts.

“Ludmila Bogatenkova daudzus gadus aktīvi aizstāvēja karavīrus, atklājot necilvēcisku apiešanos armijā ar karavīriem un jauniesaukto spīdzināšanas gadījumus. Pēdējos mēnešus viņa izmeklēja Krievijas armijas karavīru bojāejas apstākļus šogad jūlijā – augustā,” teikts cilvēktiesību aktīvistu paziņojumā.

Viņa ir arī Cilvēktiesību padomes eksperte. 73 gadus vecā cilvēktiesību aktīviste septembra sākumā deva padomus, ko darīt jauniesaucamajiem, ja viņus spiež parakstīt līgumus, lai nosūtītu uz Ukrainu.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu