Igaunijas robežsargi pastiprina kontroli Sāmsalas un Hījumā piekrastē • IR.lv

Igaunijas robežsargi pastiprina kontroli Sāmsalas un Hījumā piekrastē

25
Zviedrijas krasta apsardzes kuģi patrulē Stokholmas arhipelāgā pēc trauksmes par pamanīto Krievijas zemūdeni. Foto: AFP/LETA

Tas tiek darīts, lai akvatorijā nepalaistu garām vismazāko anomāliju un paaugstinātu reaģēšanas gatavību

Igaunijas robežsargi sākuši pastiprināti kontrolēt Sāmsalas un Hījumā piekrasti, sestdien vēsta nacionālā raidsabiedrība ERR.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentam sestdien bijušas sarunas ar kolēģiem Zviedrijā, Somijā un Latvijā. Pastiprināti tiek kontrolēta situācija salu rajonā, vēsta LETA.

Kā pastāstīja Policijas un robežsardzes pārvaldes pārstāvis Prīts Perkna, darbs norisinās kā parasti, tomēr vairāk uzmanības tiek pievērsts tieši iespējamām anomālijām Sāmsalas un Hījumā piekrastē. “Šobrīd mēs neesam pamanījuši neko aizdomīgu. Protams, ka mums tur atrodas kuģi, un nepieciešamības gadījumā mēs esam gatavi atbildēt.”

Kā norādīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmas Paets, tas, kas notiek Zviedrijā, ir daļa no drošības saspīlējuma Eiropā un pēdējā laikā aizvien vairāk karakuģu ir iebraukuši Baltijas jūrā.

Paets arī sacīja, ka Igaunija neveiks atbildes rīcību, pirms nebūs skaidrs, kas tur īsti notiek, tomēr Ārlietu ministrija turpinās novērot situāciju.

Ministrs paskaidroja: “Ja mēs skatāmies uz situāciju Baltijas jūras reģionā pēdējā gada laikā, ir skaidrs, ka situācija ir mainījusies. Skatoties uz pieaugošo gaisa robežpārkāpumu skaitu, kuģniecības satiksmi Baltijas jūrā – cik daudz dažādu karakuģu tur iebrauc, piemēram, Krievijas karakuģi tieši blakus valstu ūdeņiem. (..) Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, situācija ir daudz saspringtāka.”

Īpaši tiks uzraudzīta Sāmsalas un Hījumā piekraste, lai akvatorijā nepalaistu garām vismazāko anomāliju un paaugstinātu reaģēšanas gatavību, norādīja amatpersonas.

Zviedrijas armija saistībā ar “ārvalstu zemūdens aktivitāti” kopš piektdienas izvērsusi plašu operāciju Baltijas jūrā līdzās Stokholmas arhipelāgam. Zviedru laikraksts “Svenska Dagbladet” sestdien vēstīja, ka meklēta, iespējams, tiek krievu zemūdene, kurai radušās tehniskas problēmas.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu