Diennakts laikā ūdens līmenis visstraujāk cēlies Aiviekstē un Ogrē • IR.lv

Diennakts laikā ūdens līmenis visstraujāk cēlies Aiviekstē un Ogrē

24
Pēc stiprajiem lietiem Abzes upe noskalojusi tiltu un appludinājusi vairākas mājas Ogres novada Suntažos. Foto: Edijs Pālens, LETA

Plūdi tik ātri nebeigsies; lietavu dēļ izveidojušies ceļu izskalojumi

Aizvadītās diennakts laikā ūdens līmenis visstraujāk ir cēlies Aiviekstē un Ogrē, turklāt hidrologi neprognozē ātru plūdu beigšanos, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Aiviekstē pie Lubānas kopš vakardienas rīta ūdens ir cēlies par vairāk nekā vienu metru, pārējā Aiviekstes baseinā – par vairāk nekā 60 centimetriem.

Ogrē ūdens līmenis diennakts laikā dažādās vietās ir palielinājies par 39 līdz 69 centimetriem.

Ūdens līmenis cēlies arī citās upēs, piemēram, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā, Dubnā un Ošā, taču tas kāpums vairs nav tik straujš, kā bija līdz šim. Mazajās Vidzemes upēs ūdens līmenis paaugstinājies vidēji par 20 līdz 50 centimetriem.

Gaujas augštecē ūdens līmenis paaugstinājies par 70 centimetriem. Upes augštecē ūdens līmenis samazināsies, taču tas paaugstināsies vidustecē un lejtecē, jo plūdu vilnis virzās uz leju no augšteces.

No Zemgales un Kurzemes upēm līmenis ir paaugstinājies Ventā, lejtecē un vidustecē – par no 35 līdz 45 centimetriem. Lielupē ūdens līmenis nedaudz pazeminās, bet tās mazajās pietekās paaugstinās, tomēr ne tik strauji kā iepriekš.

Ņemot vērā, ka jau svētdien un pirmdien atkal ir gaidāms ilgstošs lietus, plūdi nebeigsies, prognozē hidrologi. Turklāt jau tagad zeme ir mitra, gruntsūdens līmenis ir paaugstinājies, kas nozīmē, ka jaunu slapjumu zeme nespēs uzņemt, tāpēc ūdens līmenis var paaugstināties vēl straujāk, nekā tas būtu pēc ilgstoša sausuma perioda. Līdz ar to var gaidīt, ka plūdi turpināsies un ūdens līmenis turpinās palielināties.

Pagaidām gan upju augštecēs ūdens līmenis samazināsies, bet celsies uz lejteces pusi, jo plūdu vilnis virzās uz upju iztekām.

Vakar spēcīgo lietavu dēļ Ogrē pārplūdusi Urgas upe, appludinot Pureņu ielu.

Stipro lietavu rezultātā atsevišķās vietās Ogres apkaimē izveidojušies ceļu izskalojumi un applūdušas brauktuves, un šajās vietās ir ieviesti satiksmes ierobežojumi un notiek ceļu sakārtošanas darbi, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja ”Latvijas Valsts ceļi” (LVC).

Autoceļa Rīga-Daugavpils 51.kilometra būvobjektā Lielvārdē lokāli applūdusi brauktuve virs caurtekas. Šeit ar vadstatņiem iezīmēta brauktuve un ieviests ātruma ierobežojums 30 kilometri stundā, kā arī turpinās ūdens līmeņa pazemināšanas darbi.

Uz autoceļa Zaube-Taurupe ir konstatēti divi ceļa caurteku izskalojumi, tāpēc tas slēgts satiksmei, līdz ceļa klātne tiks atjaunota. Apbraukšana notiek pa autoceļu Ķeipene-Zaube.

Autoceļā Ogre-Viskāļi vairākās vietās izveidojušies ceļa izskalojumi, tostarp bija klātnes pārrāvums 7.kilometrā, kas nakts laikā ir novērsts un ceļš pašlaik ir izbraucams.

Arī citos lietavu skartajos maršrutos ieviesti lokāli satiksmes ierobežojumi – sašaurināta brauktuve un ieviesti ātruma ierobežojumi līdz 50 kilometriem stundā.

Lokāli ceļa sašaurinājumi saglabājas uz autoceļiem Sigulda-Ķegums pie Glāžšķūņa, Ulbroka-Ogre 23.kilometrā pie Kalnāju pagrieziena, kā arī uz autoceļiem Taurupe-Vecbebri un Koknese-Madliena Madlienā.

 

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu