Latvijā ir objektīvi labi • IR.lv

Latvijā ir objektīvi labi

4
Kārlis Rokpelnis.
Ieva Alberte

Mazsalacietis Kārlis Rokpelnis (30) ir viens no nedaudzajiem etnoekologiem pasaulē. Devies prom no mājām 15 gadu vecumā, tagad viņš Ķīnā raksta doktora darbu

Kārlis feisbukā parādās reti, jo Ķīnā tam liegta piekļuve. Pie kādas no bildēm, kur viņš brauc vilcienā bez durvīm, Kārļa mamma Daiga vaicā: «Kur esi? Indijā vai Butānā?» Seko atbilde, ka pagaidām vēl Indijā. Tieši šī sarakste daudz izsaka par Kārli – te viņš ir Austrālijā Dziesmusvētkos, te laivo pa Krievijas upi ar turienes latviešiem, te studē doktorantūrā Ķīnas Tautību universitātē. Un, re, uz pāris dienām bija ieradies Rīgā, lai, Latvijas Universitātes Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra aicināts, lasītu lekcijas.

Lauki visur ir vienādi

Ar Kārli iepazinos pirms vairākiem gadiem Krievijā. Bija karsts vasaras vakars. Skolas pagalmā izritinājās balts elektrības pagarinātājs, un sāka skanēt mūzika. Kārlis ar degsmi mācīja latvju dančus Krievijas latviešiem. «O, gospaģi!*» meitenes sauca cita caur citu, kad Kārlis grieza elkoņos. No dejošanas nosvīdušas, viņas stāvēja, rokas atbalstījušas pret ceļiem, kā maratonu nokrējušas. Tobrīd biju lepna, ka vismaz kāds uz Krievijas latviešu Dziesmusvētkiem Baškīrijā paņēmis disku ar dančiem un māca, jo citādi vakari izvērstos tāpat kā svētkos Rīgā – sadzīviski.

Toreiz Kārlis stāstīja, ka studē Amerikā vides zinības un strādājis Arktikā. No mājām Mazsalacā devies prom 15 gadu vecumā un gudrāks tapis Dānijā, Itālijā, Amerikā un Lielbritānijā, kur Kembridžā ieguvis maģistra grādu. Uz Ķīnu bija aizbraucis studentu apmaiņas programmā un tad arī sapratis, ka tur atgriezīsies. «Mani interesē viss, kas saistīts ar mazākumtautībām,» Kārlis saka, kad tiekamies Rīgā oktobra sākumā. Interesē ne tik daudz mazākumtautības jēdziens. «Tautība ir teorētiski nenozīmīga daudzos mērogos, pēc kuriem parasti skaidro pasauli un sabiedrību – ekonomikā, medicīnā, psiholoģijā, cilvēktiesībās. Vienlaikus tautība gan sabiedrības mērogā, gan personiski ir ļoti spēcīgi izjūtama. Šī neizskaidrojamā pretruna ir fascinējoša.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu