Elpot mierīgi • IR.lv

Elpot mierīgi

3
Artūrs, Mārtiņš, Tedis, viņu mamma Liza un tētis Māris pie mājām Medumu pagastā, kur Duntavi sākuši dzīvot vienkāršu lauku dzīvi.
Gunita Nagle

Pēc tam, kad Māra un Lizas Duntavu ģimene bija dzīvojusi Brazīlijā, Čehijā, Latvijā, Ķīnā, Kanādā un ASV, viņi pieņēma lēmumu, ka pašu un jaunāko četru dēlu dzimtene būs Latvija

Braucot mašīnā uz Duntavu ģimenes māju, kas atrodas Medumu pagastā 14 kilometrus no Daugavpils, sajūtas kā amerikāņu kalniņos – meža smilšainais ceļš gāzelē auto pa labi, pa kreisi, augšup, lejup. Kad kokus aiz loga nomaina nomaļas kapsētas krusti, Māris Duntavs, kas brauc pa priekšu, pēkšņi nobremzē. Atnāk pabrīdināt, lai mājas pagalmā no auto ārā nelecam – viņš vispirms pieliks suni pie ķēdes. Mjā… Tikai tad, kad teļa izmēra melnbaltais dzīvnieks žēlām acīm sēž pie būdas, varam izkāpt pakalnā, uz kura pirms daudziem gadu desmitiem uztupināta maza, toties ar jauno apdari pašcieņu atguvusi ēka. 

Tā tagad ir Duntavu māja. Bet tai apkārt tādi skati, ka elpa aizraujas – pakalnos un pauguriņos izvijušās pļavas un meži. Māris smejas, ka viņa un Lizas puikas, pirmo reizi braucot uz šo Sēlijas nomali, purpināja, ka nez vai te paliks. Taču, tiklīdz izkāpa no mašīnas un ļāvās dabas skaistumam, tā teica – šī ir īstā vieta. 

Kazas slauc puikas

Divistabu namiņu kopā ar 4,6 hektāriem zemes Māris un Liza iegādājās pirms trim mēnešiem, bet savu zemes stūrīti Latvijā meklēja jau kopš 2012.gada, kad šurp atgriezās ar četriem jaunākajiem bērniem. Četri vecākie Lizas bērni – Daniels, Terēze, Kriss un Bens – dzīvo kur nu kurais ASV un Čehijā. Vasaras laikā kopā ar dēliem Māris mājai nomainījis grīdas, sienas un griestus, ievilcis elektrību un jau uzcēlis kūtiņu sivēniem un vistām, kas vēl jānopērk. Sēžot pie kafijas ar kazas pienu un Lizas cepto ābolkūku, jūtos kā karaļnama viešņa – te dzīvo cilvēki ar saimnieku pašapziņu. Pa vienu no zemajiem logiem jaunos koka rāmjos redzama ganāmies Duntavu pirmā telīte, pa otru var labi redzēt, kad mājās atgriežas trīs dēli – Artūrs (14), Tedis (12) un Mārtiņš (10). Septiņpadsmitgadīgais Andis mācās Rīgas Valsts tehnikumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu