“World Expo 2015" paredzēto ozola paviljonu pēc izstādes Milānā izmantos Latvijā • IR.lv

“World Expo 2015″ paredzēto ozola paviljonu pēc izstādes Milānā izmantos Latvijā

30
Milānas Expo izstādes Latvijas paviljona makets. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ēka īpaši plānota tā, lai pēc izstādes Milānā tā neietu zudībā

Ozola formas Latvijas paviljonu izstādē “Expo 2015” Milānā pēc izstādes beigām nogādās atpakaļ Latvijā tālākai izmantošanai, ēkas maketa prezentācijā otrdien pastāstīja projekta izstrādātāji.

Ir noslēdzies Ekonomikas ministrijas (EM) izsludinātais iepirkuma konkurss par Latvijas paviljona celtniecību izstādē “Expo 2015” Milānā, un arhitekti to tālāk nodos EM un būvnieku rokās celtniecībai reālajā vidē, vēsta LETA.

Kā pastāstīja arhitekti Miķelis Putrāns no “MADE arhitekti” un mākslinieks Rolands Pēterkops no tandēma “Mareunrol’s”, ēka īpaši plānota tā, lai pēc izstādes Milānā tā neietu zudībā, bet to varētu nojaukt un nogādāt atpakaļ Latvijā tālākai izmantošanai.

Kopumā ozola ēkas koncepta tapšanā bijis īpaši jāstrādā pie higiēnas un ugunsdrošības noteikumiem, kas Itālijā ir stingrāki nekā Latvijā. Ēka tiks veidota no betona, tērauda un koka konstrukcijām. Ozola formas ēkas makets veidots mērogā 1:50.

Nākamnedēļ Milānā noslēgsies Latvijas paviljona pamatu būvniecība, ko veic Itālijas būvstrādnieki. Pašu ozolu tālāk būvēs EM konkursā uzvarējusī Latvijas būvkompānija. Konkursa rezultāti varētu būt zināmi novembra sākumā.

Latvijas paviljona ēka veidota kā kupls, zaļojošs ozols ar plašu atvērto ekspozīcijas telpu zem koka lapotnes. Trīs stāvu ēka ietver pastāvīgās ekspozīcijas telpas divos paviljona stāvos, to vidū “slow-food” uzkodu bāru un Latvijas pārtikas un nepārtikas suvenīru veikalu. Paviljona trešajā stāvā jeb lapotnē tiks izvietotas konferenču un tikšanos telpas.

Latvijas ekspozīcijas starptautiskais sauklis “Latvia – Nature Inside” atspoguļos Latvijas izvēlēto apakštēmu “Pārtika un kultūra labākam dzīvesveidam”. Paviljona ekspozīcijas mērķis ir stiprināt Latvijas kā spēcīgas un ekoloģiski tīras, kultūras tradīcijām bagātas un ilgtspējīgas valsts tēlu.

Latvijas paviljonā visā tā darbības laikā skanēs Latvijas dabas skaņas, kuras apvienotas īpašā skaņdarbā. Tā tapšanai apzināti vairāki simti Latvijas lauku cilvēku, kas paši veido un spēlē mūzikas instrumentus, no tiem izvēlēti aptuveni desmit, kas piedalīsies vienotā skaņdarba tapšanā.

“Expo Milano 2015” kopumā Latvijai ir atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā paviljons aizņems 600 kvadrātmetru.

Ir plānots, ka izstādi pusgada laikā kopumā apmeklēs 20 miljoni cilvēku, savukārt Latvijas paviljonā ik dienu varētu iegriezties ap 7000 apmeklētāju. Izstādes laikā tiks atvēlēta viena diena, kurā uzmanība tiks pievērsta vienai konkrētai valstij.

Kopējās izstādes izmaksas ir 5,6 miljoni eiro, ko sedz no Latvijas valsts budžeta.

“World Expo” izstāde notiek ik pēc pieciem gadiem ikreiz citā valstī. 2015.gadā izstāde noritēs Milānā no 1.maija līdz 31.oktobrim. Izstādes pamattēma būs “Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei”. Latvija izstādē “World Expo” nākamgad piedalīsies trešo reizi pēc kārtas.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu