EK segs 75% izdevumu Āfrikas cūku mēra apkarošanā • IR.lv

EK segs 75% izdevumu Āfrikas cūku mēra apkarošanā

22
Daugavpils novada Lauceses pagastā iedarbināta Lielbritānijā ražota dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta, kurā tiek dedzinātas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas. Foto: Ivars Soikāns, LETA

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Luksemburgā panākts, ka Eiropas Komisija (EK) Latvijai līdzfinansēs izdevumus līdz 75% apmēram par pasākumiem, kas veikti Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzraudzībā, kontrolē un apkarošanā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Zemkopības ministrijā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) 13.oktobrī devās uz Luksemburgu, kur ministru padomē tika izskatīts arī Latvijai aktuālais jautājums par ĀCM ierobežošanas pasākumiem. Visām ĀCM skartajām valstīm ir vienots viedoklis par to, ka ES nepieciešams segt izdevumus 100% apmērā par pasākumiem, kas veikti šīs bīstamās infekcijas slimības uzraudzībā, kontrolē un apkarošanā.

Kopumā 2014.gadā ĀCM kontroles pasākumiem no budžeta apakšprogrammas “Izdevumi citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai” piešķirti 2 688 866 eiro, no kuriem līdz 26.augustam izlietoti 646 776 eiro.

Līdz šim ĀCM ir skāris 119 mežacūku desmit novadu 25 pagastos, kā arī 72 mājas cūkas, savukārt slimības dēļ kopumā līdz šim iznīcinātas 564 mājas cūkas. Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī.

Pēc apkopotajiem datiem par mežacūku medību rezultātiem ārkārtējās situācijas teritorijā laika posmā no šā gada 1.aprīļa līdz 14.septembrim nomedīta 7061 mežacūka.

Ņemot vērā, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni ĀCM inficēšanās gadījumi gan mežacūku populācijā, gan piemājas saimniecībās, valdība 23.septembrī lēma paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu