Porošenko mēnesi pēc miera plāna sākšanas nosauc piecus sasniegumus • IR.lv

Porošenko mēnesi pēc miera plāna sākšanas nosauc piecus sasniegumus

31
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto no video

Ukrainas prezidents cer, ka jau drīzumā izdosies pilnībā pārtraukt kara darbību Austrumukrainā

Jau tuvākajās dienās panākt pilnīgu uguns pārtraukšanu Austrumukrainā, pilnībā izvest Krievijas armiju un tās militāro tehniku no Ukrainas; nostiprināt un kontrolēt valsts robežu – šādus mērķus svētdien savā uzrunā tautai nosauca Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Tikai īstenojot šos uzdevumus, iespējams sākt valsts politisko noregulējumu, vēsta aģentūra UNIAN.

Porošenko svētdien, 12.oktobrī, uzrunāja valsts iedzīvotājus, jo apritēja mēnesis kopš viņa miera plāna īstenošanas sākšanas Donbasā.

Par Ukrainas panākumiem, īstenojot šo miera plānu, Porošenko teica, ka pirmais ir tas, ka Ukraina spējusi visā frontē apturēt ienaidnieka uzbrukumus. Turklāt ne tikai Krievijas algotņu un teroristu uzbrukumus, bet arī Krievijas regulārās armijas uzbrukumus.

Otrs ieguvums ir tas, ka uguns pārtraukšanas režīms tiek īstenots nozīmīgā teritorijas daļā, tā samazinot kritušo skaitu Ukrainas armijā. Tie, kas uzbrūk armijai, saņem atbilstošu pretsparu, un „te nevar būt runas par nekādu pacifismu”, teica prezidents.

Trešais rezultāts ir atbrīvotie gandrīz pusotra tūkstoša Ukrainas gūstekņu. Mēs cenšamies atbrīvot visus – gan tos, kurus ieslodzītus moka teroristi, gan tos, kas atrodas Krievijas cietumos, teica Poroošenko.

Ceturtais panākums ir tas, ka Ukraina īstenojusi daļēju militārpersonu rotāciju, tā nodrošinot ievainoto rehabilitāciju, militārās tehnikas remontu un jaunu spēku nogādāšanu uz pretterorisma operācijas zonu. Izdevies arī Donbasā izveidot aizsardzības līniju, lai pārējo valsts teritoriju aizsargātu no teroristu uzbrukumiem, teica Ukrainas prezidents.

Piektais panākums ir tas, ka tajās pilsētās, kur atkal uzvijies Ukrainas karogs, galu galā ir iestājies miers, teica Porošenko. Tur cilvēkiem tagad izmaksā pensijas, strādā skolas un bērnudārzi, ir ūdens, gaisma un siltums. Doņeckas un Luganskas apgabalos ir iecelti jauni vadītāji – Aleksandrs Kihtenko un Genādijs Moskaļs, kuriem šajos rajonos ir jāatjauno visu Ukrainas valsts iestāžu darbība.

Porošenko savā uzrunā arī teica, ka ir izveidota Izlūkošanas komiteja, ko vadīs ģenerālis Igors Smeško. Savukārt atbrīvoti no amatiem ir Ukrainas robežsardzes vadītāji. Laiks pienācis maiņai arī armijā. Tāpēc prezidents pieņēmis aizsardzības ministra Valērija Geleteja atlūgumu. Jau pirmdien Porošenko Ukrainas parlamentam iesniegs jaunā aizsardzības ministra amata kandidatūru.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu