Porošenko parakstījis lustrācijas likumu • IR.lv

Porošenko parakstījis lustrācijas likumu

20
Ukrainas prezidents Petro Porošenko paraksta lustrācijas likumu. Foto: EPA/LETA

Likums paredz atlaist ikvienu, kurš Viktora Janukoviča prezidentūras laikā ilgāk par gadu ieņēmis kādu amatu federālā vai reģionālā valdībā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien apstiprinājis tā dēvēto lustrācijas likumu, saskaņā ar kuru nekavējoties varētu tikt atlaisti miljoniem amatpersonu, kas bijušas saistītas ar padomju režīmu vai prokrieviskajām Ukrainas valdībām, ziņo LETA/AFP.

Likums paredz atlaist ikvienu, kurš Viktora Janukoviča prezidentūras laikā ilgāk par gadu ieņēmis kādu amatu federālā vai reģionālā valdībā.

Saskaņā ar likumu jāizveido arī īpaša komisija, kas veiks izmeklēšanu pret tiesnešiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, kuri tiek turēti aizdomās par izšķērdīgu un savai algai neatbilstošu dzīvesveidu.

Personām, kuras nevarēs uzrādīt savu ienākumu avotu, būs aizliegts ieņemt amatu valsts iestādēs no pieciem līdz desmit gadiem, paredz likums.

Likumprojektā teikts, ka tas izstrādāts, lai palīdzētu “atjaunot ticību varasiestādēm un radītu jaunu valdības sistēmu, kas atbilst Eiropas standartiem”.

“Šī ir vēsturiska diena Ukrainai. Valsts mašīna tiks iztīrīta,” sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja Porošenko.

Tomēr likumprojektam ir arī daudz kritiķu, kuri bažījas, ka šādi jaunais režīms izrēķināsies ar saviem politiskajiem oponentiem.

Bažas par to pauduši arī biznesa līderi un Eiropas Padome.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu