Bijušajam tiesnesim Strazdam piespriež nosacītu brīvības atņemšanu • IR.lv

Bijušajam tiesnesim Strazdam piespriež nosacītu brīvības atņemšanu

30
Bijušais tiesnesis Ziedonis Strazds. Foto: Inga Kundziņa, LETA

No Strazda valsts labā piedzīs 112 726 eiro kaitējuma kompensāciju

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa ceturtdien atzina bijušo tiesnesi Ziedoni Strazdu par vainīgu septiņu personu fiktīvā nodarbināšanā un sodīja viņu ar četru gadu nosacītu brīvības atņemšanu un daļēju mantas konfiskāciju, vēsta LETA.

Tāpat tiesa lēma no Strazda valsts labā piedzīt kaitējuma kompensāciju 112 726 eiro apmērā.

Tiesas debatēs prokurors lūdzis bijušo tiesnesi Strazdu sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz pieciem gadiem un konfiscējot mantu. Savukārt attiecībā uz no amata atstādināto tiesnesi Skaidrīti Buividi valsts apsūdzības uzturētājs uzskatījis lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu par pamatotu un likumīgu.

Saskaņā ar lēmumu par apsūdzētā saukšanu pie kriminālatbildības Strazds ilgstoši – laika periodā no 1995. līdz 2012.gadam – dažādos laika periodos fiktīvi nodarbināja septiņus darbiniekus. Šiem cilvēkiem tika aprēķināta darba samaksa, kuru esot piesavinājies pats tiesnesis, liecina apsūdzība.

Apsūdzība Strazdam celta pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas – par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, ja tas darīts mantkārīgā nolūkā.

Apsūdzība Strazdam celta arī pēc KL 177.panta 3.daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un 327.panta 2.daļas – par dokumenta viltošanu vai apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā.

LETA jau ziņoja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki Strazdu aizturēja 2012.gada 7.augustā. 2013.gada 7.februārī Saeima viņu atcēla no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu