Uzrakstiet. Novērtējiet. Aprēķiniet • IR.lv

Uzrakstiet. Novērtējiet. Aprēķiniet

5
Ivars Austers

Ko darīt, ja esat gatavi pirms vēlēšanām saņemties un tomēr padomāt par savām vēlmēm, nepakļaujoties partiju reklāmām?

Vēlētāji nav nekādi eksperti, kuri skaidri zina, par ko vajadzētu balsot. Tie, kurus dēvē par ekspertiem, arī nezina. Reizēm viņu viedoklis tiek izklāstīts tā, it kā viņi zinātu, bet to būs grūti empīriski pierādīt.

Izvēle vēlēšanās nav viegls uzdevums, taču ir vairāki paņēmieni, kā vieglāk tikt ar to galā. Darīt to pašu, ko iepriekšējās vēlēšanās. Investīcijas ir veiktas, mainīt viedokli būtu zaudēt ieguldījumus. Vai klausīt draugus un radus – jo lielāks atbalstītāju pulks, jo skaidrāka izvēle.

Tās būtu divas populārākās iespējas, ne vienmēr racionālas, toties vēlētāja paša spriedumos balstītas. Par spīti atsevišķu cilvēku spriešanas kļūdām, saliekot kopā dažādos visai tendenciozos viedokļus, grupas piedāvātais risinājums būs labākais iespējamais. Tāpēc katram vēlētājam būtu jāsaprot, ko pats vēlas. Saliekot kopā visus racionalitātes un loģikas kļūdām pilnos viedokļus, rezultāts sanāk tīri labs – tas ir pierādīts ne vienā vien šīs idejas pētnieciskā pārbaudē. Bet, un tas ir ļoti svarīgi, šiem viedokļiem ir jābūt cik vien iespējams neatkarīgiem. Katrs kaut ko zina, kaut ko vēlas, daudz ko nezina un nesaprot, bet, ja katrs domā pats, tad šī grupas gudrība darbojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu