Sākas piektais Kultūras akadēmijas festivāls "Patriarha rudens" • IR.lv

Sākas piektais Kultūras akadēmijas festivāls “Patriarha rudens”

25
NULL

Festivālās ieskandinās gaidāmo Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu

Pirmdien, 29.septembrī plkst.12.29 Āgenskalna tirgū ar svinīgu atklāšanu sāksies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) piektais skatuves mākslas festivāls “Patriarha rudens”, kas šogad ir iekļauts “Rīga 2014” kopējā programmā, aktualizējot dažādus Rīgas rajonus kā pasākumu norises vietu, raksta aģentūra LETA.

Atklāšanas pasākumā pulcēsies LKA vadība un docētāji, festivāla dalībnieki. Ikviens interesents kopā ar dramatiskā teātra aktiera un režijas mākslas 2.kursa studentiem un viņu profesori Māru Ķimeli varēs sajust Eduarda Veidenbauma dzejas un Jura Kulakova mūzikas valdzinājumu. Pēc festivāla atklāšanas sekos gājiens uz netālu esošo LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kurā svinīgi tiks pacelts festivāla karogs un baudīta rudens zupa. Turpat Teātra muzejā notiks akadēmijas maģistra apakšprogrammas teātra māksla studentu veidotā teatrālā pastaiga “Šekspīrs pie Smiļģa”. 

Festivāls ieskandina Raiņa un Aspazijas gaidāmo jubilejas gadu, piedāvājot vairākus Rainim un Aspazijai veltītus notikumus. Horeogrāfe Olga Žitluhina kopā ar LKA laikmetīgās dejas horeogrāfijas 4.kursa studentiem un mūzikas grupu “Dzelzs vilks” Eduarda Smiļģa Teātra muzejā izrādīs poētisku dejas traģēdiju “Viens un divi” ar papildnosaukumu “Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Bībers – laikmetīgās dejas horeogrāfi”. Raiņa tēmai pievērsīsies arī Lietuvas Mākslas un mūzikas akadēmijas režijas students Gilds Aleksa, laboratorijā “Zelta zirgs” veidojot kopdarbu ar LKA dramatiskā teātra aktieru un režisoru 2.kursa studentiem. Sasniedzot skolēnu auditoriju, LKA dramatiskā teātra aktiermākslas un režijas mākslas 2.kursa studenti viesosies Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā ar uzvedumu “Pieskāriens (Aspazija, Rainis, kustība)” docentes Rutas Vītiņas un docentes Ramonas Galkinas vadībā. 

Festivāla laikā Rīgas Kino muzejā notiks arī Rainim veltīta filmu skate ar profesores Ingas Pērkones-Redovičas komentāriem. Kino muzejā tiks izrādītas arī sešas akadēmijas maģistra studiju apakšprogrammas “Audiovizuālā māksla” absolventu dokumentālās īsfilmas “Rīgas apkaimes stāsti”. Ar tādu pašu nosaukumu veidotas arī akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas 4.kursa studentu horeogrāfijas etīdes, kas tapušas sadarbībā ar Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) programmas “Audiovizuālā mediju māksla” studentiem. 

Kā nozīmīgu notikumu šā gada kultūras telpā festivāls akcentēs arī Viljama Šekspīra 450 gadu jubileju. Festivālā notiks britu eksperta Alana Klārka vieslekcijas “Šekspīra valoda” un “Šekspīra autsaideri”. Šogad “Patriarha rudenī” piedalīsies arī viesi no Igaunijas un Lietuvas – meistarklasi akadēmijas dramatiskā teātra un aktiermākslas 4.kursa studentiem vadīs režisore Kerta Tominga no Igaunijas. Skatītājiem tiks piedāvāta Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas 3.kursa studentu viesizrāde “Yolo”, kuras režisors ir Povils Makausks. 

Festivāla skatē pārstāvēti septiņi jauni režisori – LKA absolventi -, kuri piedāvās septiņas izrādes. Skates radošos darbus vērtēs ekspertu komisija, lai vienam no jaunajiem režisoriem festivāla noslēgumā pasniegtu balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas. Skatē ar izrādi “Pēterpils pilsētas žīdi” teātrī “Skatuve” piedalīsies Inga Gaile. Ar izrādi “Asins kāzas” LKA teātra mājā “Zirgu pasts” startēs Marta Elīna Martinsone. Skatēs piedalīsies arī Klāvs Knuts Sukurs ar izrādi “Akracis” teātrī “Skatuve”, Jānis Sniķers ar izrādi “Slepkava” “Dirty Deal Teatro”, Daiga Kažociņa ar izrādi “Ievainotie” LKA teātra mājā “Zirgu pasts”, Dāvis Auškāps ar izrādi “Blakts” Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Edgars Niklasons ar izrādi “Herbe ar lielo cepuri” Latvijas Leļļu teātrī. 

Festivālam ir izdots katalogs, kuru veido LKA audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas 2.kursa studenti. Ar festivāla katalogu un aktuālāko informāciju iespējams iepazīties festivāla “Info centrā” LKA teātra mājā “Zirgu pasts”, kā arī sociālajos tīklos. Informācija par biļešu iegādi uz festivāla septiņām skates izrādēm, kā arī uz laikmetīgās dejas izrādi “Poētiskās dejas traģēdija viens un divi” pieejama festivāla sadarbības partneru – Latvijas Nacionālā teātra, “Dirty Deal Teatro”, biedrības “Teātris “Skatuve”” un Latvijas Leļļu teātra – mājaslapās, kā arī www.bilesuparadize.lv

Pārējie festivāla notikumi ir bez ieejas maksas. Festivāla programma apskatāma šeit

Vairāk informācijas festivāla facebook lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu