Atbalsta ieceri ieviest nolikto atslēgu principu vienīgajam parādnieka mājoklim • IR.lv

Atbalsta ieceri ieviest nolikto atslēgu principu vienīgajam parādnieka mājoklim

35
AS "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis šodien pēc Saeimas lēmuma atsauca bankas līdzdalību valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei. Foto: Evija Trifanova, LETA

„Swedbank” paziņo, ka aptur līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei

Saeima ceturtdien, vērtējot priekšlikumus grozījumiem Maksātnespējas likumā, tomēr atbalstīja ieceri ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu attiecībā uz vienīgo parādnieka mājokli, vēsta LETA.

Šīs izmaiņas būs piemērojamas fizisko personu maksātnespējas procesā tikai attiecībā uz tām saistībām, kas uzņemtas pēc 2015.gada 1.janvāra.

Uz šo Saeimas lēmumu asi reaģējusi lielākā Latvijas mājokļa kredītu izsniedzēja “Swedbank”, kas apturējusi līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei, kā arī SEB banka.

Māris Mančinskis, “Swedbank” valdes priekšsēdētājs Latvijā, uzskata, ka šis ir kārtējais pierādījums tam, ka nozīmīgus likumus nedrīkst pieņemt priekšvēlēšanu gaisotnē. „Šodien pieņemtie populistiskie grozījumi Maksātnespējas likumā mājokļa kredītu padarīs par ekskluzīvu iespēju turīgām personām, tādejādi veicinot sabiedrības noslāņošanos. Jau tagad vairumam ģimeņu nav iespēja iegādāties savu mājokli, jo augošo īres cenu dēļ tie nespēj sakrāt pirmajai iemaksai,” saka Mančinskis.

„Tagad, kad aizdevēji būs spiesti nozīmīgi palielināt pirmās iemaksas, sava mitekļa iegāde jaunajām ģimenēm kļūs par nesasniedzamu sapni. Šī paša iemesla dēļ arī vadības izsludinātā programma ģimenes mājokļa iegādei ir zaudējusi jēgu un „Swedbank” šodien pieņēma lēmumu apturēt savu dalību tajā. Paradoksāli, ka valdība, no vienas puses, cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet Saeima tikmēr visus šos centienus likvidē ar vienu balsojumu. Klientu vārdā vien atliek paust cerību, ka nākamās Saeimas sasaukums spēs labot šo kļūdu,” teica Mančinskis.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, iepriekš izskatot šo likumprojektu, vienojās izslēgt no tā iepriekš atbalstīto priekšlikumu, kas paredzēja ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums.

Tomēr Saeima pieņēma citādu lēmumu un atbalstīja ierosinājumu ieviest nolikto atslēgu principu, kas gan būs attiecināms tikai uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Tas nozīmē, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas.

Grozījumus Maksātnespēja likumā Saeima pieņēma galīgajā lasījumā.

Saeimas kuluāros gan tiek norādīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu nodot šo likumprojektu otrreizējais caurlūkošanai Saeimā, ņemot vērā banku sektora un arī maksātnespējas administratoru iebildumus. Tāpat atsevišķi politiķi neoficiāli pieļauj, ka nolikto atslēgu princips tika atbalstīts arī tāpēc, lai šis likumprojekts tiktu nodots Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Tomēr, ja prezidents šo likumprojektu atdos otrreizējai izskatīšanai Saeimā, varēs labot tikai tās normas, pret kurām viņam būs iebildumi.

Tieslietu ministrs, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš gan noliedza, ka apvienība būtu atbalstījusi šo priekšlikumu ar mērķi, lai likumprojekts tiktu nodots atpakaļ Saeimā. Viņš arī uzsvēra, ka nav juridisku iemeslu, lai to darītu. Viņš arī piebilda, ka Nacionālās apvienības frakcijai nebija konkrēta lēmuma par šo balsojumu un deputāti varēja izvēlēties, kuru no priekšlikumiem atbalstīt.

Iepriekš Tautsaimniecības komisija Maksātnespējas likuma grozījumus jau izvērtēja un virzīja izskatīšanai Saeimas sēdē galīgajā lasījumā, tomēr pēc banku sektora iebildumiem likumprojektam tika pagarināts priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Pēc tam komisija vienojās izslēgt otrajā lasījumā atbalstīto priekšlikumu par nolikto atslēgu principu. Tomēr šodien negaidīti deputātu vairākums atbalstīja ieceri saglabāt likumā šo principu.

Par šo priekšlikumu bija plašas debates, un rezultātā deputāti atbalstīja Bērziņa priekšlikumu ieviest nolikto atslēgu principu attiecībā uz parādnieka mājokli.

Vērtējot atbalstīto likuma redakciju, atsevišķiem politiķiem ir dažādas interpretācijas par to, vai nolikto atslēgu princips attieksies tieši uz vienīgo mājokli vai parādniekam varētu būt arī vairāki mājokļi, kuriem varētu piemērot šo principu.

 

Komentāri (35)

jmaklakovs 25.09.2014. 17.10

Beidzot! Vismaz kaut kādas pozitīvas darbības saeimā pirms vēlēšanām. Varbūt būtu lietderīgi tās rīkot katru gadu?!

+13
-2
Atbildēt

1

gliters 25.09.2014. 17.10

Kā man patīk bankas darboņu garie ģīmji!

Bet priecāties vēl pāragri – vēlēšanas paies un likumu kājiņbērziņš var atmest atpakaļ.

+13
-2
Atbildēt

0

Sapene 25.09.2014. 18.44

Dzimtbūšanas atcelšana

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu