KNAB veiks pārbaudi saistībā ar "Citadeles" pārdošanu • IR.lv

KNAB veiks pārbaudi saistībā ar “Citadeles” pārdošanu

38
"Citadeles" bankas logo. Foto: Ieva Lūka, LETA

Eiropas Komisijas pārstāvji pēc pārskatu saņemšanas par organizēto investoru procesu nav izteikuši nekādas bažas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veiks pārbaudi saistībā ar bankas “Citadele” pārdošanas darījumu, ziņo LETA.

KNAB ir saņēmis Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) iesniegumu un birojs pārbaudīs iesniegumā ietverto informāciju, apliecināja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Arī Ģenerālprokuratūra ir saņēmusi Elksniņa iesniegumu, apstiprināja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe. Prokuratūra iepazīsies ar iesniegumā minēto informāciju un tad izlems par iesnieguma tālāko virzību.

Savukārt Privatizācijas aģentūra (PA) uzskata, ka bankas “Citadele” investoru piesaistes process ir veikts profesionāli un atbilstoši starptautiskai praksei. Arī Eiropas Komisijas pārstāvji pēc jau 12 pārskatu saņemšanas no PA par organizēto investoru procesu nav izteikuši nekādas bažas. PA sniegs jebkurai tiesībsargājošai institūcijai visu nepieciešamo informāciju, lai neradītu nekādas aizdomas par procesa profesionālu un godprātīgu norisi, norādīja PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

“Izvērtējot bankas “Citadele” finanšu informāciju, secināms, ka bankai ir izcils finanšu stāvoklis – bankas pašu kapitāls ir 159,3 miljoni eiro. Tā kā valstij pašlaik pieder 75% bankas akciju, 119,45 miljoni eiro no “Citadeles” pašu kapitāla būtu tieši attiecināma uz valsti. Tādējādi skaidri redzams, ka jau sākotnējā pārdošanas cena nes valstij zaudējumus vismaz sešu miljonu eiro apmērā,” uzskata Elksniņš.

Deputāts uzskata, ka pašu kapitāls ir tikai daļa bankas vērtības, jo bez tā tikpat būtiska nozīme ir biznesa vērtībai, jo īpaši peļņas rādītājiem, kas “Citadelei” ir “ļoti labi” – šī gada pirmo pusgadu “Citadeles” grupa noslēgusi ar 14,4 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 74% vairāk nekā pirms gada. 2014.gada pirmajā pusgadā grupas kopējie aktīvi ir 2,6 miljardi eiro, kredītportfelis ir 1,1 miljards eiro, bet noguldījumu portfelis – 2,2 miljardi eiro.

Pēc Elksniņa domām, aizdomas rada “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa, eiroparlamentārieša Valda Dombrovska (V) un aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) atpūtas pasākumi Gruzijā, piedaloties “Citadeles” pircējam ASV investīciju fonda “Ripplewood Holdings” oficiālajam pārstāvim Valdim Siksnim. Tas noticis, tikai divas dienas pirms valdība aiz slēgtām durvīm bija izlēmusi piešķirt ekskluzīvu statusu vienam no diviem reālākajiem “Citadeles” pircējiem – Sikšņa pārstāvētajam ASV investīciju fondam “Ripplewood Holdings”.

Valdība 16.septembrī pēc vairāku stundu lemšanas akceptēja ASV fonda “Ripplewood Holdings” izteikto bankas “Citadele” iegādes piedāvājumu.

Šo darījumu atbalsta arī otrs “Citadeles” dalībnieks – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas arī pēc darījuma ar “Ripplewood Holdings” “Citadelē” saglabās 25% bankas akciju.

 

Komentāri (38)

austrisv 24.09.2014. 21.37

Kremlini cenšas uz visu banku spodrināt savu imidžu! Pat E pastus raksta aicinot uz protestu! nelieši, kur Ušakovs ņem E pasta adresi?

Kaut kā nemanīju SC aktivitātes, kad tika nopirkta Parekss banka par 1 miljardu no budžeta līdzekļiem 2008. gada beigās, un tās kompensācijas abiem K un K par 200 000 Ls mēnesī katram- tās gan SC sargāja kā suns desu un negribēja un negribēja tās beigt maksāt abiem zagļiem no Parekss!

+7
-2
Atbildēt

2

    efeja60 > austrisv 25.09.2014. 11.29

    Kāds sakars KNAB ar SC ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > austrisv 25.09.2014. 08.40

    “kur Ušakovs ņem E pasta adresi? ”

    ==

    VDI varētu painteresēties, ja kāds cietušais pie šiem vērstos.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 24.09.2014. 21.04

Lai labāk Streļčenoks meklē naudu no sava maka, ko samaksāt Jutai pēc 2. instances tiesas sprieduma! Pats nejēdz neko no Darba likuma, un tagad nu tēlo viszini lai meklētos pie Citadeles bankas. Kāda ir viņa kompetence šai jautājumā?

+6
-5
Atbildēt

0

simpsons 24.09.2014. 20.49

Vai tiešām KNABs var ierosināt izmeklēšanu, pat ja nav nevienas kukuļošanas/krāpšanas pazīmes?

+5
-5
Atbildēt

3

    simpsons > simpsons 25.09.2014. 01.54

    ir?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > simpsons 25.09.2014. 11.27

    VAr ierosināt kriminālprocesu par jebko un pēc tam ar kriminālprocesuālām metodēm (kratīšana, pratināšana, ekspertīze utt) pārbaudīt aizdomīgos faktus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > simpsons 25.09.2014. 00.48

    nav?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu